Sony WH-1000XM5 İnceleme

Sony’nin sınıfının en iyi gürültü engelleme özelliğini sunan yeni kablosuz kulaklığı WH-1000XM5’i inceledik.

CHIP Online Notu 92
  • Mükemmel gürültü engelleme
  • Harika bir ses performansı
  • Akıllı ortam özellikleri
  • Aynı anda 2 Bluetooth cihazıyla eşleşiyor
  • Uzun pil ömrü
  • Malzeme kalitesi
  • Yüksek konfor
Editörün Seçimi

Kulaklık dünyasında, yalnızca birkaç şirketin yeni modelleri gerçekten dikkat çekmeye değer ve bunların başında da Sony geliyor. Bugün şirketin amiral gemisi aktif gürültü önleyici (ANC) kulaklıklarına yapılan en son güncellemeye bakıyoruz: Sony WH-1000XM5. Tamamen yeniden tasarlanan bu kulaklık, piyasadaki en iyi ANC kulaklıklardan biri olurken, selef modele göre de önemli farklılıklar getiriyor.

Sony WH-1000XM5 modeli, modern ses tarihindeki en saygın soy ağaçlarından birine sahip. Sınıfının en iyisi 2 kulak üstü gürültü önleme özelliğine sahip selefinin ardından gelen 1000XM5, kişisel ses dünyasında alışılmadık bir beklenti seviyesine ulaşmış durumda. Önceki modellerin performansı ortada, dolayısı ile bu kulaklıktan da aynı ve daha üzeri bir beklentimiz var. Özellikler ve performans açısından çoğunlukla selefinin izinden giden 1000XM5, tasarım açısından ise büyük bir yol ayrımının temsilcisi oluyor. Şimdi öncelikle 1000XM5’in tasarımına yakından bakalım, ardından da diğer özelliklerine değinelim.

Sony WH-1000XM5 Tasarımı ve Çevre Özelikleri

Büyük ölçüde aynı kulak üstü kulaklık tasarımlarından oluşan iki neslin ardından 1000XM5 modeli öncekilerden önemli ölçüde ayrılıyor. Yeni modelde menteşe yapısında farklılığa gidilmiş ve yer verilen sürgülü uzatma noktaları önceki tasarımlara göre daha sağlam hissettiriyor. Bunun dışında kulaklığın kulak köprüsü de tamamen yumuşak deri malzemeyle kaplanmış, böylece çok daha konforlu bir kullanım imkanı sunuyor. Kulak üniteleri üzerinde de bol miktarda deri malzeme ile dolgu yer alıyor ve fazlasıyla rahatlık sağlıyorlar. Bu sayede uzun kullanımlarda çok ama çok rahat edeceğinizi düşünüyoruz. Ayrıca kulaklığın tasarımının önceki modellerden biraz daha kıvrımlı olmasıyla göze çok daha hoş geldiğini söyleyebiliriz. Öte yandan katlanabilir tasarımı sayesinde rahatlıkla taşınıyor ve beraberinde getirdiği kılıfı ile çantanızda güvenle muhafaza edebiliyorsunuz.

Dokunmatik yüzey ve sezgisel kontrol ayarı elbette bu modelde de yer alıyor. Soldaki düğmeye basarak Gürültü Engelleme modundan Ortam Sesi moduna geçiş yapabiliyorsunuz veya sağdaki dokunmatik paneli kullanarak çalan şarkıyı durdurabiliyor, devam ettirebiliyor, şarkı değiştirebiliyor ve ses seviyesini ayarlayabiliyorsunuz.

Bunların dışında kulaklığın çevresine kapasitif sensörler yerleştirilmiş. Bu sayede kulaklığı başınızdan çıkardığınızda müzik otomatik olarak duruyor, taktığınızda da yeniden kaldığı yerden çalmaya devam ediyor.

Sony WH-1000XM5 Çok Yönlü Ses Özellikleri ve Performansı

Şimdi gelelim 1000XM5’in ses özelliklerine. Sony’nin 1000 serisi kulaklıklarının en temel özelliği de burada yatıyor. Her bir modelinde üstün ses kalitesi sunması ve özellikle gürültü engelleme noktasındaki başarısıyla kullananlardan tam not alan 1000 seri modellerinin bu yeni üyesi, endüstri lideri gürültü engelleme ile üstün sessizlik sunmaya devam ediyor.

1000XM5’in çevresinde birden çok mikrofon yer alıyor; her kulaklık başına 4 adet ile toplamda 8 mikrofon bulunuyor kulaklıkta. Kulaklığın içinde ise bu mikrofonlardan gelen verileri işleyen önemli 2 adet işlemci mevcut. Bunlardan biri özel olarak Sony tarafından geliştirilen Entegre İşlemci V1, bir diğeri ise HD Gürültü Engelleme İşlemcisi QN1.

