Motorola Moto G5S Plus İncelemesi

Moto G ailesinin ilk çift kameralı telefonu Moto G5S Plus'ı tüm detaylarıyla inceledik.

CHIP Online Notu 83
  • Güncellenen metal tasarım
  • İyi pil süresi
  • Çift kamera
  • Başarılı fotoğraf yeteneği
  • Ekran
  • Hızlı şarj
  • Kulaklık yok
  • Batarya G5S'den büyük değil
  • Bazen uygulamalar çöküyor
  • Önemli ölçüde deklanşör gecikmesi

Akıllı telefonlar arasında son zamanlarda çok sayıda Plus model gördük ve görmeye devam ediyoruz. Elimizdeki Motorola Moto G5S Plus da, bu yılın şubat ayında tanıtılan Motorola Moto G5 Plus'ın devamı niteliğini taşıyor. Selef modelden sonra araya çok zaman koymayan Lenovo ekibi, Moto G5S Plus'ı kısa zaman içinde hazırlayarak yalnızca 6 ay bir süre sonra piyasaya sürdü. Teknik kadro bakımından hemen hemen aynı olan iki telefon, elbette arada birtakım farklıklar da barındırıyor. Bunlardan ilki tasarım noktasında gözümüze çarpıyor. Ayrıca ekran da biraz daha büyütülerek, 5.5 inç boyutuna ulaşmış. Bu, selef modelde 5.2 inç oranındaydı. Hepsinden bahsedeceğiz, önce söze her zaman olduğu gibi tasarımla başlayalım.

Tasarım

Tasarım

Moto G5S Plus, tasarımıyla güncellenen bir model oluyor. Selef modelin arka yüzeyi alüminyumla desteklenmiş polikarbonat malzemeden oluşuyorken, elimizdeki Moto G5S Plus tamamen metal bir çehreye bürünmüş. Böylece elde daha iyi görünen telefon, elbette öte yandan daha dayanıklı bir yapı kazanmış.

Gri ve altın renk seçeneklerine sahip olan Moto G5S Plus, ön yüzde bize yine parmak izi sensörünü sunuyor. Telefonda başka fiziksel buton yok, bunun yerine ekrana sanal butonlar yerleştirilmiş.

Telefonun sol tarafında microSD kart ve SIM kart çekmecesi, üst kenarda 3.5 mm'lik kulaklık girişi, sağ tarafta ses ve güç butonları, alt bölümde de microUSB yuvası ile hoparlör mazgalı yer alıyor.

Hemen merak edenler için söyleyelim, Moto G5S Plus'ta yine IP67 veya 68 seviyesinde bir su koruması yer almıyor. Bunun yerine su sıçramalarına karşı bir nebze dayanıklı olması açısından, kulaklık girişi ve USB portu çevresi su geçirmez bir nano kaplama ile korumaya alınmış.

Bu bölümü kapatmadan son olarak Moto G5S Plus'ın kutu içeriğinde herhangi bir kulaklık yer almadığını da söyleyelim. Kutudan yalnızca şarj aleti çıkıyor. Buna istinaden telefonda hızlı şarj desteğinin olduğunu da belirtelim.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Moto G5S Plus'ta ekran güncellenerek daha geniş bir görüntü sunması sağlanmış. Telefonda 5.5 inç boyutunda bir ekran yer alıyor. Ancak çözünürlük yine aynı, 1080p, yani Full HD seviyesinde.

IPS LCD panelin yer aldığı telefon, OLED ekranlardaki gibi çok doygun renk tonları sunmasa da çok iyi seviyede. Eğer tonları beğenmezseniz, arayüzden renk tonunu ayarlayabileceğiniz 2 farklı mod bulunuyor.

Yine ekrana ilişkin görüntü açılarının eşit olduğunu ve parlaklık kaybının da nispeten az olduğunu belirtmekte fayda var.

Ekranın gövdeye oranı yüzde 71 seviyesinde. 401 ppi piksel yoğunluğunun sahibi olan ekran, ayrıca Corning Gorilla Glass 3 korumayla da korunuyor.

Moto G5S Plus'ta Android 7.1.1 işletim sistemini görüyoruz. Ancak Android 8.0 Oreo alacağı müjdesini verelim.

Arayüz olarak yine kısa zaman önce incelediğimiz Moto Z2 Play ile aynı arayüzü kullanan Moto G5S Plus, elbette benzer fonksiyonları bize yine sunuyor. Bunlardan biri Moto Haraketler uygulamaları oluyor. Bunları uygulayarak, telefonu farklı şekilde kullanabiliyorsunuz. Mesela flaş ışığını açmak için telefonu iki kez sallayabiliyor, yine kamerayı açmak için telefonu çevirmeniz yeterli oluyor. Öte yandan gelen çağrıları durdurmak için telefonu yukarı kaldırmanız bunu sağlıyor.

Yine aynı yerde Moto Gösterim adında bir ekran da sunuluyor. Buradan telefonun Gece Ekranı'nı aktifleştirebiliyorsunuz. Bununla ekran tonunu daha sıcak renklere bürüyen Moto G5S Plus, böylece gece göz yorgunluğunu azaltıyor.

