Lumia 625 testte!

Nokia'nın giriş ve orta seviyeye hitap eden en yeni akıllı telefonu Lumia 625'i test ettik!

CHIP Online Notu 80
  • Başarılı pil ömrü
  • 4G desteği
  • Geniş ekran ve şık tasarım
  • Değiştirilebilir kapak
  • Kamera fonksiyonları
  • Uygun fiyatı
  • 512 MB RAM
  • NFC yok
  • Düşük çözünürlük

Nokia'nın Lumia ailesinin en yeni fertlerinden biri olan Lumia 625, giriş ve orta segment kullanıcılara uygun özellikler içeriyor. Tasarımıyla güzel görünen ve elde iyi bir tutuş hissi veren telefon, geniş ekranıyla da bu segmentte geniş ekranlı bir telefon arayanların ilgisini çekecektir. Plastik kasalı bir telefon olan Lumia 625, elbette ki ucuz cep telefonları gibi görünmüyor. Göze hoş gelen bir biçimde yuvarlatılmış kenarlara sahip cep, 159 gram ağırlığında. Bu ağırlığıyla rakiplerinden az farkla da olsa ağır olan telefon, değiştirilebilir arka kapaklı bir tasarıma sahip. Üzerinde 4.7 inçlik bir ekran bulunduran Lumia 625, böylece geniş bir ekran arayanların beklentisini karşılayacak seviyede. Fakat ekran çözünürlüğü yine düşük tutulmuş. 480x800 piksel çözünürlük sunan Lumia 625, bu yönüyle bizden eksi puan alıyor. Elbette telefonda daha yüksek çözünürlük kullanılsa iyi olurmuş, fakat ekranın yine de bu çözünürlük oranıyla göze çok batmadığını söyleyebiliriz.

4.7 inç büyüklüğünde ekran

Az önce de söylediğimiz gibi 4.7 inçlik bir ekranın sahibi olan Lumia 625, ekran teknolojisi olarak IPS LCD'yi kullanıyor. Böylece iyi bir görüş açısı sunan telefon, ekran teknolojisi olarak AMOLED'i tercih edenleri karşısına alıyor. Ekran canlılığı ve parlaklığı fena sayılmaz, fakat elbette ki AMOLED'li Lumia'lar kadar canlı göründüğünü söylemek zor. Bu arada ekranın Corning Gorilla Glass 2 ile korunduğunu da söyleyelim.

Kasanın üst kısmında bir kulaklık girişi bulunduran Lumia 625, sağ yüzeyinde butonlarına yer veriyor. Alt kısımda microUSB yuvasına yer verilen telefonda sol yüzde ise bir şey göremiyoruz. Kapağı –zor da olsa- açılabilen bir yapıya sahip olan telefon, kapağı altında microSIM ve microSD yuvalarını üst üste bulunduruyor. Lumia 625'in 64 GB'a kadar arttırılabilir hafıza sunduğunu bilmek gayet güzel.

Beklentileri karşılayan performans

8 GB'lık bir dahili hafızayla gelen Lumia 625, 64 GB'a kadar arttırılabilir hafıza seçeneği sunmasıyla kullanıcıları sınırlamıyor. Zira telefonu ilk açtığınızda 8 GB'la karşılaşmıyorsunuz. Yaklaşık 5 GB'lık bir kullanılabilir hafıza alanı sunan telefon, eğer microSD kartınız yoksa size SkyDrive'la yardımda bulunuyor. Dilerseniz verilerinizi 7 GB'lık SkyDrive'da da depolayabilirsiniz.

Lumia 625'in teknik detaylarından bahsetmeye devam edecek olursak, bulunduğu segmentin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon işlemcinin sahibi olan Lumia 625, işlemcisiyle 1.2 GHz hız sunuyor. Ayrıca 512 MB'lık bir RAM'in sahibi olan telefonun güçlü olduğunu söylemek zor. Ancak kategorisi için yeterli sayılabilecek ölçüde. Yaptığımız testlerde Lumia 720, 620 ve 520'yi geride bıraktığını gördüğümüz Lumia 625'in bu gücü elbette işlemcisinde gizli.

Lumia 625, Wi-Fi 802.11 b/g/n ve Wi-Fi hotspot desteği gösteriyor. Bunun yanında Bluetooth 4.0 desteği de sunuyor. Ancak pek çok Lumia'da kullanılan NFC desteği bu telefonda kullanılmamış. Bunun yerine Lumia 625, LTE desteğiyle dikkat çekiyor. Ancak bu özelliğin şu an için ülkemizde pek işe yaramayacağı da bir gerçek. Bu anlamda geleceğe yatırım yapmak isteyenler Lumia 625'i tercih edebilirler.

Başarılı pil ömrü ve kamera

Elbette Windows Phone 8 işletim sistemine sahip olan Lumia 625, Windows Phone fanlarının işletim sistemi beklentilerini karşılıyor. Telefon fonksiyonları bir yana özellikle telefon defteri ve mesajlaşma özellikleriyle oldukça beğendiğimiz Lumia 625, pil ömrüyle de rahat bir kullanım sağlıyor. 2000 mAH bataryanın sahibi olan telefon, yaklaşık 30 saate kadar konuşma süresi sunabiliyor. Bunun yanında ortalama 7 saatlik yoğun bir kullanım süresi sunan telefon, 522 saate kadar da bekleme süresi vadediyor.

Sıra geldi Lumia 625'in kamerasına... Lumia 625'in üzerinde 2592x1936 piksel çözünürlüğe kadar fotoğraf çekme kapasitesine sahip bir 5.0 MP kamera bulunduğunu söyleyebiliriz. LED flaşla desteklenmiş olan kamera, böylece gece çekimlerine de uygun yapıda. Otomatik odaklamalı kamerasıyla bu kategoride bulunan bir telefon için gayet başarılı sonuçlar ortaya koyduğunu söyleyebileceğimiz telefon, 30 FPS'de 1080p video kaydı da yapabiliyor.

Özetle

Giriş ve orta seviyedeki kullanıcıların yakından inceleyebilecekleri yapıda bir akıllı telefon olan Lumia 625, amiral gemisi cep telefonlarının yarı fiyatına ve hatta çok daha altına rastlayan bir fiyat etiketine sahip. 798 TL'lik fiyat etiketiyle rahatlıkla tercih edilebilecek olan Lumia 625, telefon fonksiyonlarıyla başarılı. Başarılı pil yönetimi, internet özellikleri, rahat kullanımı, geniş ekranı ve iyi bir kameraya sahip olan Lumia 625, 512 MB'lık RAM'iyle ise üzüyor.

Kimler Almalı

Orta seviyede iyi bir telefon almak isteyenler Lumia 625'i tercih edebilirler. Elbette bu tercihte Windows Phone platformuna olan yatkınlığınızın da önemi büyük.

Alternatifleri

Lumia 625 ile aynı kategoride yakın fiyata pek çok telefon bulunuyor. Bunlar arasında daha yüksek bellek seviyesine sahip modeller de var. Fakat bu durumda hafıza seçeneklerinden feragat etmeniz gerekebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Nokia Lumia 625
Ürün Markası Nokia
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiWindows Phone 8
İşlemciQualcomm MSM8930 Snapdragon
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu4.7 inç
Ekran Çözünürlüğü480 x 800 px
Grafik İşlemciAdreno 305
Bellek (RAM)0.512 GB
Dahili Depolama8 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera0.3 MP
Arka Kamera5.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi522:00 saat
Konuşma Süresi024:00 saat
Boyutlar72.3 x 133.3 x 9.2 mm
Ağırlık159 gr.
Okuyucu Yorumları