Sony'nin üst düzey projektörü testte!

Sony'nin incelediğimiz bu projeksiyon cihazı, şu ana kadar gördüğümüz en iyi model olabilir.

CHIP Online Notu 93
  • Güçlü görüntü kalitesi
  • Elegan tasarım
  • 3D desteği sunuyor
  • Sessiz çalışması
  • Sezgisel kullanım
  • Dahili 3D gözlük yok
  • Otofokus yok

Projeksiyon cihazları yalnızca toplantılarda kullanılmak üzere ofislerde tercih edilmiyor, bunun yanında zengin multimedya eğlencesi için evlerin oturma odalarında da kendine yer buluyor. Bu bağlamda bugün inceleyeceğimiz Sony'nin yeni nesil premium projeksiyon cihazı, ev eğlencesi için iyi bir ürün arayanların dikkatini çekebilir. Zira Sony'nin VPL-HW55ES model adıyla satışa sunduğu bu ürünü, güçlü özellikler sunuyor.

Güçlü projeksiyon

Güçlü projeksiyon

Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim: Sony'nin bu projeksiyon cihazı gerçekten güçlü özellikler getiriyor, ancak bunun karşılığını da cebinizden alıyor. 9 bin TL dolaylarında yüksek fiyatıyla dikkat çeken cihaz, yüksek görüntü kalitesi ve 3D desteği de sunmayı ihmal etmiyor. Nispeten güçlü özelliklere sahip projeksiyon cihazları halihazırda piyasada 3 bin TL civarındaki fiyat etiketiyle bulunabiliyor. Bu nedenle bu teknolojinin çok ucuz olmadığı aşikar, ancak açıkçası HW55ES modelinin fiyatı da biraz yüksek.

Şimdi para konusunu bir kenara bırakalım ve cihazın tasarımına bakalım. Yaklaşık 10 kilogram ağırlığında olan Sony VPL-HW55ES, biraz büyükçe bir yapıda. Geniş ebatlarına rağmen elegan tasarıma sahip olan cihaz, elbette odadan odaya taşıyabileceğiniz ölçüleri aşmıyor.

Üst kısmında lens kaydırma için kullanabileceğiniz tekerleklerini bulunduran cihaz, yan kenarında güç tuşu, menü ve görüntü butonunu, ayrıca navigasyon dairesini bulunduruyor. Bağlantılara ise aynı kenarın alt kısmında yer verilmiş. Burada iki HDMI bağlantısı, bir VGA noktası, ses ve görüntü giriş çıkışları ve 3D desteği için bir 3D verici slotu bulunuyor.

Teknik detaylar

Teknik detaylar

Sony VPL-HW55ES'in teknik detaylarına gelelim. 120.000:1 kontrast oranına sahip olan cihaz, SXRD panel teknolojisini kullanıyor ve böylece yalnızca 2D görüntülerde değil, bunun yanında 3D görüntülerde de yüksek başarı gösteriyor. 3D platformda 240Hz'lik görüntü aktaran cihaz, "Türkçe tabiriyle" saniyede 240 kareye kadar görüntü sunabiliyor.

Lensin parlaklığı 1700 ANSI lümen. Bu lensiyle 2000 ila 5000 saat arası lamba ömrü sunan projeksiyon cihazı, Sony'nin iddiasına göre 5000 saate kadar ömür sunabiliyor. Bu arada hemen söyleyelim, cihaz 40 inç ila 300 inç arası boyutta görüntü aktarabiliyor. Bu da evdeki oyun odalarından sinema odalarına kadar ihtiyacı karşılayabilecek seviyede.

