Samsung Gear 360 (2017) İncelemesi

Samsung'un 360 derecelik kamerası Gear 360'ın yenilenmiş modelini inceledik.

CHIP Online Notu 81
  • Renk doygunluğu
  • Eğlenceli
  • Tasarım
  • Kolay kullanım
  • iOS ile çalışıyor
  • Canlı yayın özelliği
  • Uygun pil ömrü
  • Dahili hafıza yok
  • Sınırlı Android uyumluluğu
  • Ses kalitesi

Samsung'un 360 derecelik kamerası Gear 360, geçtiğimiz sene ayaklı tasarımı ve beysbol topunu andıran kamerasıyla oldukça ilgi çekici bir model olmuştu. O dönem LG'nin 360 derecelik kamerası ve yine Ricoh Theta S ile birlikte değerlendirdiğimiz Gear 360, bu yıl yenilendi ve yeni özelliklerle birlikte kullanıcılara sunuldu. Hem tasarım hem altyapı olarak yeni özellikler gelirken, ayrıca yazılım noktasında da önemli noktalar var. Peki, nedir bunlar? Hemen tasarımla söze başlayalım.

Tasarım

Tasarım

Gear 360, özellikte tasarım anlamında selefine kıyasla fark yaratıyor. Geçtiğimiz yılın ayaklı tasarımı geride bırakılarak sabit bir kulp ile birlikte sunulan kamera, ayrıca boyut olarak da daha kompakt yapıda karşımıza çıkıyor. Üst tarafta gördüğümüz kayıt butonu ve ekran da cihazın tutacak kısmına taşınmış.

Ön ve arka kameraların üzerinde yine hangisinin çalıştığını gösteren LED'ler mevcut. microSD kart yuvası ve USB Type-C portu da tutacak kısmında yer alırken, cihazın kameralarının arasına menü / Bluetooth ve güç / geri tuşları yerleştirilmiş.

Cihazın yönetimini telefon üzerinden yapabileceğiniz gibi, tıpkı önceki modelde de olduğu gibi yalnızca cihaz üzerindeki ekran ve menü tuşları yardımıyla da yapabiliyorsunuz. Fotoğraf, video, time lapse, video looping ve HDR menülerinin yanında ayarlar bölümlerinde dolaşabiliyorsunuz. Ancak cihazla herhangi bir kayıt yapmadan önce bir SD karta ihtiyacınızın olduğunu söyleyelim. Zira cihazın yine dahili depolama alanı bulunmuyor.

Gear 360 (2017)'nin herhangi bir su koruması bulunmuyor, onu da tasarım adımında söyleyelim. Yani cihazı kullanırken suya düşürmemeye özen gösterin. Fakat yağmurlu havalarda kullanmanızda büyük sakınca yok, zira Samsung cihazı su sıçramalarına karşı IP53 standardıyla koruma altına almış.

Son olarak Gear 360'ı tripoda sabitleyebileceğiniz bilgisini de verelim. Hemen altında bunun için bir yuva bulunuyor. Öte yandan yine cihazın yanında bilek askısı için bir delik de açılmış. Kameranın kutu içeriğinde de bir taşıma kılıfı sunuluyor.

Gear 360'ın yenilenmiş modelini konfor olarak değerlendirecek olursak, gayet beğendiğimizi söyleyebiliriz. Elinizle rahatça kavrayabileceğiniz cihaz, 130 gram ağırlığıyla da gayet hafif.

Altyapı ve pil ömrü

Altyapı ve pil ömrü

Gear 360, ön ve arka kameralarıyla 8.4 MP CMOS lense sahip. f/2.2 diyafram açıklığında olan bu lensler, 4096x2048 piksel çözünürlükte ve 24 kare hızında video kaydı imkanı tanıyabiliyor. Eğer tek lensi kullanarak çekim yaparsanız, bu defa 1920x1080 piksel çözünürlükte 60 kare hızında kayıt yapabiliyorsunuz.

