Razer Kraken V3 Pro İnceleme

Razer, uzamsal ses ve geri bildirim sağlayan oyuncu kulaklığı Kraken V3 Pro ile oyunun içine girmek isteyen oyuncular için müthiş bir kulaklık geliştirmiş. İşte Razer Kraken V3 Pro hakkında bilmeniz gerekenler.

CHIP Online Notu 95
  • Kablosuz
  • Gümbür gümbür ses
  • Rahat kulaklık tasarımı
  • Tasarımı çok şık
  • Çıkartılabilir mikrofon
  • Geniş uyumluluk aralığı
  • HyperSense şarj ederken kullanılamıyor
Editörün Seçimi

Razer’dan her kulaklık geldiğinde şaşırmaya devam ediyorum gerçekten. İşçilik kalitesiyle, rahat ve konforlu tasarımıyla, gayet tatmin edici seviyede ses üretmesiyle gerçekten güzel modeller üretiyor Razer ve her yeni modelde de beni şaşırtmayı başarıyor açıkçası. Bu defa elimde Kraken V3 Pro modeli var. Bir süre kullandım ve çok beğendiğimi söylemem lazım. Detaylı olarak bahsedeceğim, ancak önce şöyle bir kutusunu açalım istiyorum. Gayet derli toplu ve geniş bir kutu içeriği var.

Kutunun kapağını kaldırdığınız gibi Kraken V3 Pro ile karşılaşıyorsunuz. Çok güzel görünüyor. Bunu şimdi kenara koyalım, zaten detaylı olarak bahsedeceğim. Hemen altında USB verici bulunuyor. Razer’ın hemen her ürününde USB kapaklarına kadar düşünmesine alışkınız. Bu USB kapağı kaybetmeyin, USB vericiyi takmadığınız durumlarda şık bir şekilde saklayabilirsiniz. Kutunun üst kenarında mikforonu ve şarj kablosu, şu bölmede de analog kablosu mevcut durumda.

Evet, şimdi Kraken V3 Pro’yu elimize alalım ve tasarım detaylarıyla anlatmaya başlayalım.

Tasarımı Nasıl?

Kraken V3 Pro, büyük, dairesel kulak üstü kulaklıklarla Razer'ın klasik kulaklık tasarımını kullanıyor. Kulaklık pedlerinde kalın, yumuşak hafızalı köpük, yanlarda deri kaplama ve başınıza temas eden yüzey için nefes alabilen kumaş kullanılmış ve bu yüzey bol miktarda suni deri kaplı hafızalı köpük ile sarılmış durumda. Böylece bu kulaklığı başınıza taktığınızda tamamen sarmalandığınızı hissediyorsunuz. Oldukça rahat bu arada, gayet konforlu bir uyum gösteriyor. Ayrıca sürücü pedlerinin kalın olmasından dolayı pasif gürültü engelleme de üst seviyeye taşınmış. Kulaklık bu işi gerçekten iyi seviyede yapıyor, çevre sesleri minimuma indiriliyor.

Sol kulaklıkta, Kraken'in ses tekerleği, güç düğmesi, mikrofon sesini kapatma düğmesi, şarj için USB-C bağlantı noktası, çıkarılabilir boom mikrofon konektörü ve kulaklığı kablolu olarak kullanmak için 3,5 mm bağlantı noktası dahil olmak üzere kontrollerinin ve konektörlerinin çoğu bulunuyor. Buna karşın sağ kulaklık ise gayet sade. Burada sadece dokunsal geri bildirim özelliğini etkinleştirmenizi sağlayan az sonra detaylı bahsedeceğimiz HyperSense düğmesi yer alıyor.

Gördüğünüz gibi RGB desenli bir kulaklık bu arada. Her bir kulaklığın arkasında bir RGB ışık halkası bulunuyor ve bunları Razer Synapse yazılımı ile çeşitli renkler ve ışık efektleri gösterecek şekilde ayarlayabiliyorsunuz.

Kulaklığın 8 kademeli bir kızak sistemi var. Böylece her kafa boyutuna göre ayarlanabilecek yapıda tasarlanmış. Bu mekanizma oldukça sağlam bu arada. Kasti şekilde zorlayarak bükmediğiniz sürece kırılacak gibi değiller.

Nasıl Bağlanıyor?

