Nokia'nın Android'li cebi X testte!

Nokia'nın çok merak edilen Android'li cebi Nokia X'i her yönüyle inceledik!

CHIP Online Notu 78
  • Uygun fiyat
  • Tasarım kalitesi
  • Akıcı işletim sistemi
  • Pek çok Android uygulaması çalışıyor
  • Çift SIM kart
  • Nokia Mağaza
  • Kolay kullanım
  • Ön kamera yok
  • Zayıf performans
  • Batarya
  • Dar dahili hafıza

Nokia'nın Android tabanlı yeni akıllı telefonu Nokia X'i, hatırlayacak olursanız bu yıl Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde yakından incelemiş ve Nokia'nın yeni X ailesi hakkında küçük de bir söyleşi yapmıştık. Android uygulamalarının kullanılabildiği yeni uygun fiyatlı akıllı telefonlardan oluşan X serisinin ilk modeli Nokia X'i, Barselona'daki tanıtımının ardından ofisimizde de mercek altına aldık. Giriş seviyesi kategorisinde kendine yer bulan Nokia X, Android platformunu çok farklı bir tasarım ve deneyimle birlikte sunuyor.

Nokia X, Windows Phone'dakine benzeyen, canlı kutucuklarla donatılmış bir arabirim kullanıyor. Bu arabirimle birlikte donanımın da getirdiği güçle akıcı çalışan Nokia X, "ilginç" bir Android deneyimi yaşatıyor. Google'a ait ne varsa özenle ortadan kaldırılan işletim sistemiyle, daha çok Windows Phone kullanıyor gibi hissediyorsunuz. Şimdi Nokia X'e daha yakından bakalım. Yalnız hemen öncesinde şunu da söylemeden geçmeyelim: Eğer bir Android hayranıysanız ve sırf bu yüzden Nokia X'i düşünüyorsanız, aradığınız Android'i onda bulamayacaksınız. Ancak X'in, Nokia'da Android deneyimi yaşamak için ideal olduğunu da hemen belirtelim.

Android'li Nokia

Nokia X, ilk bakışta Microsoft tarafından satın alınan Nokia'nın ilginç bir denemesi olarak göze çarpıyor. Nokia X'in fiyatını oldukça cüzi tutan Microsoft, daha önce akıllı telefon sahibi olmayan kullanıcılara bu fırsatı Nokia X'le vermeyi hedefliyor.

Öncelikle telefonun tasarımına bakalım. Elimize ulaşan Nokia X, yeşil renkli plastik bir gövdeye sahip. Polikarbon gövdeden oluşan kasa, pek çok renk seçeneğine de sahip. Böylece kullanıcılar kendi rengini rahatlıkla tercih edebiliyorlar.

Boyutlarıyla oldukça küçük olan Nokia X, 115 mm uzunluğunda. Yaklaşık 10 mm'lik kalınlığıyla ise biraz kalınca yapıda. Diğer yandan 128 gram ağırlığıyla oldukça hafif olduğunu da söyleyelim. Telefonun kapağını biraz zorlanarak da olsa açabiliyorsunuz. Değiştirilebilen ince uzun bir bataryayı gövdesinde taşıyan cep, çift SIM kart desteği ile dikkat çekiyor. Böylece aynı anda iki hattınızı Nokia X'te birleştirebilirsiniz. İki SIM kart girişinin tam ortasında da microSD kart slotu bulunuyor. MicroSD kart ile hafızayı 32 GB daha arttırabilmeniz mümkün.

Nokia X, tasarımıyla oldukça tok bir görünüm sunuyor. Yalnızca üst kenarda bir kulaklık, alt kısımda da microUSB girişini görüyoruz. Sağ yüzde de ses ve güç butonları bulunuyor; hepsi bu kadar. Ekranın hemen altında ise yalnızca bir adet kapasitif tuş bulunuyor.

Nokia X işletim sistemi

Şimdi gelelim Nokia X'in merak edilen işletim sistemi detaylarına. Nokia X, Android 4.1 işletim sistemini temel alan Nokia X 1.0 yazılımını kullanıyor. Bu yazılımla görünüm olarak Windows Phone'u andıran bir kullanım yaşatan telefon, Android uygulamalarına kucak açıyor. Microsoft, Android uygulamalarından Google servislerini kaldırıldığı platformda, bunların yerini Nokia ve kendi servisleriyle doldurulmuş.

Nokia X, beraberinde pek çok başarılı uygulama ve servis bulunduruyor. Bunlar arasında haritalar ve dahili sesli navigasyon içeren HERE Maps, 13 milyon şarkıya erişim imkanı tanıyan Nokia MixRadio, ücretsiz bulut depolama alanı OneDrive ve Skype gibi hizmetler telefonda hazır. Diğer yandan Facebook, Twitter, Viber, WeChat gibi uygulamalar da telefonda yüklü olarak bulunuyor. Peki, daha fazla uygulamayı nasıl ediniyoruz? Elbette Nokia Mağaza üzerinden.