Performans

Performans

Sony VPL-HW55ES'nin, şu ana kadar yakından gördüğümüz ve inceleme şansı bulduğumuz projeksiyon cihazları arasında, hatırladığımız en güzel görüntüyü sağlayan cihaz olduğunu sanırız ki söyleyebiliriz. Gerçi daha parlak olabilirdi, fakat aydınlatılmış oda senaryolarındaki performansını uygun bulduk. Güneş alan bir odada, kapalı panjurla denediğimizde, gün boyu görüntüyle ilgili şikayetçi olmadan izleyebileceğiniz derecede parlak görüntü sunduğunu gösterdi. Bu da onu iyi seviyeye taşıyor.

Parlaklık bir yana, görüntü performansı konusunda da kendinden son derece memnun bırakan cihaz, buna 3D konusundaki performansını da ekliyor. En azından bunu vadediyor, zira cihaz kutu içeriğinde yalnızca uzaktan kumandaya yer verdiği ve buna 3D gözlükleri ilave etmediği için bunu deneyimleyemedik. Bu projeksiyon cihazıyla 3D içeriklere de erişmek isteyen kullanıcılar, Sony'nin TDG-PJ1 aktif shutter gözlüklerini ayrıca edinebiliyorlar. Fakat gözlüklerin aktif olması, pasif gözlüklere göre biraz ağır yapıda olmasına neden olacağı için, her ne kadar performans konusunda iddiaları karşılasa da ergonomi yönünden mutsuz edecektir kanaatindeyiz.

İncelememizin sonuna yaklaşırken Sony'nin bu projeksiyon cihazının fazlasıyla sessiz çalıştığını da sözlerimize ekleyelim. Yine görüntü noktasında olduğu gibi, belki de şu ana kadar kullandığımız en sessiz projektör olarak gösterebiliriz.

Son olarak şunu da ekleyelim. Bu cihazın bizce en büyük problemi yalnızca manüel odaklama sunması. Özellikle gözüyle ilgili rahatsızlığı olan kullanıcılar için manüel odaklama oldukça zor olabilir. Bunca yüksek fiyatına karşılık otofokustan yoksun bırakılmış olması, büyük eksiklik.

Özetle

Sony, VPL-HW55ES ile güçlü bir projeksiyon cihazı modeline imza atmış. Performanslı, elegan ve sessiz olması cihazın en dikkat çeken yanlarını oluşturuyor kuşkusuz. Görüntü performansındaki renk, parlaklık gayet temiz bir görüntü sunmasına olanak tanıyor. Görüntü temiz ve keskin. Cihazın gördüğümüz en büyük eksisi ise yalnızca manüel odaklama desteği göstermesi oldu. Öte yandan kutu içeriğinde 3D gözlüklerin olmaması, cihazın yüksek fiyatı düşünüldüğünde diğer bir hayal kırıklığı yaratan nokta. Bu bilgiler ışığında sonuç olarak değerlendirdiğimizde, saydığımız eksikliklerine karşın yine de temeldeki fikrimiz değişmiyor. Sony, VPL-HW55ES ile güzel iş başarmış. Öyle ki, bütçesi geniş kullanıcılar ellerindeki HDTV'leri VPL-HW55ES ile değiştirmek isteyebilirler.

Sony VPL-HW55ES'nin fiyatı ise 9000 TL civarında.

Kimler Almalı

Bütçesi geniş ve çok kaliteli bir projeksiyon cihazı satın almayı düşünenler kesinlikle Sony VPL-HW55ES'yi yakından incelemeliler.

Alternatifleri

Sony VPL-HW55ES'e alternatif olarak daha uygun olarak BENQ W1070 veya EPSON EH-TW5100 modelleri de incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony VPL-HW55ES
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
93
Tip SXRD
Çözünürlük 1920x1080
Görüntü Boyutu 40 – 300 inç
Lamba Ömrü 5000 saat
Parlaklık 1700 ANSI Lumen
Kontrast Oranı 120.000:1
Güç Tüketimi 300W
Bağlantılar HDMI (2 adet), VGA, ses / video noktaları, RJ-45
Boyutlar 407 x 179 x 463 mm
Ağırlık 10 kilogram
Okuyucu Yorumları