Son olarak ekranda yer alan saat halkasının çevresindeki bardan, telefonunuzun pil ömrünü görebildiğinizi de söyleyelim.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Moto G5S Plus, teknik altyapı bakımından selef modelle aynı özellikler taşıyor. Bu bölümde ve bataryada herhangi bir değişiklik yapılmamış. Snapdragon 625 işlemciden güç alan telefon, yine 8 çekirdekli ve 2.0 GHz frekanslı Cortex-A53 üzerinde çalışıyor. Grafik işlemci ise Adreno 506.

3 GB RAM ile 32 GB hafıza ve 4 GB RAM ile 64 GB hafıza seçenekli iki model halinde satışa sunulan telefon, elimizde 3 GB RAM'li modeliyle bulunuyor. Moto G5S Plus'ın bataryası da 3000 mah kapasitesinde.

Performans sonuçlarına geçeceğiz, ancak teknik kadroya ilişkin şunları da söyleyelim: Telefonda 4G LTE desteği yer alıyor. Cat7 seviyesinde yer alan LTE, 300/150 Mbps veri aktarımını destekliyor. Yine Bluetooth 4.2 ve Wi-Fi 802.11n kablosuz ağ standartları telefonda bulunuyor. NFC desteği aktif ve FM radyo da yer alıyor.

Telefonla aldığımız sonuçlara geçersek, önce sentetik sonuçları verelim. Moto G5S Plus'ın AnTuTu Benchmark'tan aldığı skor 64660 oluyor. Bu skorla, Galaxy S6, Asus ZenFone 3, Lenovo P2'yi geride bırakan Moto G5S Plus, LG V10, S6 edge+ ve Motyo Z2 Play'i takip ediyor.

GeekBench skorlarına geldiğimizde, yine orta sınıf performans görüyoruz. Tek çekirdek senaryosunda 844 puan toplayan Moto G5S Plus, Burada yine Asus ZenFone 3 ve Moto Z2 Play ile yanyana duruyor. Honor 7 ve LG G4'ün ise gerisinde kalıyor.

Çoklu çekirdek senaryosuna baktığımızda, bu performansta 4316 puan toplayan Moto G5S Plus, bir dönemin amirali Samsung Galaxy Note 5'e yakın seyrediyor. Ancak nispeten Samsung Galaxy A7 (2017) ve yine Asus ZenFone 3 modeliyle aynı çizgide olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuçları bir kenara bırakıp gerçek zamanlı kullanıma dayalı değerlendirmede bulunacak olursak, Moto G5S Plus iyi seviyede orta sınıf telefonlardan biri oluyor. Oyun perfomansı konusunda da pek sıkıntı yaşamıyorsunuz. Ancak elbette bu sınıf telefonlarda yüksek çerçeve hızı beklememek gerekiyor. Asphalt 8 gibi oyunları bu çizgide bir performansta oynayabiliyorsunuz.

Telefonla ilgili karşılaştığımız ilginç bir sorun ise, Moto G5S Plus'ın bazen uygulamaların çökmesine sebep olması. Mesela AnTuTu testimiz sırasında uygulamanın çöktüğünü gördük. Aynı sorun farklı uygulamalarda da ara sıra karşımıza çıktı. Lenovo'nun bu konuyu bir güncelleme ile çözeceğini umuyoruz.

Moto G5S Plus ile aldığımız sonuçları ve karşılaştırma tablolarını, hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Pil ömrü

Pil ömrü

Moto G5S Plus'ın bataryasına ilişkin bilgi de aktaralım. Az önce de söylediğimiz gibi telefonun bataryası 3000 mAh kapasitesinde. Bu konuda selefine nispeten bir güncelleme getirilmemiş olması üzücü doğrusu. Ancak yine de batarya iyi iş çıkartıyor.

Bataryaya ilişkin yaptığımız gerçek zamanlı kullanım testinde, tam günü rahat çıkarttığını gördük. Telefonla yaptığımız nispeten yoğun kullanım senaryosunda, aktif olarak kamerayı kullandık, telefon görüşmeleri ve sosyal medya kullanımı neticesinde, geceye yüzde 40 seviyesinde batarya oranıyla ulaştık.

Ayrıca her zamanki 90 dakikalık Full HD video testimizde de, yüzde 16 seviyesinde bir kullanımda bulunan Moto G5S Plus, selef model G5 Plus'ın aynı testten aldığı yüzde 12 sonucunun gerisinde kalsa da, bunu ekranın daha büyük olmasına bağlıyoruz.

Telefonun bataryası tükendiğindeyse, Lenovo'nun TurboPower hızlı şarj teknolojisi ile 15 dakikalık bir şarjla 6 saate yakın bir kullanım sağlamanız mümkün.