Tizen işletim sisteminin kullanıldığı cihazın altyapısında ise yine 1 GB RAM yer alıyor. 1160 mAh kapasitesinde bir bataryanın kullanıldığını da söyleyelim. Evet, cihazın bataryası küçülen boyutlarına bağlı olarak selefine kıyasla daha dar. Ayrıca eski modelde bataryayı değiştirebiliyordunuz, bu modelde ise batarya gövdenin içinde sabit.

Peki, cihazın pil ömrü nasıl gidiyor? Yaptığımız denemelerde, toplamda 4K kalitede 136 dakikalık 360 derecelik video kaydı yaparken, 2.5 saat sürede pil ömrünün tamamen tükendiğini gördük. Bu da aslında düşen kapasiteye göre fena değil. Yeni model, selef modele oranla yüzde 16 oranında daha dar bir kapasite kullanıyorsa da, önceki modelin yarım saat içinde bataryanın yüzde 30 / 40'ını tükettiğini hatırlamak gerekiyor.

Eğer Gear 360 ile daha uzun süreler çekim yapacaksanız, bunu herhangi bir taşınabilir şarj cihazıyla çözebilirsiniz. Bu durumda daha uzun süreler kayıt yapma imkanınız var. Elbette bu noktada da takacağınız microSD kart kapasitesine bağlısınız. Cihaza 256 GB'a kadar microSD kart takabiliyorsunuz. Bu da oldukça uzun süreler kayıt yapabileceksiniz demek.

Fakat bu noktada şunu da söylemek gerekiyor. Her ne kadar cihaz uzun süreler kayıt alabiliyor olsa da, burada ısı şartları önem arz ediyor elbette. Özellikle bulunduğunuz alanda ısı yüksekse, Gear 360 bir süre sonra kendini kapatabiliyor. Bu süre de yarım saati bulabiliyor. Ancak plajda sorun olmayacaktır, çevrenin hafif rüzgarlı olması cihazın ısısını dağıtabilmesi için yeterli oluyor çünkü.

Performans

Performans

Gelelim Gear 360'ın performans notlarına. Cihazın görüntü kalitesi selef modele kıyasla büyük bir fark yaratmıyor, öncelikle bunu söyleyelim. Ancak renk doğruluğu ve doygunluğu kısmında yeni modeli daha başarılı bulduk. Her iki kamerayı da kullandığımız çekimlerde, yeni kameranın yeşilleri daha yeşil, mavileri daha mavi kaydettiğini gördük.

Evet, renk doygunluğu güzel, ancak selef modele kıyasla çok büyük fark var mı; açıkçası yok. Bu anlamda yeni modelden beklentimiz daha yüksekti. Ancak kamerayı kategorisindeki benzer ürünlerle kıyaslayacak olursak, daha uygun fiyatı ve görüntü kalitesiyle ayrıldığını söyleyebiliriz.

Ses konusunda ise, yeni Gear 360 selefine göre geri gitmiş. Yine her iki kamerayla aynı anda yaptığımız çekimlerde, sesin eski modelde daha iyi kayıt edildiğini gördük. Bu arada denemelerimizi, hem açık hem kapalı alanda yaptığımızı da belirtelim. Her iki ortamda da selef model daha başarılıydı.

Gear 360'ın çift kamerasını kullandığınızda yapabileceğiniz kayıt çözünürlükleri, 2880x1440 pikselde 30 kare, 2560x1280 pikselde 60 kare, 1440x720 pikselde ise 120 kare oluyor. Yine az önce de söylediğimiz gibi, tek lens kayıtta 1920x1080 pikselde 60 kare görüntü alabiliyorsunuz.

Uyumluluk ve kullanım

Uyumluluk ve kullanım

Gear 360, geniş bir uyumluluk tablosuna sahip. Ancak burada yalnızca Samsung telefonlar ve iOS tabanlı cihazlar yer alıyor. Kamerayı S8 ve S8+ başta olmak üzere, S7, S7 edge, Note 5, S6 edge+, 2017 model A5 ve A7 çalıştırabiliyor. iOS tarafında ise iPhone 7, 7+, 6S, 6S+ ve SE modelleri çalıştırabiliyor.

