Sony MDR-XB50AP kulaklık testte!

Sony'nin müzikte yüksek bas arayanların ilgisini cezbedecek MDR-XB50AP kulaklığını inceledik.

CHIP Online Notu 86
  • Yüksek bas
  • İzolasyon
  • Rahat
  • Tiz sesler zayıf

Bir süredir kulaklıklar yoğun olarak ofisimize geliyor. Bunlar arasında çoğu, son dönemin popülaritesine uygun olarak hazırlanan kablosuz tipte. Ancak elbette bunlar, henüz geleneksel kablolu kulaklıklara kafa tutabilecek konumda değil, bir süre daha da olamayacaklar. Sebebi, gerek ses kalitesi, gerek fiyatlarının yüksek oluşu olarak sıralanabilir.

Apple'ın telefonundan 3.5 mm'lik kulaklık girişini kaldırmasını ise, bu dengeyi bozacak ilk hamle olarak sayabiliriz. Fakat şimdilik bu denge yalnızca iPhone 7 için değişmiş durumda, diğer akıllı telefonlar için değil. Kaldı ki, Apple bile bu hamlesinden dolayı o kadar tedirgin olmuş görünüyor ki, kutu içeriğinde dönüştürücü adaptöre yer vermiş. Neyse, biz konumuza dönelim...

Elimizde Sony'nin, müzikte yüksek bas seven müzik severlere sunduğu kablolu kulaklığı MDR-XB50AP bulunuyor. 100 TL fiyatıyla şu an raflarda bulunan kulaklık, sunduğu ses kalitesiyle fiyatını hak ediyor. Peki, bize neler sunuyor? Şimdi daha yakından bakalım.

Tasarım

Tasarım

MDR-XB50AP, Sony'nin şık kulaklıklarından bir diğeri. Kablolu yapıda olan ve kulak içi kulaklık arayanlara hitap eden XB50AP, farklı renk seçenekleriyle geliyor. Elimizdeki modeliyle mavi renkte olan kulaklık, ayrıca siyah, kırmızı ve beyaz renklerle de bulunabiliyor.

Kanallı kulak tipiyle beraber ses izolasyonu sağlayan kulaklığın sürücüleri 12mm boyutunda. Kutu içeriğinde farklı silikon başlıkları bulabiliyor ve kulağınıza uygun olanı seçebiliyorsunuz. Ancak ilginçtir ki, kutu içeriğinden çıkan silikon başlıkların en büyüğünü takmamıza rağmen, sağ kulaklık nedense kendini kulaktan dışarıya bırakmakta gecikmiyor. Yürüyüş esnasında birden fazla kez sağ kulaklığı düzeltmek zorunda kaldığımızı söyleyelim. Elbette bize gelen örnek kutu içeriğinde sunulan silikon başlıklardan da kaynaklanıyor olabilir bu durum. Siz yine de bir kontrol edin...

MDR-XB50AP'nin kablo uzunluğu 1.2 metre boyunda. Genellikle kablolu kulaklıklarda 1 metrelik bir uzunluk görüyoruz. Sony, bu kulaklığında uzunluğu biraz daha arttırmış. Bu rahat bir kullanım sunduğu gibi, boyu kısa olan kullanıcılar için kablo karmaşası da yaratabilir. Bu arada kablonun cebinizde çok karışmadığını, karışırsa da rahatlıkla çözülebildiğini söyleyelim.

Performans

Performans

Gelelim MDR-XB50AP'nin ses performansına. Bu kulaklıklar yüksek bas seviyesini tercih eden müzik severlere özel olarak hazırlanmış. Açıkça söyleyebiliriz ki kulaklık, hakkını veriyor. Özellikle elektronik müzikten hoşlananlar bu kulaklıkla keyifli vakit geçirecekler.

Biz kulaklığı incelerken elbette farklı müzik türlerini de denedik. Elbette elimizin altında ekstra baslı bir kulaklık olunca, Enigma'dan Sadeness'ı dinlememek olmazdı. Sonuç, tek kelimeyle muhteşem. Kulaklığın bas seslerle ilgili tek bir problemi yok, hatta çok doyurucu bir performansı var.

Tiz seslerde ise, tahmin edilebileceği gibi çok büyük beklentiler içinde olmamak lazım. Zira kulaklığın bas seviyesi o kadar güçlü ki, tiz sesler arada boğulup gidebiliyor. Bas – tiz dengesi bastan yana kullanan kulaklık, mid seslerde de yine mid bass frekanslarının fazla olmasıyla tiz sesi gölgede bırakıyor.

Yani kısacası yine başa dönüyoruz: XB50AP bas seslerde harika performans veriyor, müziği dolduruyor. Bu sebeple bu türde bir kulaklık arayanlar için fazlasıyla uygun.

Ses izolasyonu konusuna gelince, kulaklık bunu da gayet iyi başarıyor. Uzun süreli kullanımımızda, yürüyüşlerde, toplu taşıma araçlarında denediğimiz kulaklık, bu anlamda da kendinden bir hayli memnun bıraktı.

Son olarak Sony MDR-XB50AP'nin, elbette üzerindeki mikrofonu ve çağrı cevaplama butonuyla cep telefonu görüşmelerinde kullanılabileceğini de söyleyelim.

Özetle

Sonuç olarak Sony, MDR-XB50AP kulaklığı ile özel bir kitleye hitap ediyor. Müzikte yüksek bas sesleri arayan kullanıcıları bu kulaklıkla memnun edecek olan Sony, dengeli bir kulaklık arayanları ise farklı alternatiflere yönlendiriyor. Sony MDR-XB50AP'yi 100 TL civarında fiyat etiketiyle raflarda bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Özellikle müzikte yüksek bas sesleri arayan müzik severler Sony MDR-XB50AP'yi gözü kapalı tercih edebilirler.

Alternatifleri

HTC'nin akıllı telefonlarında kutu içeriğinde sunduğu kulaklığı haricen de satın alabiliyorsunuz. Sony MDR-XB50AP'ye alternatif olarak, dengeli yapısıyla bu kulaklıkları gösterebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony MDR-XB50AP
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
86
Tip Kulak içi
Bağlantı 3.5mm
Sürücü Birimi 12mm
Frekans Tepkisi 4 – 24000 Hz
Kablo Uzunluğu 1.2 m
Hassasiyet 106 dB/mW
Ağırlık 8 gr.
Okuyucu Yorumları