Moto E4 Plus İncelemesi

Telefonun pil ömründen bunalanlar özel olan Moto E4 Plus pil ömrüyle iddialı. Peki, o kadar iyi mi?

CHIP Online Notu 77
  • Malzeme kalitesi
  • Hızlı parmak izi okuyucu
  • Android 7.1
  • 3 GB RAM
  • NFC var
  • Pil ömrü
  • Ağır ve kalın
  • Ön kamera
  • HD ekran

Moto E4 Plus, şirketin en yeni telefonu olarak elimize ulaştı. Büyük bir batarya kapasitesi ve düşük maliyetli olmasına rağmen teknik kadrosuyla da bazı noktalarda iyi izler bulunduran Moto E4 Plus, özellikle pil performansıyla dikkat çekici bir model. Bilindiği gibi şirketin bir diğer telefonu olan Lenovo P2 de, pil ömrüyle oldukça başarılı bir telefondu. İki günlük pil ömrüyle bu yılın başında bizi etkileyen Lenovo P2'nin ardından Moto E4 Plus'tan da oldukça umutluyduk. Peki, bakalım bize beklediğimizi sunuyor mu?

Tasarım

Tasarım

İlk olarak her zamanki tasarımla söze başlayalım: Moto E4 Plus, amiral gemisi segmentindeki premium metal tasarımı bizlere sunan bir model oluyor. Telefonu elinize aldığınızda, metalik gövdenin işçilik kalitesini beğeniyorsunuz.

Uygun fiyatlı giriş – orta segment akıllı telefonlar arasında pek sık görmediğimiz metalik alaşımlı gövde telefona iyi bir izlenim kazandırmış. Ancak bu şık tasarımın yanında telefon biraz da ağır. Bunda elbette geniş bataryanın etkisi yok değil. Telefonda kullanılan 5000 mAh kapasitesinde bir batarya olduğunu unutmamak lazım. Bu nedenle Moto E4 Plus, biraz ağır ve kalın bir telefon olmuş.

Moto E4 Plus'ı tartımızda tarttığımızda 199 gram geldi. Telefonun kalınlığı ise 9.6 mm kadar. Bu da telefonun ne kadar tasarımıyla güzel dursa da, ağır ve kalın olduğu gerçeğini bizlere gösteriyor.

Moto E4 Plus'ın arka yüzeyi kenarlara doğru kıvrımlı şekilde geliyor. Böylece telefonu elinizle rahat kavrayabiliyorsunuz. Ekranın çevresinde bir bezel yer alırken, sağ kenarda tipik olarak güç ve ses butonlarını, üst kısımda kulaklık girişi ve alt tarafta da microUSB ile hoparlör bölümünü görüyoruz. SIM kart ve microSD kart alanı ise, telefonun kapağının altında yer alıyor. Evet, Moto E4 Plus'ın arka kapağını açabiliyorsunuz. Pek kolay açılmayan arka kapağın altında tek SIM kart slotu ve microSD kart slotunu bulabilirsiniz. Batarya ise, çıkartılabilir değil.

Ekran

Ekran

Moto E4 Plus, düşük çözünürlüklü bir seçenek olarak görebileceğiniz 5.5 inç ekrana sahip. Ekran, inç başına 267 piksel sunsa da -yani ekran piksel yoğunluğu 267 ppi değerinde olsa da- çok yakından bakmadığınız sürece resimlerdeki herhangi bir pikselin farkına varmıyorsunuz.

Elbette artık tercihimiz hangi sınıf olursa olsun Full HD bir ekran. Mesela geniş bataryalı Lenovo P2 bize Full HD bir ekran sunuyordu. Ancak halen piyasada 720p ekranlar görmek mümkün. Bunlar arasında kısa zaman içinde incelediğimiz, Kaan A1 ve Asus ZenFone Live gibi modeller de yer alıyor. Öte yandan yine Moto E4 Plus, bazı yönleriyle Turkcell T80 ile de benzerlik gösteriyor. Fiyat noktasında da iki telefon birbirinin muadili, onu da söyleyebiliriz. Moto E4 Plus da Turkcell T80 gibi 1299 TL fiyatla bulunabiliyor.

