Nokia 5.1 Plus İnceleme

Bütçeye uygun akıllı telefonların flaş modeli Nokia 5.1 Plus'ı inceledik.

CHIP Online Notu 85
  • Kategorisine uygun iyi performans
  • Uzun pil ömrü
  • Android One ile uzun kullanım
  • 802.11ac Wi-Fi desteği
  • FM radyo + 3.5 mm kulaklık girişi
  • Güzel tasarım
  • Uygun kameralar
  • 720p ekran
  • Düşük ışık kamera performansı
  • Çentik biraz büyük

Şu günlerde hem bütçeye uygun, hem uzun yıllar kullanım ömrü vadeden akıllı telefon modeli bulmak pek kolay olmayabiliyor. Ara sıra çıkan flaş ürünler var elbette, bunlardan biri de Nokia'dan geliyor diyebiliriz. Geçtiğimiz ay satışa çıkan Nokia 5.1 Plus, çok geçmeden elimize geçti ve biz de bir süre deneyimleme şansı bulduk. Bu yazımızda da sizlere telefonun sunduğu özellikleri aktaracağız.

Öncelikle Nokia 5.1 Plus'ın tasarımıyla söze başlayalım. Elimizde siyah renkli modeliyle bulunan Nokia 5.1 Plus, tek elle rahat kullanılan bir model. Özellikle son dönemde büyüyen akıllı telefonlar arasında ekran ve kasa boyutuyla tek elle rahat kullanım sağlayan model bulmak bir hayli zorlaşmışken, Nokia 5.1 Plus, bunu sunuyor. 5.86 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan telefonun ön ve arka yüzünün cam malzemeye sahip olduğu bilgisini de verelim.

Elbette telefonun tasarımına ilişkin en dikkat çeken ayrıntı, ekrandaki çentik alanı oluyor. Çentik alanıyla kenarlardan ekran boyutunu arttırmayı hedefleyen Nokia, bunda başarılı olmuş ve bu ekranıyla bize 19:9 oranında görüntü sağlamayı başarmış. Ancak çentik alanının biraz fazla geniş olduğunu da kabul etmek gerek.

Telefonun arka yüzüne baktığımızda burada çift kamera alanını görüyoruz. Hemen altında ise bir parmak izi sensörü yer alıyor. Bu parmak izi sensörü hızlıca tanılama yapabiliyor ve böylece hızlı bir şekilde telefonun kilidini açabiliyorsunuz. Elbette diğer güvenlik yöntemleri de yine telefonda mevcut, onlara da göz atabilirsiniz.

Nokia 5.1 Plus'ın alt tarafında hoparlör mazgalı ve hemen yanında USB-C portu yer alıyor. Bu noktada bir parantez açalım: Bütçe dostu çoğu orta sınıf akıllı telefonun hala microUSB portunu kullandığını görüyoruz. Bunlara Honor 10 Lite da dahil. Bu anlamda Nokia 5.1 Plus'ın, daha yenilikçi bir model olduğunu söyleyebiliriz.

Sağ tarafta güç ve ses butonları, sol yanda ise microSD kart ve SIM kart çekmecesi mevcut. Üst tarafa baktığımızdaysa burada 3.5 mm kulaklık girişini görüyoruz ki, bu giriş telefonu kendi kulaklıklarıyla kullanmak isteyenler için önemli. Bu arada telefonun kutusundan da kendi kulaklıkları çıkıyor elbette.

Nokia 5.1 Plus'ın ekranı nasıl görünüyor?

Nokia 5.1 Plus'ın ekranı nasıl görünüyor?

Nokia 5.1 Plus'ın 5.86 inç boyutunda bir ekranı olduğundan bahsetmiştik. 19:9 görüntü oranına sahip bu ekranın çözünürlüğü ise 720x1520 piksel. Evet, çözünürlük olarak HD+ diyebileceğimiz bir ekrana sahip Nokia 5.1 Plus. Bu telefonun eksilerinden biri oluyor. Fakat 720p ekranın, uzun kullanım noktasında pil kullanımına ilişkin önemli avantajı olduğu da açık.

Panel olarak IPS LCD'nin kullanıldığı bu model, ekranıyla iyi bir görüş açısına ve ideal bir renk üretimine sahip. Böylece bu segment için uygun modellerden biri oluyor Nokia 5.1 Plus.

Telefonun ekran parlaklığından bahsedersek, açık havada parlak güneş ışığı için de muadilleri arasında iyi bir görüntü performansı sunduğundan bahsedebiliriz.

Bu arada ekranda, artık pek çok akıllı telefonda karşımıza çıkan Always On Display özelliği de yer alıyor. Telefonun kilidi kapalıyken de bildirimlerinizi ve saati, kilidi açmadan ekranda görebiliyorsunuz.

