realme 10 İnceleme

Bütçesini dengelemeye çalışan kullanıcılar için uygun fiyatlı bir akıllı telefon seçeneği daha var: Realme 10. 90 Hz Super AMOLED ekranı, göz alıcı tasarımı ve uzun pil ömrüyle tam bir fiyat/performans canavarı. Peki, sizin için en iyi seçenek mi? Tüm detaylarıyla incelememizde.

realme 10 inceleme: Nasıl bir telefon?
CHIP Online Notu 85
  • Arka panel tasarımı
  • 90 Hz Super AMOLED ekran
  • Günlük kullanım için mükemmel
  • Pil ömrü
  • Ultra geniş kamera yok
  • Suya ve toza karşı koruma sertifikası yok
  • Düşük ışıkta fotoğraf kalitesi yetersiz

Realme’nin çoğu kişinin ihtiyaçlarını karşılayan giriş-orta seviye akıllı telefonlar konusunda başarılı modeller ürettiğini biliyoruz. Elimizdeki yeni modeli Realme 10 da aynı böyle bir model. Realme her yıl yeni bir seri çıkardıktan sonra; "i", "Pro", "Plus", "5G" gibi farklı varyasyonlar sunuyor. İşte Realme 10, bu ön ekleri almayan yeni serinin ilk telefonu.

Yeni model, uygun fiyatıyla sınıfının öne çıkan telefonlarından olmaya aday. Şık bir tasarıma, güzel ekrana, orta sınıf bir işlemciye ve iyi fotoğraflar çekebilmeyi vaadeden kameralara sahip. Peki sizin aradığınız tüm özellikleri barındırıyor mu? Eğer ufak tefek birkaç eksiği görmezden gelirseniz seveceğinizi düşündüğümüz modelin tüm detaylarını gelin yakından inceleyelim.

Tasarımı Nasıl?

Realme 10, kavisli kenarlardan sıyrılarak daha düz bir profil çiziyor. Bu tasarım iPhone’ların yapısına benzese de daha hafif ve daha ince. Tutması da gayet rahat. Telefonun en dikkat çekici yanı belki de göz alıcı arka paneli. Biz buradaki renk geçişini çok beğendik. Hatta kutusundan bir adet silikon kılıf çıkmasına rağmen kullanmamayı tercih ettik. Elimizdeki “Gündoğumu Siyahı” olarak adlandırılan seçenek, ışıltılı bir kaplamaya sahip. Ayrıca, ışığın açısına göre rengi farklı şekillerde yansıtabiliyor. Eğer gösterişi seviyorsanız, ayna karşısında fotoğrafınızı çekerken oldukça hoşunuza gidecek bir tasarıma sahip. Ek olarak; modelin Gündoğumu Beyazı adı verilen ve en az siyahı kadar harika görünen başka bir renk seçeneği de var.

Arka panelde dikkat çeken bir başka şey de kameraların büyük halkaları. Evet, sizinle aynı fikirdeyiz; son zamanlarda markalar sırf gösterişli olsun diye her şeyi büyütme eğiliminde. Elbette bazı üst düzey akıllı telefonlar yapısı nedeniyle büyük modüllere ihtiyaç duyabiliyor, ancak maliyeti daha düşük modellerin sağlam görünmesi için illa böyle dev kameralara ihtiyacı yok. Yine de bütün olarak baktığımızda güzel görünüyor.

Ön tarafta ekstra bir şey yok. Sol üst köşede ön kamerayı görüyoruz. Olumsuz olarak bahsedebileceğimiz tek şey; ekranın çerçevesinin çene kısmı belirgin şekilde daha kalın. Son olarak, telefonun sağındaki tuşlar çok fazla içeriye gömülü. Estetik olarak güzel dursa da alışana kadar kullanımı zorluyor.

Kısacası; Realme 10 tasarım açısından üzerine düşünülmüş gibi. Görünüm modern ve şık. Bu fiyat segmentinde, yavaş yavaş tasarıma da önem verildiğini görmek iyi. Şikayet edebileceğimiz tek şey, şirketin Realme 10'u suya veya toza karşı dayanıklılık konusunda sertifikalandırmamış olması, bu nedenle kullanırken dikkatli olmanızda fayda var.