Yeniden ekrana dönecek olursak, düşük çözünürlükte olmasına rağmen izlediğimiz videoyu parlak ve iyi bir renk dengesiyle görüntülediğini söyleyebiliriz. Elbette HD çözünürlük sayesinde pil ömrüne daha az baskı uygulanıyor ve bu da daha uzun bir pil ömrü almamızı sağlıyor, bu da madalyonun diğer yüzü.

Moto E4 Plus da ekran – gövde oranıyla yüzde 70 altında modeller arasına giriyor. Telefonun bu oranı yüzde 69 seviyesinde. Bunda kuşkusuz sanal butonların ekrana yerleştirilmiş olmasının etkisi var.

Moto E4 Plus'ın ekranının altında bir parmak izi sensörü yer alıyor. Sensör, bu sınıf telefonlar arasında gördüğümüz en hızlılardan biri oldu açıkçası. Sensöre ister düz ister farklı açılardan dokunun, hızlıca kilidi geçebiliyorsunuz.

İşletim sistemi ve performans

İşletim sistemi ve performans

Moto E4 Plus'ta Android 7.1.1 işletim sistemi yer alıyor. Lenovo, güncellemeleri hızlı şekilde almasıyla kullanıcılar tarafından sevilen markalar arasında yer alıyor. Moto E4 Plus'ın da Android 7.1 ile gelmesi, bu sınıf telefonlar arasındaki rekabeti iyi yönde etkileyecektir. Ayrıca telefonun hızlıca Android O güncellemesi alabileceğini de belirtmek gerek.

Moto E4 Plus'ın teknik detaylarına da baktığımızda, işlemci olarak MediaTek MT6737 yonga setini görüyoruz. Nokia 3'te de yer alan bu işlemciye, o telefonda 2 GB RAM eşlik ediyordu. Moto E4 Plus'ta ise 3 GB RAM görüyoruz. Bu da telefonun, istediğiniz tüm uygulamaları idare edebileceği anlamına geliyor. Bilindiği gibi 2 GB RAM'li modellerde sürekli RAM temizleme sorunuyla karşılaşıyoruz. Onlara nispeten Moto E4 Plus, daha rahat bir model oluyor.

Grafik noktasında yine karşımıza bir kez daha Mali T720 çıkıyor. Bununla basit oyunlar ve Real Racing 3 gibi türevleri oynayabiliyorsunuz. Ancak daha yukarılara tırmandıkça telefon zorlanacaktır.

Telefonda depolama alanı da 16 GB olarak geliyor. Ayrıca microSD kart desteği ise 128 GB'a kadar belirtiliyor. Bu arada telefonun 32 GB'lık modeli de yer alıyor, onu da söyleyelim ve şimdi performans notlarımıza gelelim.

Moto E4 Plus ile elbette sentetik testleri yaptık. Geekbench 4'e göre, telefon tek çekirdekte 535 puan, çoklu çekirdekte ise 1558 puan topladı. AnTuTu Benchmark'ta da 30546 puan alan Moto E4 Plus, bu sonuçlarla Kaan A1, Reeder P11SE, Türk Telekom K8, Tp-Link Neffos C5 Max ve Asus Zenfone Live ve benzeri modeller arasına konumlanıyor. Bu telefonların ortak noktası, Moto E4 Plus'ten ucuz olmaları. Yine bu noktada 1299 TL'lik Turkcell T80'in ise benchmark sonuçlarıyla ondan çok daha ileride olduğunu söylemek gerek. Burada elbette T80'in kullandığı Snapdragon 435 işlemcinin büyük önemi bulunuyor.

