Samsung Galaxy Watch İnceleme

Galaxy Watch'u kolumuza taktık! İşte detaylı bir Samsung Galaxy Watch incelemesi.

CHIP Online Notu 92
  • Gerçek saat görünümü
  • Canlı ekran
  • Uzun pil ömrü
  • İşletim sistemi
  • Fitness yetenekleri
  • 50 metreye karşı suya dayanıklı
  • iOS desteği var
  • Bixby pek kullanışlı değil
  • Gear App'teki uygulamalar genişletilebilir

Samsung'un yola Gear olarak çıkan ve sonunda Galaxy Watch olarak yeni modeliyle tanıtılan akıllı saatinin yolculuğunu başından beri takip ediyoruz. İlk modeliyle, yani Gear olarak karşımıza çıktığından bu yana, gerek tasarım gerek özellik bakımından her modelinde üzerine koyan bir seri oldu açıkçası. Bu anlamda akıllı saatler arasında belki de her yeni modeliyle en çok özelleşen saat Samsung'un ürettiği akıllı saat olabilir diye söyleyebiliriz.

Kısaca şöyle bir bakarsak; işletim sistemi Tizen'in kademe kademe gelişmesi, daire biçiminde bir tasarımın odak alınması, böylece geleneksel saat izlenimi sunması, çevresindeki bezelin dönerek kolay kullanım sağlaması, 50 metre derinliğe kadar dayanıklılık göstermesi, onlarca spor aktivite desteği bulunması, hem sportif hem maskülen tercihlerinin sunulması, ayrıca yola ilk başta Samsung akıllı telefonlarla uyumlulukla çıkıp, gelinen noktada iOS desteği sağlaması gerçekten önemli özellikler. Daha fazlası da var kuşkusuz. Ancak artık Samsung Galaxy Watch'tan bahsetme vakti...

Samsung Galaxy Watch özellikleri

Samsung Galaxy Watch özellikleri

Evet, Samsung Galaxy Watch bir süredir bizimle. Bir süredir kullanıyoruz ve ilk olarak şunu net olarak söylemek lazım: Galaxy Watch, özellikle tasarımıyla Apple Watch kullanıcılarının pek çoğunu kıskandıran bir model oluyor. Pek çok insan dikdörtgen tasarımlı bir saatten ziyade daha çok daire biçimli bir saat kullanmayı istiyor. Kaldı ki Galaxy Watch ve önceki Samsung akıllı saatler iOS, yani iPhone desteği de sunuyor. Yani iPhone kullananlar da bu saati kullanabiliyorlar. Ancak bu noktada tercihleri ne kadar "Apple fanboy" olduklarına bağlı olarak değişiyor. Açıkçası etrafımda çok fazla Apple Watch kullanan ve Galaxy Watch'a ve daha önceki Gear S3 ile Gear Sport'a imrenerek bakan arkadaşım var. Burada tabii ki tercih kullanıcının.

42 mm ve 46 mm olarak iki farklı model olarak sunulan Galaxy Watch'un, daire biçimli form faktöründe kasasından, çevresinde dönen bezeli ile işletim sistemi içinde gezinmenize imkan tanıdığından artık uzun uzadıya bahsemeye gerek yok. Samsung'un akıllı saatleri uzunca bir süredir bu şekli kullanıyor ve bununla da gerçekten başarılı. Ancak Galaxy Watch'un tasarımına ilişkin olarak, bundan 2 yıl önceki Gear S3 frontier modelinin maskülen tasarımına yeniden yaklaşıldığını söylemek lazım. Özellikle elimizdeki 46 mm'lik modeliyle. Zira Gear S3'ten sonra gelen Gear Sport modeli daha sportif ve feminen bir yapıya sahipti diyebiliriz. Bu anlamda maskülen bir akıllı saat isteyenler Galaxy Watch'un 46 mm'lik modelinden memnun kalacaklar. Ha, hanımlar da unutulmamış. 42 mm'lik Pembe Altın renkli model de gerçekten hanımlara uygun ve çok şık görünüyor.

Çelik kasaya sahip olan Galaxy Watch, Samsung'un Gear Sport modelinde getirdiği gibi 50 metre derinliğe kadar suya dayanıklılık gösterebiliyor. Elbette farklı kayış seçenekleriniz yine mevcut. Saatin ağırlığı ise 63 gram seviyesinde. Gün içinde rahat, ancak gece kolunuzdan çıkartmak isteyebilirsiniz.

