Moto 360 Camera İncelemesi

360 derece video çekmek hiç bu kadar kolay olmamıştı! Moto 360 Camera'yı inceledik!

Moto 360 Camera İnceleme
CHIP Online Notu 80
  • 4K kayıt
  • Kompakt
  • Kolay kullanım
  • Yazılım desteği
  • 360 derece canlı yayın
  • Gündüz performansı
  • Flaş yok
  • Düşük ışık performansı
  • Görünen dikiş çizgileri

Motorola'nın Moto Mod'larını ilk olarak Moto Z akıllı telefonuyla tanımıştık hatırlarsanız. Hemen Moto Mod'un ne olduğunu henüz bilmeyenler için hızlıca açıklayacak olursak, Moto akıllı telefonların yeteneklerini geliştiren kullanışlı aksesuar cihazları olduğunu söyleyebiliriz. Moto Z ile beraber ortaya çıkan Moto Mod'lar arasında ilk olarak 4 tanesini görmüştük. Bunlar Insta-Share Projektör, offGRID Power Pack, Hasselblad True Zoom ve JBL SoundBoost hoparlördü. Bu cihazları kullanarak sırasıyla Moto Z'yi bir projeksiyon cihazına çeviriyor, ek batarya kullanımı sağlayabiliyor, daha geniş ölçüde kamera performansı alabiliyor ve ses kalitesini muazzam seviyeye taşıyabiliyorduk. Zamanla bu Moto Mod'lara yenileri eklendi ve bugün de bunlardan Moto 360 Camera elimizde.

Moto 360 Camera, adından da anlaşılabileceği gibi 360 derece çekim yapabilen bir kamera. Kullanımı fazlasıyla kolay olan bu cihazı, diğer Moto Mod'lardaki gibi telefonun arkasındaki manyetik pinlere oturtuyor ve hemen kullanmaya başlayabiliyoruz. Elbette Moto 360 Camera'yı kullanabilmek için bir Motorola akıllı telefon sahibi olmanız gerekiyor. Moto Z, Moto Z Play ve Moto Z2 Play modellerinden birine sahipseniz, bu kamerayı kullanabiliyorsunuz.

Ha, bu arada şunu da söylemek lazım elbette. Moto 360 Camera, bir aksesuar olarak ayrı şekilde satılıyor. Yani az önce saydığımız Motorola telefonlardan birini aldığınızda, kutudan bu Moto Mod aparatları çıkmıyor. Bu bilgiyi de verdiğimize göre şimdi kameranın detaylarına geçelim.

Kolay ve kompakt

Kolay ve kompakt

Moto 360 Camera'yı öncelikle tasarım ve kullanım şekliyle değerlendirecek olursak, kamera konusunda gayet kompakt bir çözüm olduğunu söyleyerek başlayabiliriz. Telefonun arkasına yerleştirdiğinizde, elbette telefonu bir miktar kalınlaştırdığı da açık. Kamera da pek tabii telefonun üzerinde kendine yer buluyor. Ancak ne kamera çıkıntısı ne de gelinen kalınlık rahatsız edici ölçülerde değil. Yani telefonu sürekli olarak bu şekilde de kullanabilirsiniz.

Kamerayı kullanmadığınız durumlarda lensin zarar görmemesi için üzerinde bir kılıf da yer alıyor. Bunu çıkartıp, kapağın arkasındaki "M" tuşuna bastığınızdaysa, kamera çekim yapmaya hazır hale geliyor. İlla bu tuşa basmanıza da gerek yok. İsterseniz telefonun arayüzündeki kamera uygulamasını da başlatabilirsiniz.

Kamera arayüzü de, Moto 360 Camera'nın kullanımı kadar kolay ve fonksiyonel. Arayüz üzerinden telefonun kamerası ile Moto 360 Camera arasında geçiş yapabiliyor ve 360 derecelik fotoğraf ile ön ve arka kamerayla geniş açılı fotoğraf çekebiliyor veya 360 derece video kaydı gerçekleştirebiliyorsunuz. Burada bir profesyonel mod seçeneği de yer alıyor. Aynı zamanda dilerseniz sosyal medya kanalları üzerinden yine 360 derecelik video kaydı yapabiliyorsunuz. Seçim tamamen size kalmış durumda.