Nokia Mağaza'da arayabileceğiniz en popüler uygulamaları bulabiliyorsunuz. Rahat bir navigasyon sağlayan mağaza; vitrin, öne çıkanlar, uygulamalar, oyunlar ve koleksiyonlar şeklinde ayrılmış durumda. Her gün yeni Android uygulamalarının yüklendiği Nokia Mağaza, zamanla daha kalabalık bir hal alacak elbette. Ancak Nokia X'te kullanabileceğiniz uygulamalar yalnızca Nokia Mağaza ile sınırlandırılmıyor. Aradığınız uygulamayı hem Nokia Mağaza'dan hem de diğer Android mağazalardan kolayca bulup indirebiliyorsunuz. Fakat bu durumda Ayarlar menüsündeki Cihaz Yönetimi kısmından "Bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklemeye izin ver" seçeneğini işaretlemeniz gerekeceğini de söyleyelim.

Fastlane ve fazlası

Nokia X'in işletim sistemi yalnızca iki ekrandan oluşuyor. Bunlardan biri Windows Phone gibi döşemelerden oluşan ekran, bir diğeri ise Fastlane. Ekranda parmağınızı sağa veya sola kaydırdığınızda ortaya çıkan Fastlane ekranı, açık olan ve favori uygulamalara hızlı ve rahat bir erişim sağlıyor. En son uygulamalar, fotoğraflar, Facebook gönderileri ve dahasını sunan Fastlane ekranı ile etkileşimi gayet beğendik. Zaman çizelgesi şeklinde olan bu ekrandaki açık olan uygulamaları kapatmak için ise, ilgili uygulamanın üzerine bir müddet basılı tutarak gerekli adıma geçebiliyorsunuz.

Ana ekranda yer alan uygulama döşemelerini tıpkı Windows Phone'daki gibi büyütüp küçültebiliyor veya yerini değiştirebiliyorsunuz. Diğer yandan Android'den aşina olduğumuz bildirim ekranı da Nokia X'te bulunuyor. Parmağınızı yukardan tutup çektiğinizde bildirim ekranına ulaşabiliyorsunuz.

Windows Phone'un kolay kullanımını Android'le birleştirerek çok güzel bir arabirime imza atmış olan Microsoft, telefona gayet basit bir kullanım kazandırmış. Diğer yandan ekranın hemen altında yer alan tek kapasitif buton da kullanım açısından korkutucu değil. "Geri" tuşu görevi gören bu düğmeye basılı tuttuğunuzda da ana ekrana dönebiliyorsunuz.

Pil, kamera ve diğer detaylar

Nokia X'de gayet iyi çalışan dahili bir web tarayıcı bulunuyor. Elbette isterseniz farklı bir web tarayıcısını da tercih edebilirsiniz. Ancak halihazırdaki tarayıcının da beklentiyi karşıladığını söyleyelim. Diğer yandan tarayıcıda arama motoru tercihinin de kullanıcıya bırakılmış olması gayet hoş. Bing, Google veya Yahoo arama motorlarından birinde karar kılabiliyorsunuz.

Klavye ise yeterince iyi bir düzeltme motoruyla birlikte geliyor. İyi bir yazım deneyimi sağladığını söyleyebiliriz. Ancak sanal klavye tipik Android klavyesinden farklılıklar içeriyor. Alışmakta zorlanabilirsiniz. Bu noktada Nokia Mağaza'dan SwiftKey uygulamasını da indirebilirsiniz elbette.

Nokia X'te birçok oyun yüklü olarak geliyor. Fakat bunların birçoğu demo sürümü. Elbette yine bunların sayısını Nokia Mağaza veya diğer Android marketleri kullanarak arttırabiliyorsunuz. Fakat performans noktasında segmentine uygun oyunları indirmeniz gerekiyor. Küçük basit oyunları rahatlıkla çalıştıran Nokia X, yüksek performans beklentisi isteyenlere elbette uygun görünmüyor.

Pil ve Kamera

Nokia X'te yalnızca 1500 mAh'lik bir batarya tercih edilmiş. Zira telefon küçük ve işletim sistemi çok güç harcamıyor. Şöyle ki telefon boşta olduğu durumlarda pil tüketimi fazlasıyla düşüyor. Bu da telefonun bekleme süresini bir hayli uzun kılıyor. Telefon görüşmeleri yapıldığında ise 10 saate yakın bir süreyi görebilen Nokia X, normal kullanımlarda bir günü çıkartabiliyor. Fakat diğer yandan ekran standart parlaklıktayken 90 dakika boyunca ekranın açık olduğu durumlarda bataryanın %64'ünün tükenmesinin de endişe verici olduğunu söyleyelim. Nokia X'te herhangi bir güç tüketim modunun bulunmaması da bataryayı vuran bir diğer nokta. O nedenle telefonu elinden düşürmeyen Nokia X talipleri, cebi düzenli olarak şarj etmeye hazırlıklı olmalılar.