Ekran Özellikleri Neler?

Realme 10’un ekranı bir önceki modeli kadar güzel. Çizilmelere karşı Corning Gorilla Glass 5 kullanan ekran, Full HD+ çözünürlüğe ve 6,4 inç Super AMOLED panele sahip. Renkler parlak ve doygun. Siyah derinliği de iyi derecede. Telefonu güneş ışığı altında kullandığımızda 1000 nit ekran parlaklığı sayesinde hiçbir sorun yaşamadık. Ekran yenileme hızıysa beklediğimiz gibi 90 Hz. Ayarlardan hızı 60 Hz ve 90 Hz’in yanı sıra otomatiğe de alabiliyorsunuz. Kullandığımız süre boyunca, otomatik modda 60 Hz’in daha sık kullanıldığını fark ettik. Tabii ki pil için çok daha uygun bir seçenek.

Super AMOLED ekran sadece internette gezinmek için değil, aynı zamanda film ve video izlemek için de iyi iş çıkarıyor. Test ettiğimiz süre boyunca keyifli bir deneyim sağladı. Fakat film veya videonuza eşlik eden hoparlörler her ne kadar kullanışlı olsa da en ideal seçenek değil. Eğer kulaklık kullanmayı seviyorsanız, kesinlikle hoparlör yerine tercih etmenizi öneririz.

Özellikler ve Performans

Peki, Realme 10 içerisinde neler barındırıyor ve nasıl bir performans sunuyor biraz da ona bakalım. Akıllı telefon gücünü 8 çekirdekli Mediatek Helio G99 işlemcisinden alıyor. Performans olarak Snapdragon 695 veya 765G ile aynı seviyede diyebiliriz. Bu işlemci 5G desteklemiyor fakat ülkemizde henüz geçiş yapmadığımız için bunu eksi bir özellik olarak saymayacağız. Bellek tarafında ise işlemciye 8 GB RAM eşlik ediyor. Bunların her ikisi de sunduğu fiyat aralığı için iyi bileşenler ve performans olarak da gerçekten iyiler. Ayrıca, boş depolama alanını 4, 6 veya 8 GB sanal RAM olarak kullanabiliyorsunuz.

Depolama seçenekleri arasında bizim elimizdeki 128 GB dışında dilerseniz 256 GB olan varyasyonu da tercih edebilirsiniz. Ya da 128’liği aldıktan sonra size yetmediğini fark ettiğiniz anda microSD kart takarak mevcut alanı 1 TB’a kadar genişletebilirsiniz. Bununla birlikte telefon, yeni çıkan modellerde standartlaşmaya başlayan 5000 mAh’lık pil ile geliyor. Biz gün içinde sosyal medyada ve web’de gezdik, müzik dinledik, birkaç oyun oynadık ve fotoğraf çektik. Buna rağmen tüm gün boyunca şarjı rahatlıkla yetti ve gün sonunda hala yüzde 20 civarı şarj vardı. Bu yüzden telefonun sağlam bir pil ömrüne sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kutudan çıkan 33W şarj adaptörünün de bataryayı doldurması 1.5 saate yakın sürüyor. Pil kapasitesini göz önüne aldığımızda bu süre çok iyi.

Realme 10, popüler uygulamaları kullanırken iyi bir performans gösteriyor. Instagram, Facebook, Twitter ve diğer uygulamalara geçişlerde hiçbir takılma yok. Elbette bunu günümüzde çoğu telefon için söyleyebilirsiniz, ancak uygun fiyatlı giriş-orta seviye bir telefonda pürüzsüz bir performansa sahip olmak hala bir artı. Oyun tarafında ise test ettiğimiz her oyunu takılmadan çalıştırdı. Ancak en iyi performansı beklemeyin, grafikleri genellikle orta seviyede tutmak gerekiyor. Yaptığımız PUBG testinde orta ayarları ve yüksek kare hızını seçerek akıcı bir oyun oynadık. Dahası akıllı telefon uzun oyun seanslarından sonra bile hiç ısınmadı.