Kablosuz bağlantı açısından Kraken V3 Pro en iyi bir PC ile çalışıyor. Razer Synapse yazılımı ile ayarları özelleştirebiliyor ve THX Spatial Audio dahil olmak üzere çeşitli ses özelliklerini etkinleştirebiliyorsunuz. Ancak tabii ki tek seçenek bu değil. Kulaklığın USB vericisi aynı zamanda Nintendo Switch ve PlayStation 4 - PlayStation 5 ile de çalışıyor bu arada. 3,5 mm kablolu bağlantı ise bir Xbox kumandası ve Nintendo Switch de dahil olmak üzere kulaklık girişi olan tüm cihazlarla uyumlu. Bunlara karşın kulaklıkta Bluetooth bağlantısı yok, yani ya USB vericiyi ya da analog bağlantıyı kullanacaksınız.

Temiz Sesli Sohbet

Razer, kulaklık mikrofonları üretme konusunda uzmanlaştı ve gelinen seviye Kraken V3 Pro ile parlıyor desek yeridir. Kulaklığın tek yönlü kardioid boom mikrofonu, dış gürültüyü azaltırken tam ve net ses yakalıyor. Aldığımız test kayıtlarında sesimiz gayet temiz çıktı. Ayrıca çevre gürültüleri de ciddi şekilde minimuma indiriliyor. Bu anlamda sohbetlerin kolayca anlaşılabilecek seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Yani oyun içi iletişim konusunda sıkıntı yaratmayacaktır. Eğer yayın yapıyorsanız onda da kullanabilirsiniz, fakat burada tabii ki profesyonel mikrofonların yerini tutmayacaktır. Profesyonel yayın yapma veya podcast yayınlama konusunu düşünüyorsanız ayrı bir USB mikrofon almanız daha doğru olur, ancak bu mikrofon ana konusu olan oyun içi sohbetlerinde oldukça iyi çalışıyor.

HyperSense Nedir?

Şimdi, Kraken V3 Pro’da HyperSense adında bir özellik var. Bunu kulaklığın kenarlarındaki logolarda da görebiliyoruz. Bu, pratikte çok etkileyici bulduğumuz bir özellik oldu, çünkü oyun içi keyfi üst seviyeye çıkartıyor. Kulaklığın sürücüleri dokunsal geri bildirim sağlayacak şekilde donatılmış. Yani kabaca HyperSense’in her kulaklıktaki ses sürücüleyle entegre edilmiş dokunsal bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz.

HyperSense olayı, kulaklıktan gelen sese dokunsal geri bildirim sağlaması. Her bir kulaklıktaki titreşim motorları sesle birlikte harekete geçiyor ve sese fiziksel bir his katıyor. Ancak bunu klasik bir titreşim motoru şeklinde düşünmeyin sakın. Sistem, sesin konumunu, süresini ve yoğunluğunu gerçekçi titreşimlere dönüştürerek kulağınıza veriyor. Böylece bu titreşimlerle oyuncunun oyun içindeki sesleri etkili şekilde hissedebilmesi ve dolayısı ile oyuncuyu atmosfere sokmayı amaçlamış Razer ve bu konuda fevkalade başarılı bir iş çıkarmış.

Bunu ayarlamak için de Razer Synapse yazılımını kullanmanız gerekmiyor. Kulaklığın sağ kenarındaki tuş bu işe yarıyor. Bu tuşa basarak kademeli olarak HyperSense’i 3 yoğunluk seviyesinde ayarlayabiliyor ya da tamamen kapatabiliyorsunuz. Böylece titreşim gücünü kolayca tayin edebiliyorsunuz. Ayrıca HyperSense özelliğini kullanmak için ek bir yazılım indirmenize gerek yok. Kutudan çıktığı gibi çalışıyor, sadece oyunlarda değil, oyun ve müzik seanslarında da keza.

Bu arada önemli bir not, bu özellik yalnızca USB verici ile değil, 3.5 mm analog kablo ile bağladığınız cihazlarda da aynı şekilde çalışıyor. Böylece her platformda bu ses özelliğini kullanabiliyorsunuz. Ha, kulaklığı şarj ederken şarj verimliliği için bu özellik otomatik olarak devre dışı bırakılıyor, o ayrı.

Ses Kalitesi Nasıl?

Bu tür kulaklıkların “oyuncu kulaklığı” kategorisinde olması yalnızca oyunlarda kullanılacağı anlamına gelmiyor elbette. Multimedya eğlenceyi en iyi şekilde sunması gerekiyor. Bu nedenle oyunların yanı sıra müzik ve filmlerde de deneyimliyoruz.