Kamera

Kamera

Moto G5S Plus'ın selefine kıyasla güncellendiği bir diğer nokta kamera oluyor. Arka yüzde bu kez çift kamera sunan Lenovo, böylece Moto G modellerine ilk çift kameralı telefon örneğini de Moto G5S Plus ile vermiş oluyor. Böylece son dönemin popüler kamera özelliği olan alan derinlikli fotoğraf imkanı Moto G5S Plus ile de sağlanıyor. Elbette tahmin edeceksinizdir ki Moto G5S Plus'ın bu modu, amiral seviye telefonlar kadar iyi çalışmıyor. Ancak özellikle gün ışığında çekilen fotoğraflarda etkileyici sonuçlar gördüğümüzü söyleyebiliriz -ki zaten çektiğimi fotoğrafları az sonra sizinle paylaşacağız.

Moto G5S Plus ile alan derinlikli fotoğraf çekmek için Derinlik Etkin moduna almanız gerekiyor. Bu modda fotoğraf çektikten sonra ise alan derinliğini değiştirmek için ise, Gelişmiş Düzenleyici'yi kullanmanız lazım. Buradan alan derinliğine farklı efektler de atayabiliyorsunuz.

Bunu bir kenara koyacak olursak, telefonda ayrıca tıpkı Moto Z2 Play'de de gördüğümüz gibi bir Profesyonel Mod'un yer aldığını, ayrıca panorama ve HDR desteğinin bulunduğunu da söyleyelim.

Moto G5S Plus'ın kamerası söylediğimiz gibi güzel çekim yapıyor. Hatta gün ışığında çektiğiniz fotoğraflarda Sony Xperia XA1'den daha fazla ayrıntı elde edebiliyorsunuz. Fakat bir nokta var ki, canımızı sıkdı. O da deklanşör gecikmesi.

Telefonla fotoğraf çekerken deklanşör gecilmesine takılıyorsunuz. Hatta telefonu Moto G4 ile yan yana koyduğumuzda dahi Moto G5S Plus'ın geciktiğini gördük. Bahsettiğimiz süre, odak sağlandıktan sonra bile fotoğraf başına 0.5 saniyelik bir gecikme süresi şeklinde. Yine Lenovo, bunun için de bir yazılım güncellemesi yapacaktır diye düşünüyoruz.

Kameranın gece çekim perfomansından da bahsedersek, yine uygun sonuçlar aldığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Şöyle ki, evet belki çok fazla ayrıntı alamıyorsunuz ve bir nebze grenle karşılaşıyorsunuz, fakat çektiğiniz görüntüler kullanılabilir durumda oluyor. Elbette bu sınıfta premium seviyesi beklememek gerekiyor.

Son olarak telefonla 30 karede 4K video kaydı imkanı bulunduğunu, 1080p'de 60 kare kayıt yapılabildiğini ve ön kamerada LED flaş desteği sunulduğunu söyleyelim ve şimdi Moto G5S Plus ile çektiğimiz fotoğraflarla sizleri başbaşa bırakalım.

Moto G5S Plus ile çektiğimiz fotoğrafları, hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Moto G5S Plus, orta sınıf telefonlardan biri oluyor. Selef modele kıyasla tasarım anlamında ve kamera konusunda yenilikler sunan Moto G5S Plus, ayrıca ailenin ilk çift kameralı telefonu oluyor.

Performans açısından sınıfının karşılığını veren telefon elbette karşısında sıkı rakipler de bulunduruyor. Bunlar arasında Sony Xperia XA1, Asus ZenFone 3 ve Samsung Galaxy C7 Pro ve daha pek çok model yer alıyor. Moto G5S Plus'ın pek fiyat avantajı sunduğunu ise söyleyemeyiz. Zira telefonu pazarda 1699 TL fiyatla buluyorsunuz. Bu anlamda fiyat/performans çizgisi biraz geride seyrediyor.

Ancak bunu bir kenara bırakıp son tahlilde değerlendirdiğimizde; tasarımı, sınıfına uygun performansı, ekranı, çift kamera desteği ve bununla başarılı fotoğraf yeteneği ve pil ömrünü idareli kullanmasıyla iyi modellerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Elbette inceleme içinde bahsettiğimiz konularda Lenovo'nun yazılım güncellemelerini de bekliyoruz.

Kimler Almalı

Moto G5S Plus, eğer büyük daha büyük ekran ve çift kamera istemiyorlarsa halihazırda Moto G5 Plus kullananlar için gerekli değil. Diğer kullanıcılara ise, orta sınıf bir modelde bu özellikleri arıyor ve iyi pil ömrünü de göz önünde bulunduruyorlarsa değerlendirebileceklerini söyleyebiliriz.

Alternatifleri

Moto G5S Plus'a alternatif olarak Moto G5 Plus, Sony Xperia XA1, Asus ZenFone 3, Honor 9 modellerini de tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Moto G5S Plus
Ürün Markası Motorola
CHIP Online Notu
83
İşletim SistemiAndroid 7.1.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 625
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 506
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar76 x 153 x 8.0 mm
Ağırlık168 gr.
Okuyucu Yorumları