Performans

Performans

360 derecelik kayıt yapan tek kamera elbette Moto 360 Camera değil, ancak en pratik seçimin olduğunu söyleyebiliriz herhalde. Zira telefonla bütünleşik yapısı yalnızca fiziksel tasarımından değil, yazılımsal açıdan da kaynaklanıyor. Daha önce incelediğimiz pek çok 360 dereceli kamerada, çektiğimiz 360 derecelik kayıtları telefona aktarırken ek bir yazılım kullanmamız gerekiyor ve bazı modellerde özellikle dönüştürme işlemi uzun sürebiliyordu. Fakat bu gibi can sıkıcı işlemlerle Moto 360 Camera'da karşılaşmıyoruz. Çektiğiniz 360 derecelik videoyu hemen izlemeniz mümkün. Bunu ister telefonun ekranından, ister bilgisayarınızdan yapabiliyorsunuz. Eğer videoyu bilgisayara aktaracaksınız, yalnızca USB kablosuyla bağlamanız yeterli. Videoya hemen telefonun dahili hafızasından erişebiliyor ve bilgisayarınızda görüntüleyebiliyorsunuz.

Moto 360 Camera, hem ön hem arka yüzünde 13 MP kamera bulunduruyor. Video çözünürlüğü 4K'ya kadar erişebilen kamera, 4K'da 24 kare kayıt yapabiliyor. Kayıt görüntüsü de fena değil doğrusu. Ancak düşük ışık performansını beğendiğimizi pek söyleyemeyeceğiz. Üzerinde herhangi bir flaş bulunmaması ise üzücü. Cihazın kamerası her ne kadar f/2.0 diyafram açıklığına sahip olsa da, pek yeterli değil. Bu nedenle karanlık ve az ışıklı ortamlarda görüntü kaybı yaşayacaksınız. Gün içinde çekilen video ve fotoğrafların ise memnun edici olduğunu söyleyebiliriz. Elbette gördüğümüz en iyi video kalitesini sunmuyor ve fakat pratik kullanım için fazlasıyla ideal bir performans sergiliyor.

Son olarak videolara dikkatli baktığınızda, dikiş çizgilerinin, yani 360 derecelik görüntü oluşurken ön ve arka kameranın birleşme çizgilerinin belli olduğunu da söyleyelim ve sonuç bölümüne geçelim.

Özetle

Sonuç olarak Moto 360 Camera; Moto Z, Moto Z Play ve Moto Z2 Play sahibi olan veya gelecekte Motorola telefon satın almayı düşünenler için kullanımı keyifli bir cihaz olacaktır. Elbette fotoğraf ve video çekmeyi seviyor ve anları 360 derece yakalamak istiyorsanız. Vloggerlar ve YouTuberlar için ise adeta biçilmiş kaftan. Ha, tabii fiyatı biraz düşündürebilir. Şu an Moto 360 Camera'yı 699 TL fiyatla satın alabiliyorsunuz. Gerçi 360 derece video kaydı yapan benzer kameralarda da durum pek farklı değil. Bu bakımdan Moto 360 Camera herhangi bir dezavantaj yaratmıyor.

Kimler Almalı

360 derece fotoğraf ve video kaydı yapmak, yine sosyal medya üzerinden çevresel canlı yayınlar paylaşmak isteyenler Moto 360 Camera'yı tercih edebilirler. Vlogger ve YouTuberlar ise, rahatlıkla değerlendirebilir.

Alternatifleri

360 derecelik kayıt için farklı alternatifler de var. Bunlar arasında Samsung Gear 360, LG 360 kamera veya daha profesyonel seçenekler var. Elbette fiyat çizgisi, kalitesine göre değişiyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Moto 360 Camera
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
80
Görüş Alanı 360 derece
Kameralar 2 x 13 MP
Video Çözünürlüğü 4K (24 FPS)
Sensör Boyutu 2 x 1/2.8"
Diyafram Açıklığı f/2.0
Deklanşör Hızı 1/30 sn.
ISO 100 - 3200
Ses Kaydı 3D Sound (4 kanal ambisonic)
Dosya Formatı JPG, MPEG4
Okuyucu Yorumları