Kraken V3 Pro, özellikle güçlü bas sesler çıkarıyor. Bilhassa bas sesleriyle ünlü The Knife'ın "Silent Shout" şarkısında, kick davul vuruşlarını HyperSense’i devre dışı bıraktığınızda bile derinden hissedebiliyorsunuz. Ayrıca kritik bir detay, maksimum ses seviyesinde bile seste bozulma olmuyor. Bir de üzerine HyperSense’i açarsanız, motorlar vuruşlarla ve bas synth notalarıyla aynı anda kulaklarınızı tepmeye başlıyor ve bir subwoofer hissi veriyor. Gerçekten başarılı. Dinlediğimiz farklı müzik türlerinde gerek bas gerek vokal performansını fazlasıyla başarılı bulduk kulaklığın. Özellikle gümbür gümbür olan şarkılarda HyperSense’i açmanız müziğin ritmine sizi daha fazla kaptıracaktır, ancak diğer müzik türleri için bu özelliği devre dışı bırakmanız daha iyi oluyor.

Benzer konu filmlerde de geçerli, diyaloglardaki pes seslerin dolgunluğu bir yana patlama anlarıyla birlikte tam bir aksiyon kulaklığı olduğunu söyleyebiliriz. Uzun zaman sonra bir kez daha The Empire Strikes Back izlemek iyi geldi.

Oyun noktasında da pek çok oyunda kullandık Kraken V3 Pro'yu. Özellikle son zamanlarda uzun uzadıya oynadığımız God of War Ragnarök’te tam bir şölen yaşattığını söyleyebiliriz. Yaratıkların kükremeleri ve çırpınışları kulağınızda yankılanıyor. Özellikle ejderhaları avladığımız sahnelerde fazlasıyla keyif aldık.

Öte yandan Fortnite’ta da dolu ve temiz sesler çıkarıyor. Silah sesleri oldukça güçlü ve diğer efektler, mesela ayak altında ezilen çimenler gibi, kulaklıkta kolayca duyuluyor. THX Spatial Audio özelliği de oldukça güçlü bir sol-sağ yönlülük sunarak ve bir sesin ön-sağdan mı yoksa arka-sağdan mı geldiğine dair bir his vererek sağlam bir simüle edilmiş surround ses efekti sağlıyor.

Burada HyperSense’e bir parantez açalım. Her oyunda illa bu özelliği kullanmanız doğru olmaz. Bazen THX Spatial Audio'nun sağladığı simüle edilmiş surround etkisini bozabiliyor. O nedenle bu özelliğinin kadeemesini oyuna göre ayarlamanız ya da tamamen kapatmanız önemli. Bunu da zaten dediğimiz gibi tek tuşla kolayca yapabiliyorsunuz.

Sonuç

Açıkçası Kraken V3 Pro her yönüyle fazlasıyla başarılı bir kulaklık olmuş. Tasarımından konforuna, pasif gürültü engelleme konusundaki başarısından müzikal performansına, oyun için yarattığı atmosferden HyperSense özelliğine kadar her noktasında beğendiğimiz bir kulaklık oldu. Pil ömründen bahsetmeden de geçmeyelim bu arada. Kulaklığın pili HyperSense ve RGB aydınlatması açıkken 10 ila 12 saat arası dayanıyor. Eğer bunları kapatarak kullanırsanız 44 saat gibi oldukça uzun bir dayanımı var. Bu da fazlasıyla tatmin edici. Açıkçası son zamanlarda incelediğimiz en ilgi çekici kulaklıklardan biri oldu; eşsiz bir ses deneyimi sunabiliyor. Özellikle oyun atmosferini derinden hissetmek isteyen oyuncuların es geçmemesi gereken bir model olmuş.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Razer Kraken V3 Pro
Ürün Markası Razer
CHIP Online Notu
95
Sürücü Boyutu 50 mm
Sürücü Tipi Razer TriForce Titanium
Frekans Tepkisi 20 Hz – 20 kHz
Empedans 32 Ω (1 kHz)
Duyarlılık 96 dB (1 kHz)
Kablo Uzunluğu 1.3 metre
Pil Ömrü 44 saate kadar
Bağlantı USB-A Wireless (2.4GHz), 3.5mm Analog
Ağırlık 372 gr.