Plantronics BackBeat 505 İncelemesi

İster kablolu, ister kablosuz kullanılabilen Plantronics BackBeat 505 kulaklık setini inceledik.

CHIP Online Notu 77
  • Ses kalitesi
  • 18 saatlik pil ömrü
  • Çok noktalı eşleştirme
  • Derin bas sesler
  • İzolasyon eksikliği
  • Daha konforlu rakipleri var
  • NFC yok

Kablosuz kulaklıklar arasında son dönemde iyi modellerle karşılaşıyoruz. Menzil problemini ortadan kaldıran, sesi kaliteli şekilde taşıyan ve yapı kalitesiyle de dikkat çeken modeller arasında arasında son dönemde incelediğimiz, gerek performansı gerek konforlu yapısıyla aklımıza kazınan Sony MDR-XB650BT olmuştu hatırlarsanız. Bu defa da yine benzer yapıyı ortaya koyan Plantronics BackBeat 505 elimizde.

BackBeat 505'in en büyük esprisi, hem kablolu hem kablosuz olarak kullanılabilir yapıda olması. Böylece kulaklığın pili tükendiğinde şarj etmek zorunda olmaksızın kablolu olarak da müzik keyfine kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Peki, kulaklık detaylarında başka neler gizliyor? Şimdi incelemeye başlayalım.

Dizayn

Dizayn

BackBeat 505, tamamı plastik gövdeye sahip bir kulaklık. Ancak kulaklığın uzamasını sağlayan kolları metal yapıda. Bu kolların oldukça sağlam olduğunu bu noktada söyleyelim. Yani, kulaklığı kırılma korkusu yaşamadan rahatlıkla esnetebiliyorsunuz.

Tasarım itibariyle genç kitleye hitap eden BackBeat 505, 3 farklı renk seçeneğiyle geliyor. Beyaz, gri ve koyu gri renklerinde olan bu modellerden, elimizde koyu gri renkli olanı bulunuyor.

40 mm'lik kulak üstü sürücülere sahip olan kulaklık, genel olarak konforlu yapıda. Ancak ondan daha konforlu modellerle karşılaştığımızı da rahatlıkla söyleyebiliriz. Hayır, bunun sebebi ağır olması değil; aksine kulaklık oldukça hafif. Sadece 155 gram ağırlığında olan kulaklık, kulaklarınız üzerinde baskı oluşturabiliyor. Bunun sonucunda da uzun süreli kullanımınızda rahatsızlık yaşayabiliyorsunuz. Kısa süreli kullanımlarda ise herhangi bir sorun yok.

Öte yandan yine kulaklığın tasarımında dikkat çeken bir diğer nokta, sürücülerin içe doğru katlanmaması oluyor. Biliyorsunuz, bazı kulaklık setleri içe doğru katlanarak, taşıma işini daha kompakt hale getirebiliyorlar. Ancak BackBeat 505'te sürücüler yalnızca içe doğru dönebiliyor, hepsi bu.

Kulaklığın sol ve sağ sürücüleri üzerinde kontrol butonlarını görebiliyorsunuz. Ayrıca sol ünite üzerinde cihazı şarj edebileceğiniz şarj yuvası ve 3.5 mm'lik kulaklık girişi yer alıyor.

İster kablolu, ister kablosuz

İster kablolu, ister kablosuz

BackBeat 505, hem kablolu hem kablosuz olarak kullanabileceğiniz bir kulaklık seti. Bluetooth 4.1 bağlantısını kullanan kulaklık, böylece kolayca telefon veya diğer cihazlarınıza bağlanabiliyor. Ancak bunu daha basit hale getirebilen NFC bağlantısının bulunmaması üzücü. Öte yandan kulaklık, çoklu Bluetooth eşleştirme imkanı tanıyor. Böylece aynı anda 2 cihaza bağlanabiliyor.

Kablolu olarak, 3.5 mm'lik kulaklık girişini kullanarak bağlantı kurabilen kulaklık, kutu içeriğinde kablosunu ve taşımak için çantasını da getiriyor. Yine burada kulaklığı şarj etmek için kullanacağınız şarj kablosu da bulunuyor.

18 saate kadar pil ömrü sunan BackBeat 505, bizim deneyimimizde de bu süreyi rahatlıkla buldu. Yani kulaklığın pil ömrüyle ilgili bir sorunu yok.

Performans

Performans

BackBeat 505, ses kalitesiyle tatmin edici bir performans sergiliyor. Kulaklıklar, Elektronik, Pop, Rock ve Rap türlerinde iyi çalışıyor ve hoş ses sunuyor. Burada kulaklıkların bas dengesinin de gayet yerinde olduğunun altını çizmek lazım. Bu anlamda neredeyse, daha önce incelediğimiz Sony'nin Ekstra Bass özellikle XB650BT modelini yakaladığını söyleyebiliriz. Ancak yüksek bas, vokal seslerin ağırlığını biraz bozuyor, onu da iliştirmek lazım.

Ses izolasyonu konusunda ise BackBeat 505'in çok iyi olmadığını belirtelim. Herhangi bir gürültü engelleme özelliği bulunmuyor zaten kulaklıkta, ancak pasif izolasyon başarısı da pek yüksek değil.

Özetle

BackBeat 505, iyi bir kulaklık modeli. Kablolu ve kablosuz kullanım seçimini size bırakması önemliyken, sahip olduğu 481 TL'lik fiyatıyla da kategorisinde iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor. Uzun pil ömrü, çoklu eşleştirme gibi yetenekleri de önemli. Orta sınıf bir kulaklık için güzel ses performansı sağlayan kulaklık, eğer sonraki versiyonunda konfor ve izolasyon konularını da düzeltebilirse, değerini yükseltecektir kanaatindeyiz.

Kimler Almalı

Genel olarak Bluetooth üzerinden kullanmak, ancak müzik dinlemek için şarja muhtaç kalmak istemeyenler Plantronics BackBeat 505'i rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Plantronics BackBeat 505'e alternatif olarak Sony MDR-XB650B modelini de düşünebilirsiniz. Ancak bu kulaklıkta kablolu kullanımın sunulmadığını da söyleyelim.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Plantronics BackBeat 505
Ürün Markası Plantronics
CHIP Online Notu
77
Tip Kulak üstü
Bağlantı Kablosuz, Kablolu
Bluetooth 4.1
NFC Yok
Sürücüler 40 mm
Pil Ömrü 18 saate kadar
Ağırlık 155 gr.
Okuyucu Yorumları