Galaxy Watch ekran ve işletim sistemi

Galaxy Watch ekran ve işletim sistemi

Galaxy Watch'un ekranı, daha önceki Gear S3 frontier boyutuna çekilmiş. Yeniden 1.3 inç boyutunda bir ekran var. 360x360 piksel çözünürlüğündeki bu ekran, yine elbette her zaman açık olarak kullanılabiliyor. Veya pil ömrünü korumak istiyorsanız, normalde ekranı kapalı da tutabiliyorsunuz. Bu durumda ekran, bileğinizi havaya kaldırdığınızda açılıyor. Burada tercih sizin.

Galaxy Watch'un ekranı, Corning Gorilla Glass DX+ ile korunuyor. Bununla çizilmelere karşı dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce kullandığımız Gear S3 ve Gear Sport modellerinde de Gorilla Glass'ın farklı versiyonları yer alıyordu; kasti olarak saati bir yere vurmadığınız sürece size ihtiyacınız olan korumayı sağlıyor.

Ekranda gördüğümüz arayüz, artık alıştığımız Tizen platformu. Ekranın çevresindeki bezeli kullanarak arayüz içinde dolaşmak hayli kolay bir kullanım sağlıyor. Telefonunuza gelen bildirimler elbette saatinize de yansıyor. Saat üzerinden cevaplamak da mümkün, ancak yine de bunun için dar ekranı kullanmayacağınız kanaatindeyiz.

Saatin ekranını sağa çektiğinizde, burada gelen bildirimleri bir arada görebiliyorsunuz. Sola çektiğinizde ise, widget'larla karşılaşıyorsunuz. Yine üstten çektiğinizdeyse, hızlı ayarlar burada yer alıyor. Saate daha uygulama yüklemek için telefonunuzdaki Samsung Gear uygulamasından Galaxy Apps'e göz atmanız yeterli. Bu arada yine Galaxy Apps üzerinden çok ama çok fazla saat şekli edinebiliyorsunuz. Bu da telefonu o günkü kıyafetinize veya modunuza göre özelleştirme imkanı tanıyor. Saat arayüzü konusunda oldukça geniş bir arşiv mevcut. Bunların elbette bazıları ücretli olarak sunuluyor.

Samsung'un dijital asistanı Bixby'e -pek kullanmayacak olsanız da- Galaxy Watch üzerinden erişmeniz mümkün. Elbette telefonunuza gelen çağrıları saat üzerinden yapmanız da öyle. Direkt saatiniz üzerinden rehbere erişebiliyor ve çağrı başlatabiliyorsunuz. Saat üzerinden telefonla konuşmak, her zaman kullanacağınız bir özellik olmayabilir belki, ancak telefonunuz yakınınızda değilse işe yarar bir yöntem oluyor. Ayrıca otomobil kullanırken de saat üzerinden konuşmak hem pratik hem güvenli. Elbette bir Bluetooth kulaklık kullanmıyorsanız. Ha, bu arada saatte belki de en çok kullanacağınız uygulamalardan Spotify'ın da entegre olduğunu söyleyelim.

Bu kısmı kapatmadan Galaxy Watch'un iOS desteğinden de bahsedelim. iOS desteği bulundurmasıyla iPhone kullanıcıları tarafından tercih edilebilir bir saat olmasıyla sevindirici. iOS 9 ve üzeriyle uyum sağlıyor. Ancak tam entegrasyon sağlanmamış. Yani iMessage üzerinden gelen bildirimleri okuyabiliyor, ancak saat üzerinden cevap veremiyorsunuz. Bu durum e-posta, telefon ve mesajlaşma uygulamaları için de geçerli. Yani telefonunuza gelen bildirimleri görüntülediğiniz bir saat olarak kullanabilirsiniz diyebiliriz kabaca. Elbette en iyi uyumluluğu Android platformu ile sağlıyor Galaxy Watch. Sınırlı olması can sıkıcı olabilir, ancak tersi durumda Apple Watch'ta bu destek hiç yok; bir de öyle düşünün.

Galaxy Watch fitness özellikleri

Galaxy Watch fitness özellikleri

Kuşkusuz akıllı saatlerin çıkış noktası telefonunuza gelen bildirimleri size iletmesi olduğu kadar adım ve kilometre ölçmesi, uyku takibi yapması ve çok hareketsiz kaldığınızda uyarmasıydı. Buna birkaç özellik daha eklenebilir. Ancak geldiğimiz noktada Galaxy Watch'ta tam 39 egzersiz ile uyumluluk yer alıyor. Koşma, yürüme, bisiklet, yüzme, ağırlık çalışma, yoga, pilates ve daha çok sayıda egzersiz türünü bir arada görebiliyorsunuz.