Pil ömrü ve kamera

Pil ömrü ve kamera

Moto E4 Plus'ın en can alıcı noktası bataryası ve dolayısı ile pil ömrü demiştik. Telefonda tam 5000 mAh kapasitesinde bir batarya bulunuyor. Hemen söyleyelim, bu telefonla rahatlıkla 2 günlük bir kullanım süresi elde edebiliyorsunuz. Tek şarjla, ortalama bir kullanımla 2 gün telefonunuz açık olacak. Yani yoğun kullanmadığınız sürece her gece telefonunuzu şarj etmek zorunda kalmayacaksınız. O nedenle rahatlıkla diyebiliriz ki, telefonunu şarj etmekten bunalmış kullanıcılar, Moto E4 Plus'ı hiç tereddüt etmeden tercih edebilirler.

Peki, telefon ne kadar sürede tam kapasite şarj olabiliyor; onu da söyleyelim: Moto E4 Plus'ı toplamda 190 dakikada şarj ettik. Bu da yaklaşık 3 saat 16 dakikaya denk geliyor.

Moto E4 Plus'ın kameralarına da değinirsek, özellikle arka kameranın görünümüyle bir hayli iddialı durduğuyla söze başlayabiliriz. Daha önce incelediğimiz Moto Z'yi andıran bir kamera görünümü sunan telefon, 13 MP'lik sensörüyle kağıt üzerinde harika görünebilir, ancak bu kategorideki pek çok modelde olduğu gibi sınırlı özellikler içeriyor.

Örneğin telefonda yalnızca 720p video kaydı ile sınırlısınız. Ayrıca fotoğraf çekerken de deklanşöre bastığınızda gecikme süresi dikkat çekiyor.

Yaptığımız çekimlerde ise, görüntülerin çözünürlüğünün kabul edilebilir olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle telefonda kullanılan f/2.0 diyafram, büyük ölçüde işe yarıyor. Tabii ki yine de çok büyük beklenti içine girmemek gerekli. Telefonla yapacağınız çekimlerin yine iyi aydınlatma koşullarında olması, yakaladığınız karelerin daha güzel görünmesini sağlayacak.

Gerek ön gerek arka kamerayla yapacağınız çekimler için, Instagram ve Facebook gibi sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz ölçüde bir kalite arıyorsanız, Moto E4 Plus sizi memnun edecektir. Ancak üzerinde bir beklenti duymamak lazım.

Özetle

Moto E4 Plus, telefon satın alırken en fazla pil ömrü kaygısı yaşayanların beğeneceği bir model oluyor. Tek şarjla 2 gün boyunca rahatlıkla idare edebildiğiniz telefon, bu anlamda tatmin edici davranıyor. Ortalama işlem gücü ve kameralarıyla da sınıfına uygun olan telefon, 3 GB RAM'e ve Android 7.1 işletim sistemine sahip olmasıyla da rakiplerinden fark yaratıyor. Zira güç olarak kendisiyle yakın modeller daha uygun fiyata bulunabiliyor, bunu da söylemek lazım. Ayrıca çift kamera tercihinde bulunuyorsanız, yine Moto E4 Plus'la aynı fiyata Turkcell T80'i bulabiliyorsunuz; bu da önemli. Tabii ki başta da dediğimiz gibi, Moto E4 Plus geniş bataryası ve ona bağlı olarak sunduğu pil ömrüyle farklılaşan bir model. Bu anlamda bir telefon arıyorsanız, piyasada birkaç model daha bulunuyor, Moto E4 Plus da onlara iyi bir örnek oluyor.

Kimler Almalı

Özellikle telefon şarj etmekten bunalan kullanıcılar, Moto E4 Plus'ı rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Moto E4 Plus'a alternatif olarak yine geniş batarya kapasiteli Asus ZenFone Max 3'ü de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Moto E4 Plus
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
77
İşletim SistemiAndroid 7.1.1
İşlemciMediatek MT6737
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali-T720
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar77 x 155 x 9.6 mm
Ağırlık199 gr.
Okuyucu Yorumları