Android One ile uzun süreli kullanım

Android One ile uzun süreli kullanım

Nokia 5.1 Plus'ın en önemli özelliklerinden biri işletim sisteminde gizli. Zira bu telefon Google'ın Android One programında yer alıyor. Peki, bu ne demek? Bu, Google'ın aylık güvenlik güncellemelerini 3 yıl boyunca sorunsuz şekilde alabileceğiniz anlamına geliyor. Öte yandan 2 yıl süresince gelecek Android yükseltmelerini de hızlıca edinebileceksiniz. Yani işletim sistemiyle Nokia 5.1 Plus uzun bir kullanım ömrü vadediyor.

Nokia 5.1 Plus kutusundan Android 8.1 ile çıkıyor, fakat Android 9'a hemen güncelleniyor. Şu anda da elimizde Android 9 Pie işletim sistemi sürümüyle bulunan telefon, bu sayede güncel işletim sistemi deneyimi yaşatıyor ki, pek çok rakibi bundan yoksun. Mesela kısa bir süre önce incelediğimiz Vestel Venus Z30, 2600 TL'lik fiyatına karşın Android 8.1 işletim sistemini kullanıyordu. Bu açıdan baktığınızda Nokia 5.1 Plus uzun dönem kullanım noktasında önemli bir puan alıyor.

Bu arada Nokia 5.1 Plus'ta silmek isteyeceğiniz uygulama yok. Yani boşuna sistem kaynağı tüketen, zorunlu olarak sistemde yer alıp depolama alanını işgal eden bloatware uygulamalardan tamamen arındırılmış, temiz bir işletim sistemi elinizin altında. Bu da yine son kullanıcı için önemli bir diğer detay.

Nokia 5.1 Plus teknik kadro ve performans notları

Nokia 5.1 Plus teknik kadro ve performans notları

Gelelim Nokia 5.1 Plus'ın teknik kadrosuna ve performans notlarına. Nokia 5.1 Plus'ta kullanılan işlemci, MediaTek'in MT6771 Helio P60 modeli oluyor. 12 nm mimarisine sahip olan bu işlemci 8 çekirdekli yapıda. Bu çekirdeklerin dördü Cortex-A73, diğer dördü ise Cortex-A53 yongalarından güç sağlıyor ve her ikisi de 1.8 GHz frekansında çalışıyor.

Ayrıca Mali-G72 grafik yongasının sahibi olan 3 GB RAM ve 32 GB depolama alanına sahip. Depolama alanını 256 GB'lık microSD kartlar ile kolaylıkla arttırmanız mümkün. Bütçe dostu akıllı telefonlar arasında bu teknik kadrosuyla rahat yer alan Nokia 5.1 Plus, yaptığımız testlerde de bunu gösteriyor.

AnTuTu Benchmark'tan 121186 puan toplayan Nokia 5.1 Plus, bu skorla kısa bir süre önce incelediğimiz Vestel Venus Z30, Samsung Galaxy M20 ve Asus Zenfone 5 Max Pro gibi modellerin önüne geçmeyi başarıyor.

Geekbench'e geldiğimizde ise tek çekirdek skoruyla 1318 puan toplayan Nokia 5.1 Plus, çoklu çekirdek performansıyla da 4789 puanı ile dikkat çekiyor. Böylece yine orta segmette muadilleri arasında dengede duran telefon, oyun performansıyla da gayet ideal.

Her zaman olduğu gibi Nokia 5.1 Plus'ı da PUBG'de denedik ve son dönemin popüler oyununu rahat çalıştırdığını gözlemledik. Böylece uygun fiyatlı bir model tercih edecek ve oyun da oynamak isteyen kullanıcılar, Nokia 5.1 Plus'tan memnun kalacaklardır. Bu arada elbette telefon dahil olduğu segment dahilinde orta grafik ayarlarında ve dengeli kare hızında açıyor. Ancak oyunu bu şekilde oynadığınızda gayet akıcı bir deneyim elde edebiliyorsunuz. Bu arada telefonun oyun sırasında pek ısınmayan modellerden olduğunu da söyleyelim.

Telefonun pil performansına gelirsek, gün boyunca rahat bir kullanım sağlayabileceğinizi söyleyebiliriz. Bunda ekranın HD+ çözünürlüğe sahip olmasının etkisi elbette yüksek. Bizim yaptığımız kullanım testlerinde 11 saat 6 dakika gibi ekran açık çevrimiçi kullanım süresi sunan telefon, normal kullanımda tüm günü çıkartmanızı sağlıyor. Bu arada Nokia 5.1 Plus'ın bataryası 3060 mAh kapasitesinde.