Evet, Gear 360 (2017)'de iOS desteği verilmiş olması güzel, ancak yine de bazı sorunlar gözümüze çarpmadı değil. Cihazın yazılım kısmında şimdilik bazı önemli sıkıntılar yer alıyor. Şöyle ki:

Yeni Gear 360'ın en büyük esprisi, artık bu kamerayla Facebook ve YouTube sosyal kanallarınız üzerinden 360 derecelik canlı yayın yapabilmeniz. Ancak S8+'ta bu canlı yayın özelliği arayüzde yer alırken, 2017 model A7 telefonda bu özellik bulunmuyor. Keza yine aynı şey iOS tarafı için de geçerli. Yani yeni Gear 360'ın canlı yayın özelliğinden faydalanabilmek için S8 ve S8+ sahibi olmanız gerekiyor. Umarız Samsung bunu bir yazılım güncellemesi ile çözer ve bu özelliği kameranın uyumlu olduğu her model için serbest bırakır.

Bu arada elbette Gear 360'ı tek başına alıp kullanmanız da mümkün. Herhangi bir akıllı telefona ihtiyacınız yok, zira cihazın üzerindeki tuş ve ekranla onu bir dijital kamera olarak kullanabiliyorsunuz. Fakat bu durumda, videoları dönüştürmek için Cyberlink'in Action Director yazılımına ihtiyaç duyuyorsunuz.

Bu noktada bu konuyla ilgili yaşadıklarımızı da anlatalım: Biz yaptığımız denemelerde yazılımın dönüştürme işlemini başaramadığını görmüştük, hatta bununla ilgili Cyberlink ile de çeşitli yazışmalarımız oldu. Firma da bunu kontrol etti ve resmi internet sitelerinde yazılımın eski sürümünün bulunduğunu fark ettiklerini açıkladılar. Sonrasında da yazılımı güncellediler. Yani diyeceğimiz o ki, yazılımı yüklerden 2.0 sürümünü kullanmaya özen gösterin, böylece aktarma ve dönüştürme işlemini kolaylıkla halledebiliyorsunuz.

Özetle

Sonuç olarak yeni Gear 360, eskisine göre en büyük esprisini tasarım farklılığı ve canlı yayın özelliği getirmesiyle yaratıyor diyebiliriz. Öte yandan aktarım ve video dönüştürme işlemleri de eskisine göre daha kolaylaştırılmış. Ayrıca fiyatıyla da daha mantıklı. Eski model ve yeni model şu an aynı fiyat olan 849 TL'den satışta. Bu noktada tabii ki gidip yeni modeli almak daha mantıklı olacak, ancak görüntü kalitesi anlamında selef modele kıyasla büyük fark yaratmadığının da yeniden altını çizmek lazım. Elbette öte yandan Gear 360 kategorisindeki tek cihaz değil, ancak 1000 TL altı için en uygun çözüm olduğunu söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

360 derece video kaydı yapmak ve özellikle Facebook ve Youtube üzerinden canlı yayınlamak isteyenler Gear 360 (2017)'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Gear 360'a alternatif olarak yalnızca LG Cam 360'ı değil, Ricoh Theta SC, 360fly 4K ve Kodak PIXPRO SP360 4K gibi modelleri de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Gear 360 (2017)
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
81
Kamera Dual CMOS 8.4 MP / f/2.2
Çözünürlük 4096 x 2048 24 fps (dual lens), 1920 x 1080 60 fps (tek lens)
Bağlantılar Wi-Fi 802.11ac, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1, USB 2.0 (Type-C)
İşletim Sistemi Tizen
RAM 1GB
Batarya 1160 mAh
Dahili Hafıza Yok
Arttırılabilir Hafıza microSD kart (256 GB'a kadar)
Ekran Var
Sensör Gyro, akselerometre
Kodek MP4 (H.265), JPEG
Boyutlar 100 x 46 x 45 mm
Ağırlık 130 gr.
Okuyucu Yorumları