Galaxy Watch, yalnızca egzersizlerinizde yaktığınız kalori miktarı, kalp atış hızı ve diğer ilgili verileri S Health ile kayıt ve analiz etmekle kalmıyor, ayrıca egzersiz süresince de size koçluk yapıyor. Sessel olarak uyarıda bulunan ve set ve tekrarları sayaç ile kaydeden Galaxy Watch, iyi bir uyku takibi de yapabiliyor. Burada çok fazla sayıda seçenek ve uygulama yer alıyor. Artık satın alanların oturup keşfetmeleri gerekecek.

Samsung Galaxy Watch pil ömrü

Samsung Galaxy Watch pil ömrü

Gelelim Galaxy Watch'un pil ömrüne. Galaxy Watch'un pil ömrü gerçekten etkileyici. Zira gün içinde aktif olarak kullandığınızda, geceleri uykudayken de taktığınızda ve ekran parlaklığını 5'inci kademede tuttuğunuzda, 4 – 5 günü rahat görüyorsunuz. Eğer ekranı sürekli açık halde kullanırsanız elbette bu süre daha kısa olacak.

Ayrıca daha detaylı ölçüde anlatabilmek için bir başka kullanım şekli olarak biz şöyle bir batarya testi daha uyguladık: Saati yüzde 100 kapasitede şarj ettikten sonra ekran parlaklığı 5'inci kademede ayarlı ve Always On kapalı şekilde pili yüzde 50'ye gerileyene kadar 3,5 gün boyunca kullanabildik. Bu aşamadan sonra da Always On'u aktif hale getirdik ve bunun neticesinde de 2,5 gün sonra pil tamamen bitti. Bu arada Galaxy Watch'un gün boyunca sürekli kolumuzda olduğunu, telefonla entegrasyonunun bulunduğunu belirtelim. Ancak geceleri saati çıkarttık. Elbette saatin pil ömrü kullanımınıza bağlı olarak değişecek. Ancak Galaxy Watch'u her gün şarj etmek zorunda kalmayacağınız bir gerçek.

Saatin güç tasarruf modu da bir hayli etkileyici. Piliniz yüzde 2 kaldığında ve güç tasarruf modunu aktifleştirdiğinizde, sonraki güne erişebiliyorsunuz. Bu arada saati kullanmaya da devam edebiliyorsunuz. Yani gelen aramalar, mesajlar ve bildirimler saate düşmeye devam ediyor. Buna karşın Apple Watch 3'te, yalnızca zamanı görebiliyorsunuz. Bu anlamda iki Watch arasında Galaxy Watch daha başarılı oluyor.

Özetle

Samsung Galaxy Watch, özellikle geleneksel saat tasarımını benimsemesi ve iyi bir kullanım sağlamasıyla fazlasıyla başarılı bir saat oluyor. Çok sayıda kullanabileceğiniz uygulama sunması, çok sayıda saat şekli ile özelleştirilebilir yapıda olması ve elbette egzersiz noktasında da tam destek sunması önemli avantajlar. Elbette ekranın güzel görünmesi, limitli de olsa iOS desteği sunması ve başarılı pil ömrü de saatin diğer artıları. Samsung Galaxy Watch'un fiyatı ise 2199 TL.

Kimler Almalı

Akıllı saatler arasında gerçek saat görünümü sunan modellerden biri olan Galaxy Watch, tasarımıyla şık olduğu kadar özellikleriyle de bir o kadar etkileyici. Bu anlamda iyi bir akıllı saat arayanlar Galaxy Watch'tan keyif alacaklar.

Alternatifleri

Samsung Galaxy Watch'a alternatif olarak Apple kullanıcıları tam entegrasyon için yine bir Apple Watch tercih edebilirler. Android tarafında ise Fitbit Versa iyi modellerden biri.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy Watch
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
92
İşletim Sistemi Tizen 4.0
Ekran 1.3 inç Super AMOLED
Çözünürlük 360x360
İşlemci Exynos 9110 çift çekirdekli 1.15 GHz
Hafıza 4 GB
Pil Kapasitesi 472 mAh
Su Koruması 50 metreye kadar
Uyumluluk Android, iOS
Bağlantılar Bluetooth 4.2, GPS, Wi-Fi, NFC
Boyutlar 49 x 46 x 13 mm
Ağırlık 63 gr.
Okuyucu Yorumları