Tekrar Yazmada Maksimum Hız

CD-R veya CD-RW’lere yazma aşamasında yapılan iş eski plak basımına benziyor. Çünkü alüminyum tabakaya içten dışa doğru spiral şeklinde milyonlarca küçük delik açılır. Öyle ki bu delikler 0.5 mikron genişliğe 1-3 mikron boyunda ve 0.15 mikron derinliğe sahiptir.

Ricoh MP7120A İnceleme
CHIP Online Notu 84

CD-R veya CD-RW’ler üzerlerinde bir koruma olduğundan dolayı bir plak ile karşılaştırıldığında daha sağlam olduğu kuşkusuz bir gerçek. Ama yine de bu korumanın 0.002 mm kalınlıkta olduğu düşünülürse bu ürünleri kullanırken dikkatli olmak gerekir. CD-R'lar üzerine bir kez kayıt yapılabilen CD’lerdir. Bu CD’lere kayıt lazer ışını ile yakılarak yapılıyor. Bu yakma işlemi sırasında yakılan yerlerde çukurluklar oluşur. CD-RW'ler ise üzerine yaklaşık 800-1200 kere kayıt yapılabilen CD’ler. Bu CD’lerde yakma işlemi biraz daha farklı. Lazer ışını ile 500-700 derecede eritilen alüminyum bölüme ani bir soğutma uygulanarak çukurlar baştan yazılabiliyor. Ancak bu kimyasal işlem söylendiği gibi 800-1200 kereden çok çok daha az. CD okuyucular yazılan bir CD’yi içten dışa doğru bu çukurlardan okur ve bir yazılım yardımı ile bunları verilere dönüştürür. Bu yüzden bir CD’yi silerken içten dışa doğru silme işlemi tavsiye edilir.

Ricoh MP7120A, 12X hızında yazma, 10X hızında tekrar yazma ve 32X hızında CD’leri okuyabilen bir CD yazıcı. 4 MB’lık bir belleğe sahip olan bu cihazın en önemli özelliği 10X hızında tekrar yazabilme fonksiyonuna sahip olması.

CHIP’in yorumu
12 hızında CD’leri yazabilen bu cihaz için 4 MB’lık bir bellek pek yeterli olmuyor. Yani demek istediğimiz, CD yazarken yaklaşık 8 dakika boyunca bilgisayarınıza iyi davranmalısınız. Aksi takdirde CD’leriniz yazılmayabilir. Ricoh MP7120A’da güvenirlikten çok, ucuz ve hızlı bir ürün oluşturma mantığına göre hareket edilmiş. Ama 2 Mbyte’lık bir önbelleğe sahip olan 8 hızlı bir CD yazıcı alacağınıza, 12 hızlı yazabilen bir Ricoh almanın çok daha mantıklı olduğunu da unutmamak gerek.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Ricoh MP7120A
Ürün Markası Ricoh
CHIP Online Notu
84
Okuyucu Yorumları