NAS sistem Omninas KD21'i test ettik!

Yaygınlaşmakta olan NAS sistemlerden Omninas KD21'i test merkezimizde denedik!

CHIP Online Notu 80
  • İyi performans
  • Kullanışlı özellikler
  • USB 3.0 desteği
  • eSATA yok
  • Yazılımın gelişmeye ihtiyacı var

NAS sistemler son zamanlarda bir hayli yaygınlaşmış durumda. Tüm verilerinizi ve belgelerinizi yedekleyebileceğiniz, kişisel film, müzik, fotoğraf ve dosyalarınızı paylaşabileceğiniz, Android veya iOS işletim sistemli tablet ve telefonlar veya internete bağlanabileceğiniz diğer cihazlar üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden içeriklerinize ulaşabileceğiniz NAS sistemler, önemini gün geçtikçe arttırmaya devam ediyor. Bugün Shuttle markasının NAS sistemlere örnek olan Omninas KD21 isimli ürününü inceleyeceğiz.

Omninas KD21 ilk bakışta; alüminyum ve plastik malzemeli tasarımı, önden yüklemeli yapısı, Marvell işlemcisi ve 512 MB'lık DDR3 RAM belleğiyle ev ve küçük ofisler için iyi bir model gibi görünüyor. İsterseniz şimdi Omninas KD21'e yakından bakalım.

Şık görünüm, rahat kullanım

Şık bir görünüme sahip olan Omninas KD21, alüminyum ve plastik malzemeli bir tasarıma sahip. Gövdesinin bir kısmı alüminyum malzeme ile donatılan cihazın, diğer kısmını ise plastik malzeme kaplıyor. Önden yüklemeli bir yapıya sahip olan cihaz, kapağı altında disk yuvalarını bulunduruyor. Toplamda iki disk yuvasına sahip olan NAS, çekmeceli yapısıyla kolaylık sağlıyor.

Ön yüzünde iki adet USB 3.0 bağlantısı bulunduran cihaz, arka yüzünde ise USB 2.0 yuvası getiriyor. USB 3.0'lara ön yüzde yer verilmesi bizce bir artı, zira bazı modellerde bu girişleri arka tarafta görüyoruz. Yine ön yüzünde bir kart okuyucusunun sahibi olan NAS, elbette 1 adet gigabit Ethernet bağlantısının da sahibi.

Az önce de söylediğimiz gibi Omninas KD21, iki sabit disk girişine yer veriyor. Çekmeceleri yerinden çıkartarak kolaylıkla disklerinizi yerleştirebiliyorsunuz. Toplamda 8 TB'a kadar destek verdiğini söyleyebileceğimiz cihaz, her bir disk yuvasında maksimum 4 TB'a kadar destek veriyor. Böylece iki diskle 8 TB'a ulaşabiliyorsunuz. Omninas KD21 ile 3.5 ve 2.5 inçlik HDD veya SSD'leri kullanabileceğinizi de söyleyelim.

İyi düzeyde performans

Omninas KD21'in teknik detaylarından bahsedecek olursak, kullanım alanı için gayet başarılı öğelerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Marvell 88F6707 işlemcinin sahibi olan cihaz, işlemcisiyle 1.0 GHz'lik performans gösteriyor. Ayrıca 512 MB DDR3 RAM belleğin de sahibi olan Omninas KD21, böylece kendisiyle aynı kategoride bulunan ürünlerle rahatlıkla boy ölçüşebilecek yapıda. RAID 0 / RAID1 / JBOD RAID modlarını destekleyen cihaz, gösterdiği performansıyla da teknik değerlerini iyi bir şekilde kullandığını ortaya koyuyor.

Okuma ve yazma hızlarını test ettiğimiz Omninas KD21, aldığımız değerlerle 101.42 MB/s okuma, 72.20 MB/s yazma hızlarına erişti. Firma tarafından verilen bilgiye göre ise Omninas KD21'in okuma ve yazma hızları sırasıyla 100 MB/s ile 70 MB/s. Tek gigabit Ethernet bağlantısı yoluyla alınabilecek iyi bir değer olduğunu söyleyebiliriz. Ancak daha önce incelediğimiz yine çift disk yapılı Synology DiskStation DS213+ ile 110.36 MB okuma ve 84.31 MB yazma hızlarına eriştiğimizi de söyleyelim. Bu anlamda Omninas KD21, rakibinin bir adım gerisinde kalıyor diyebiliriz. Ancak aradaki farkın çok olmadığını da aşikar.

Kolay kurulum ve kullanım

Kolay bir kurulum ve kullanıma sahip olan Omninas KD21, yazılım desteğiyle de rahat bir kullanım sunuyor. Sade bir arabirime sahip olan cihaz, bu yönüyle bizce biraz daha geliştirilebilir.

iTunes sunucusu, FTP sunucusu ve yazıcı sunucusu şeklinde de kullanabileceğiniz NAS, ayrıca akıllı telefon ve tabletleri vasıtasıyla da rahatlıkla kullanılabiliyor. Omninas uygulamasını indirebileceğiniz iOS ve Android platformları üzerinden Omninas KD21'e her an her yerden ulaşmanız mümkün.

Özetle

NAS sistemler arasında iyi bir örnek olarak dikkat çeken Omninas KD21, hem ev hem küçük ofisler için uygun yapıda bir kullanım sağlayabilir. Performansıyla iyi durumda olan Omninas KD21, kategorisinde birkaç adım geride kalsa da işinize yarayacak iyi bir sistem. Bize verilen bilgiye göre Omninas KD21'in fiyatının ise 758 TL civarında olduğunu da söyleyelim.

Kimler Almalı

Ev ve küçük ofisler için uygun yapıda olan Omninas KD21, NAS sisteme ihtiyaç duyan kullanıcıların beklentisini rahatlıkla karşılayacak seviyede bir cihaz.

Alternatifleri

Omninas KD21 yerine farklı bir ürünü incelemek isterseniz size Synology'den DiskStation DS213+'ı tavsiye edebiliriz. Omninas KD21 ile aynı kategoride bulunan bu ürün de 8 TB'a kadar disk desteği gösteren bir NAS.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Shuttle Omninas KD21
Ürün Markası Shuttle
CHIP Online Notu
80
HDD 2 x 3.5" HDD / 2x 2.5" HDD/SSD
Maks. Kapasite 8 TB (4 + 4 TB)
LAN Bağlantı Noktası 1 adet
Bağlantılar USB 3.0 (2 adet), USB 2.0, kart okuyucu
Boyutlar 169.8 x 90 x 225 mm
Ağırlık 1.93 kilogram
Okuyucu Yorumları