Realme 10, kutudan Android 12 ve Realme UI 3.0 ile çıkıyor. Fakat gelen otomatik güncellemeyi yaptığımızda arayüz versiyonu 4.0, Android ise 13 oldu. Arayüzü daha önce kullanmamış olanlar için zor bir yanı yok. Basit ve anlaşılır şekilde tasarlanmış. Animasyonları ve geçişleri akıcı ve sorunsuz. Arayüzü özelleştirebileceğiniz tüm ayarlar mevcut ve çalışması gereken her şey iyi çalışıyor. Son olarak telefonun yan tarafına entegre parmak izi okuyucu da iyi çalışıyor. Birkaç defa parmak izini reddettiği zamanlar oldu ama sanırız sıcaklar dolayısıyla terlediğimizden bu normal.

Kamera Yetenekleri Neler?

Gelelim kameralara. Realme 10, karşımıza sınıfına göre iyi işler çıkaran 50 megapiksellik ana kamerayla çıkıyor. Ana kameranın yanı sıra arka planı bulanıklaştırmayı sağlayan 2 megapiksel yardımcı bir lensimiz var. Yani arkada sadece bir tane kullanışlı kameramız olduğunu söyleyebiliriz. Realme bu sefer bir önceki modelindeki gibi ultra geniş açılı bir kamera kullanmamış.

Kamera arayüzünde bir ayar yapmazsanız fotoğraflar varsayılan olarak 12 megapikselde kaydediliyor. 50 megapiksel için modu kendiniz seçmeniz lazım, ancak bu modda ayrıntılar daha iyi olsa da renk üretimi ve beyaz dengesi açısından çok fark yok. Depolama alanınızın hızlıca dolmasını istemiyorsanız, çok lazım değilse normal modda çekmek en mantıklısı. Yeterli ışık seviyesinde çekim kalitesi yüksek seviyede. Daha düşük ışıklı ortamlarda renk üretimi biraz zayıflıyor ve parazitler ortaya çıkıyor. Yine de kabul edilebilir düzeyde.

Gece çekimleri ise biraz bulanık ve çok fazla parazit var. Gece moduna aldığınızda keskinlik daha iyi ve karanlık yerlerin parlaklığı çoğalsa da parazitlerin azaldığı söylenemez. Kısaca; gece performansı iş görür ancak daha iyi olabilirmiş.

Özçekimler için 16 megapiksellik ön kameranın çekimleriyse güzel ve etkileyici. Porte modundaki arka plan ayrımı başarılı. Video tarafını merak edenlere de ortalama bir kalite sunduğunu belirtelim. Stabilizasyon yok ve hareket ederken görüntü titriyor. Bunun dışında netlik ve renk konusunda eksik bir yanı yok.

Sonuç

Toparlamak gerekirse; fiyat/performans göz önüne alındığında Realme, ismi gibi 10 numaraya yakın sayılır. Güncel fiyatı şu an 8949 TL. Kullandığı işlemcisi ve kaliteli ekranıyla sınıfı için makul bir fiyat. Üstelik pil ömrü de muazzam. Tasarım açısından bizim için hoş dursa da bazılarınız çok parlak ve gösterişli şeyleri sevmeyebilir; sonuçta zevk meselesi.

Günün sonunda Realme 10’un, vadettiklerini yerine getiren iyi bir akıllı telefon olduğunu düşünüyoruz. Hem sıradan kullanıcılar hem de oyuncular için bütçe dostu. Telefonunu yenilemek isteyip de çok para harcamak istemeyenler için iyi bir seçim gibi görünüyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli realme 10
Ürün Markası realme
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 12
İşlemciMediatek MT8781 Helio G99
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.2 - GHz
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciMali-G57 MC2
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar73.3 x 159 x 8 mm
Ağırlık178 gr.