MSI Z97A Gaming 6 testte!

Intel'in Broadwell mimarisine uygun MSI Z97A Gaming 6'yı inceliyoruz.

CHIP Online Notu 91
  • Performans
  • Kolay kullanım
  • Esnek hız aşırtma seçenekleri
  • Bellek hızları
  • Yazılım desteği
  • Start/reset tuşları yok
  • Gaming 5'ten büyük fark yok

Intel'in X99 platformu atağının yanı sıra elbette LGA1150 soketli anakartlar da yeni üyelerine kavuşuyor. MSI'ın Z97 Gaming ailesinde yer olan Gaming 3, Gaming 5, Gaming 7 ve tepe model olan Gaming 9'un yanı sıra şimdi ara model olan Gaming 6'yı da ailede görüyoruz. Eklenen MSI'ın Z97A Gaming 6 anakartı, ilk bakışta Gaming 5'in üzerine çok büyük yenilikler getirmiyor. Yani elinizde Gaming 5 anakart varsa, Gaming 6'ya geçmek yalnızca masraf olacaktır. Ancak Gaming 6'nın getirdiği güzel özellikler de yok değil. Bunu hemen baştan belirtelim ve hemen Z97A Gaming 6'ya daha yakından bakmaya başlayalım.

Z97A Gaming 6, Z97 platformu için özellikle oyunseverlerin dikkatini çekecek türde bir anakart. Anakartın getirdiği özelliklerin başında Gaming 5'e kıyasla üzerinde USB 3.1 Type-C portunun bulunması geliyor. Bunun dışında kartı tanıyacak olursak SATA Express ve M.2 desteği sunduğunu söyleyebiliriz. Yine elbette kartta MSI'ın online oyunseverler için sunduğu Killer E2200 akıllı ağ platformu bulunuyor.

Broadwell'e uygun

Z97A Gaming 6, Intel'in Z97 platformunu destekliyor. Bu da demek oluyor ki LGA1150 soket yapılı Broadwell Intel işlemcilerini bu anakart üzerine konumlandırabiliyoruz. Biz de kartı incelerken Broadwell'li Core i7-5775C işlemcisini kullandık.

Kart yapı olarak neredeyse birebir Gaming 5'e benziyor. Yine üzerinde 4 adet DDR3 RAM slotu gördüğümüz Gaming 6, bir fark olarak burada bize hız aşırtma noktasında 3300 MHz bellek hızına erişebilme imkanı tanıyor. Toplamda 32 GB'a kadar RAM kullanabilmek mümkün.

PCI slotlarına geldiğimizde, yerleştirilen üç adet X16 slotu kullanarak SLI veya CrossFire yöntemleriyle çoklu ekran kullanılabileceğini görüyoruz.

Şimdi de Z97A Gaming 6'nın arka bağlantılarına bakalım. Burada iki adet USB 3.0 portu bizlere sunuluyor. Yine iki adet USB 2.0 noktasını da görebiliyoruz. Öte yandan az önce de bahsettiğimiz Gaming 6'yı ailede ayıran USB 3.1 Type-C portu da burada hazır. HDMI, VGA ve DVI çıkışlarını da gördüğümüz kartta Killer Ethernet portu da yer alıyor.

Etkileyici özellikler

Gaming 6'nın aileye mahsus özelliklerini taşıdığını söylemiştik. Bunlar arasında yine Audio Boost 2 desteği bulunuyor. Creative Sound Blaster Cinema 2 ile güçlendirilen MSI Audio Boost 2 ile oyunlarda yüksek ses kalitesi sağlayan kart, bu sayede ek bir ses kartı ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Yine Killer Ethernet'e gelecek olursak, bunun yine online oyunlar için yüksek performans sağlayan bir nokta olduğunu söyleyebiliriz. Zira online oyunlarda ağ performansını maksimize edebilen bu bağlantı, oyun trafiğini algılayarak diğer veri alışverişlerini sınırlayıp önceliği oyun kanalına verebiliyor. Bu da nihayetinde daha stabil bir online oyun deneyimi sağlıyor.

Bu arada kartta yer alan bileşenlerin MSI'ın diğer modellerinde de gördüğümüz gibi Military Class 4 standardında olduğunu da bilmek gerekli. Bu da kullanım ömrünü uzatan bir etken.

Bu arada hazır bileşenlerden bahsetmişken, kart üzerinde herhangi bir başlatma veya reset tuşu bulunmadığını söyleyelim. Bu tuşların kartta bulunmaması özellikle uzay kurulum seven kullanıcıları üzecektir.

Test sistemi ve performans

İncelememizin başında da söylediğimiz gibi Gaming 6'yı kullandığımız süre boyunca Intel'in Broadwell mimarili i7-577C işlemcisi ile çalıştırdık ve elbette bu süreçte kartı oyun testlerine tabi tutma olanağımız da oldu. Şimdi sizlerle performans notlarımızı paylaşalım.

İşlemci: Intel Core i7-5775C 3.3 - 3.7GHz
Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX Titan X
Anakart: MSI Z97 Gaming 6
Bellek: 4 x 8 GB 2133 MHz
SSD: Samsung 840 Pro 256 GB
HDD: WD Red 2 TB

Özetle

MSI Z97A Gaming 6, oyuncular için fazlasıyla iyi bir anakart. Intel'in 4'üncü ve 5'inci nesil işlemcilerini kullanmak için uygun bir zemin olan Gaming 6, bunun yanı sıra getirdiği ek özelliklerle de göze çarpıyor. Yalnızca donanım mimarisiyle değil, bunun yanında sıkı oyuncular ve twitch yayını yapanlar için de önemli olan MSI'ın Gaming App, XSplit Gamecaster gibi kullanışlı yazılımlarıyla da isminden bahsettirebilen Gaming 6, USB 3.1 Type-C portuyla ise ayrım noktasını oluşturuyor. Evet, Gaming 5'e kıyasla çok büyük büyük farklar görmüyoruz, ancak anakartında USB 3.1 Type-C portu da olmasını isteyen kullanıcılar için seçenek yaratıyor.

MSI Z97A Gaming 6'nın fiyatı 638 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Oyun PC'si toplamak isteyen ve Broadwell mimarisini temel alan kullanıcılar tarafından tercih edilebilecek olan Gaming 6, özellikle USB 3.1 Type-C bağlantısını isteyenlerin ilgi odağı olacaktır.

Alternatifleri

MSI Z97A Gaming 6'ya alternatif olarak Gaming 5'i önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI Z97A Gaming 6
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
91
Yonga Intel Z97
İşlemci Desteği Intel Core i7 / i5 / i3 (LGA1150)
Bellek Desteği 4 x DDR4 DIMM 32 GB
Bağlantılar USB 3.0 (2 adet), USB 2.0 (2 adet), USB 3.1 Type-C (1 adet), HDMI, DVI, VGA, Ethernet
Yapı ATX
Okuyucu Yorumları