Telefonun pili tamamen tükendiğinde ise yaklaşık olarak 2 saatlik bir şarj süresi sonunda telefonu tam kapasite doldurabildiğinizi de söyleyelim.

Nokia 5.1 Plus'ın teknik özelliklerine ilişkin bir diğer önemli noktasını ise Wi-Fi oluşturuyor. Telefonda 802.11ac desteği mevcut. Bu da demek oluyor ki, bu telefonda gerek 2.4 GHz ağlara gerek 5 GHz ağlara bağlanabiliyorsunuz. Bu özellik hem Honor 10 Lite hem Vestel Venus Z30'da yoktu hatırlarsanız.

Nokia 5.1 Plus'a uyguladığımız testleri ve PUBG oyun performansını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Nokia 5.1 Plus'ın kameraları nasıl?

Nokia 5.1 Plus'ın kameraları nasıl?

Şimdi gelelim Nokia 5.1 Plus'ın kameralarına. Nokia 5.1 Plus'ın kameraları bu segment için standart diyebileceğimiz ölçüde. Gündüz ve ışıklı alanlarda güzel fotoğraflar veren, ancak düşük ışıkta fotoğraf çekerken biraz daha hassas davranmanız gereken modellerden oluyor.

Telefon, 5 MP ikincil derinlik sensörü işlevi gören kamerası ile beraber f/2.0 diyafram açıklığına sahip 13 MP birincil kameraya sahip. Böylece çift kamera kurulumlu modellerden biri olan Nokia 5.1 Plus, yaptığımız çekimlerde özellikle açık havada iyi çekim yapmayı başarıyor. Renk üretimi doğru, netlik iyi ve ayrıntılar iyi seviyede. Düşük ışık koşullarında ise grenler kendini belli ediyor elbette -ki bu segmentte pek çok modelde benzer sonuçlarla karşılaşıyoruz.

Arka kamerada kamera arayüzüne baktığımızda, burada Live Bokeh, yani Canlı Odak'tan tutun da profesyonel moda, ağır çekim ve zaman atlamalı videoya kadar seçenekleri görmek mümkün.

Kamera arayüzünde üst tarafta çok sayıda seçenek göreceksiniz. Bunlar arasında kameraları bölebileceğiniz veya Picture In Picture modunu aktifleştirebileceğiniz bir seçenek de mevcut. Böylece ön ve arka kamera ile aynı anda fotoğraf ve video çekebiliyor, dilerseniz yine ekrana küçük bir pencere ile ön kamera görüntüsünü ilave edebiliyorsunuz.

Ön kameraya gelirsek, burada da 8 MP ölçüsünde 26 mm'lik geniş açılı bir kamera buluyoruz. f/2.2 diyafram açıklığını kullanan ön kamera ile yine uygun ışık koşullarında güzel fotoğraflar çekmeniz mümkün.

Bu arada arka kamera ile Full HD video kaydı yapılabilirken, ön kamera ile HD video kaydı imkanı olduğunu da söyleyelim ve artık sonuç adımına geçelim.

Nokia 5.1 Plus ile yaptığımız örnek fotoğraf çekimlerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak Nokia 5.1 Plus, artık uygun fiyatlı diyebileceğimiz ideal bir model oluyor. Üstelik Nokia 5.1 Plus şu anda cazip bir kampanyaya sahip.

Peşin fiyatına 1999 TL'den 12 ay taksitle satılan Nokia 5.1 Plus, Sarı Günler kapsamında "1 Taksit Bizden" seçeneğiyle Turkcell bayilerinde tüketicilerin karşısına çıkıyor. Böylece tüketiciler yalnızca 11 taksit ödeyerek Nokia 5.1 Plus'a sahip olabiliyorlar.

Tüm bunları söyledikten sonra artık burada incelememizi noktalayabiliriz.

Kimler Almalı

Eğer uygun fiyatlı bir akıllı telefon arıyor ve uzun süre kullanım ömrü gözetiyorsanız, Nokia 5.1 Plus sizin için ideal bir model olabilir.

Alternatifleri

Nokia 5.1 Plus'a alternatif olarak Honor 10 Lite da tercih edilebilir.

ADVERTORIAL

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Nokia 5.1 Plus
Ürün Markası Nokia
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 9
İşlemciMediatek MT6771 Helio P60
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı1.8 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.86 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1520 px
Grafik İşlemciMali-G72 MP3
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama400 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13 MP
Arka Kamera (2)5.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi3060 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Boyutlar72 x 149 x 8.1 mm
Ağırlık160 gr.