Nokia X'te bir ön kamera yok. O nedenle görüntülü görüşmeler sizin için önemliyse bu cep size göre değil. Arka yüzündeki kamera ise 3.0 megapiksel. 2048x1536 piksel çözünürlükte fotoğraflar yakalayan kamera, genel olarak görüntü kalitesiyle düşük bir grafik çiziyor, fakat çektiği fotoğraflar sosyal paylaşımları karşılayacak seviyede. Kamera herhangi bir flaşla da desteklenmiyor.

Nokia X'le fotoğraf çekerken doygunluk, kontrast, keskinlik ve ISO ayarlarını yapılandırabiliyorsunuz. Kullanışlı bir kamera arayüzünün sahibi olan telefon, gürültü azaltma ve yüz algılama gibi özelliklerin de sahibi.

Teknik kadroda neler var?

Peki, Nokia X'in teknik kadrosu içinde hangi birimler yer alıyor? Şimdi biraz da bundan bahsedelim. Nokia X, söylediğimiz gibi giriş seviyesi bir akıllı telefon. Bu nedenle telefon, performanstan ziyade farklı dinamiklere dikkat çekiyor. Eğer yüksek performans beklentisi içindeyseniz Nokia X'in size uygun olmadığını bu noktada söyleyelim.

Nokia X, 4.0 inç büyüklüğünde IPS LCD bir ekranın sahibi. Ekran gayet güzel görünüyor. 480x800 piksel çözünürlük yeterli seviyede. Qualcomm Snapdragon S4 işlemciden güç alan Nokia X, 2 çekirdek sahibi. 1.0 GHz hızında çalışan işlemci, Android'le harmanlanmış Nokia X 1.0 işletim sistemi için yeterli seviyede çalışıyor.

Nokia X'te, Nokia'nın diğer giriş seviyesi Windows Phone'lu ceplerinden de bildiğimiz gibi 512 MB RAM bulunuyor. Dahili hafızaya baktığımızda burada da 4 GB görüyoruz. Bu alanın oldukça dar olduğu aşikar. Rahat bir kullanım için mutlaka bir microSD karta ihtiyaç duyacağınızı belirtelim. Telefonun grafik hanesinde ise Adreno 203 birimi yer alıyor.

Tüm bunların neticesinde telefonun genel olarak performansını değerlendirecek olursak, ilk kez akıllı telefon sahibi olacaklar için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Uygulama ve servisleri rahatlıkla çalıştırabiliyorsunuz. Diğer yandan işletim sistemi içinde de akıcı bir kullanım mümkün. Sosyal medya hesaplarınızı takip edip, internette de dolaşabileceğiniz ceple vakit geçirmek için eğlenceli oyunları da çalıştırabilirsiniz.

Özetle

Nokia X, oldukça ilginç bir deneyim yaşatıyor. Google'dan arındırılmış bir Android deneyimi sunan telefon, giriş seviyesine sunuluyor. İlk kez akıllı telefon sahibi olacaklar tarafından tercih edilebilecek Nokia X, elbette en büyük avantajını bütçeye uygun fiyatıyla sağlıyor.

Nokia X'in fiyatı ise 499 TL olarak belirlenmiş.

Kimler Almalı

Nokia X, uygun fiyatıyla ilk kez akıllı telefon sahibi olacaklar tarafından tercih edilebilir. Eğer Android'li bir cepten Nokia X'e geçmeyi düşünüyorsanız bu cepte Google servislerinin bulunmadığını göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Alternatifleri

Nokia X'e alternatif olarak aynı platformda daha büyük boyutlu olan Nokia XL'ı önerebiliriz. Android tarafında aynı fiyat kategorisinde pek çok benzer model var. Yine Nokia tarafında ise Lumia 520'yi önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Nokia X
Ürün Markası Nokia
CHIP Online Notu
78
İşletim SistemiNokia X 1.0
İşlemciQualcomm MSM8225 Snapdragon S4
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu4.0 inç
Ekran Çözünürlüğü480 x 800 px
Grafik İşlemciAdreno 203
Bellek (RAM)0.512 GB
Dahili Depolama4 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Arka Kamera3.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi672:00 saat
Konuşma Süresi010:05 saat
Boyutlar63 x 115.5 x 10.4 mm
Ağırlık128 gr.
Okuyucu Yorumları