Extra Bass XB650BT ne kadar iyi?

Müzik severlere güzel haber: Bu kış Sony'nin yeni Extra Bass XB650BT kulaklığı ile keyifli geçecek.

CHIP Online Notu 87
  • Bas tepkisi
  • Yüksek seste distortion yok
  • Fazlasıyla rahat
  • NFC ile kolay bağlantı
  • Pasif dinleme imkanı yok
  • Koruyucu/taşıma çantası yok

Şu sıralar ofisimize adeta çıkartma yapan Sony, yeni Extra Bass ürün ailesini incelememiz için bizlere ulaştırmıştı. Bunlar arasından daha önce SRS-XB3 kablosuz hoparlör ve MDR-XB50AP kulak içi kulaklıkları incelemiştik hatırlarsanız. Şimdi de sıra geldi büyük biradere.

Elimizdeki kulaklığın tam ismi MDR-XB650BT. Extra Bass ailesinin en şık ürünlerinden olan kulaklık, aynı zamanda müzikal yeteneğiyle de göz kamaştırıyor. Öncelikle kulaklığın tasarımına, ardından da yeteneklerine bakalım.

Tasarım

Tasarım

XB650BT, fazlasıyla şık bir tasarıma sahip. Bizdeki mavi renginin yanı sıra kırmızı ve siyah renklerle de tercih edilebilecek olan kulaklık, alüminyum dış gövdeye sahip. Böylece güzel göründüğü kadar sağlam da duran kulaklık, aynı zamanda konforlu bir müzik dinletisi sunuyor. Yumuşak kulak yastıkları ve kafa bandıyla olduğu kadar, kafayı çok sıkmayan iskeletiyle, uzun müzik seansları için konforlu bulduğumuzu söyleyebiliriz.

XB650BT'nin sürücüleri 30 mm boyunda. Sağ sürücü üzerinde gerekli olabilecek bütün fonksiyonlar bizlere sunuluyor. Burada güç butonunu, mikrofonu, microUSB girişini, ses butonlarını ve şarkı değiştirme ile çağrı cevaplama tuşlarını bulabiliyoruz. Hepsinin bir arada olması bir bakıma ne kadar mantıklı dursa da, diğer yandan bu kullanımın tuşları karıştırmaya mahal vermesi açısından zorlayıcı. Ses ve müzik kontrolü ile çağrı cevaplama butonları ayrı sürücülere yerleştirilse daha ayrıştırıcı bir kullanım sağlanabilirdi. Yine de kontroller zor değil. Kısa bir süre sonra alışıyorsunuz.

Bluetooth ve NFC

Bluetooth ve NFC

XB650BT'nin en güzel noktalarından biri çok hızlı ve kolay bağlantı kurabilmesi. Cihazda NFC bulunuyor. Bu sayede telefonunuzun NFC bağlantısını açıp kulaklığa dokundurduğunuz anda arada köprü kuruluyor.

Evet, XB650BT bir Bluetooth kulaklık. Bu tür kulaklıkların bazılarında bir 3.5 mm jak da görebiliyoruz çoğu zaman. Örnek vermek gerekirse, Plantronics BackBeat Sense öylesi bir kulaklıktı mesela. Böylece kulaklığın şarjı bittiğinde müziğe kablolu olarak devam edilebiliyordu. Ancak aynı senaryo elimizdeki model için geçerli değil. Çünkü üzerinde jak girişi yok. Hal böyle olunca ömrü de şarjla sınırlı elbette.

Sağ kulak ünitesi üzerindeki microUSB girişi yoluyla şarj edebildiğiniz kulaklık, yaklaşık 4 saat içinde tam kapasite şarj olabiliyor. Tam kapasite doldurulduğunda ise 30 saate kadar müzik dinletisi sunabiliyor.

Müzikal performans

Müzikal performans

Sony MDR-XB650BT, az önce de bahsettiğimiz gibi ekstra bass sunan bir kulaklık. Bu da demek oluyor ki tüm müziklerden ziyade, özellikle bass sesleri seven müzik severlere hitap ediyor. Ancak açıkçası biz kulaklığı vokal seslerde de gayet başarılı bulduk. Öte yandan elektronik müzik ve türevlerinde de gayet dolgun ses sağlayan kulaklık, Metallica'nın son albümünde de teklemedi.

Fakat elbette en doygun müzik tadını Duke Dumont - Ocean Drive ve Don't Be So Shy gibi şarkılarda aldığınız da doğru. Burada kuşkusuz seçim sizin.

Son olarak kulaklığın ses izolasyonu için de bir yorumda bulunalım. XB650BT, özellikle toplu taşıma kullanan müzik severler için ideal. Dolgun bas sesiyle çevre gürültülerinden arınmanızı sağlayan kulaklık, son seste çevrenize ise minimum ses yayıyor.

Özetle

Sony, Extra Bass serisi altında sunduğu MDR-XB650BT kulak üstü kulaklığı ile derin bas sesleri seven müzik severlerin ilgisini toplayacaktır. Özellikle kış aylarının da gelmesiyle, kulak içi kulaklıklardan kulak üstü kulaklıklara terfi etmek isteyenler, Sony'nin bu modeline de bir göz atsa iyi ederler.

XB650BT'nin fiyatı ise 379 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Özellikle derin bas sesleri seven müzik severlerin ilgi alanına girecek olan XB650BT, öte yandan iyi müzik sunan Bluetooth kulaklık arayanların da beğenisini kazanacaktır.

Alternatifleri

Sony MDR-XB650BT'ye alternatif olarak yine bir başka kablosuz kulaklık olarak Plantronics BackBeat SENSE'i de önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony MDR-XB650BT
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
87
Tip Kablosuz Hoparlör
Bağlantı Bluetooth, USB
Hoparlör Boyutu 30 mm
Frekans Tepkisi 20 – 20000 Hz
Pil Ömrü 30 saat
Şarj Süresi 4 saat
NFC Var
Ağırlık 190 gr.
Okuyucu Yorumları