Bu teknoloji kombinasyonu sayesinde kulaklığın çevresinde bulunan 8 mikrofonu kontrol ederek yüksek seviyede gürültü engelleme başarısı gösteren 1000XM5, ayrıca Auto NC Optimizer adındaki teknolojisi ile de kullanıcının kulaklığı başına takma koşullarına ve atmosfer basıncı gibi dış faktörlere bağlı olarak, gürültü engelleme performansını her zaman otomatik olarak senkronize ediyor. Böylece uçak gürültüsünden insan sesine kadar, yüksek ve orta frekanslı ses başarıyla engellenebiliyor. Bunu ne kadar anlatsak aslında boş, en iyi şekilde bu kulaklığı başınıza takıp gürültü engelleme modunu açtığınızda anlayabileceksiniz.

Bunların yanı sıra her bir kulak ünitesi içinde yumuşak kenara sahip özel tasarım 30 mm sürücü birimi kullanılmış. 1000XM4 modelinde bunlar 40 mm olarak kullanılmıştı, o nedenle ilk başta biraz şüphe ile yaklaşmamıza neden oldu. Fakat neyse ki bu korkularımız yersiz çıktı, zira ses performansı gerçekten de müthiş.

Sony, Bluetooth üzerinden bağlayacağınız cihazlardan mümkün olan en iyi ses kalitesini sağlamak için LDAC codec ve DSEE Extreme desteğini bir arada kullanmış. Yükek çözünürlüklü ses seçeneği olan LDAC, parçaları anında sıkıştırıp açarak standart bir Bluetooth bağlantısının sağlayabileceğinden çok daha fazla kablosuz bant genişliği sunuyor. Fakat oldu ki Bluetooth üzerinden düşük standartta bir çözünürlükte akış sağlasanız bile, DSEE Extreme burada devreye giriyor ve kaybolabilecek ses verilerinin bir kısmını geri yüklemek için AI yükseltme tekniklerini kullanarak ayrıntı kalitesini sağlıyor. Yani bu ikisinin bir arada kullanılmış olması, bir kablosuz kulaklığın başına gelebilecek en güzel şeyler diyebiliriz.

1000XM5’i kullandığımız süre içinde pek çok şarkı dinledik pek tabii ki. Mesela Metallica’nın klasik şarkılarından One’ı örnek alacak olursak, bu şarkının güçlü solo bölümündeki tüm thrash metal rifflerinin ve çift bas davul çılgınlığının hissedildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Öte yandan Jeff Buckley’in Grace şarkısı gibi tam tersi bir sakinlikte, ancak çok katmanlı bir melodide, akustik tıngırtıyı ve armonize vokallerden fazlasıyla keyif alıyorsunuz. Kulaklıkta basların sıkılığını test etmek istiyorsanız ise, Rage Agains the Machine’in Bullet in the Head şarkısından daha iyisi yok. Öte yandan saf vokal performansı için de Sinead O’Connor’ın seslendirdiği Nothing Coppares 2 U’yu açın. Gözlerinizi kapayıp sadece dinlediğinizde, O’Connor’ın sizinle aynı odada olduğuna yemin edebilirsiniz; gerçekten muazzam.

1000XM5, gürültü engelleme ve müzikal başarısı kadar telefon görüşmelerinde de iyi bir eküri oluyor. Her bir kulaklık üzerinde bulunan 4 huzmeleme mikrofonu ve AI tabanlı gürültü algoritmasının birlikte senkronize şekilde çalışması neticesinde, görüşmeler sırasında rüzgar gürültüsü en aza iniyor. Böylece ister iç mekanda gürültülü bir ortamda olun, isterseniz dışarıda rüzgarlı bir tepede olun, sesiniz karşı tarafa iyi şekilde aktarılıyor.

Bu arada kulaklıkta Uyarlanabilir Ses Kontrolü özelliği yer alıyor. Uyarlanabilir Ses Kontrolü, kullanıcının nerede olduğunu ve ne yaptığını algılayan akıllı bir işlev. Bunu etkinleştirdiğinizde davranışlarınızı öğrenip, iş yeri ya da kafede olduğunuzu anlıyor ve sağladığı sesi buna göre ayarlıyor.

Speak-to-Chat ise bir diğer kullanışlı özellik. Adından da anlaşılabileceği gibi kulaklık kulağınızda müzik dinlerken konuşmaya başlarsanız, müzik duruyor, ortam sesi otomatik olarak açılıyor. Böylece kulaklığı başınızdan çıkarmadan ve herhangi bir ayar yapmadan sohbet etmeye başlayabiliyorsunuz. Gerçekten bunların her biri, bu kulaklığa kıymet katan detaylar olmuş.

Sony WH-1000XM5 Pil Ömrü Nasıl?

Son olarak pil ömrü ve şarj konusuna da değinelim. 1000XM5, 30 saatlik son derece uzun bir pil ömrü sağlıyor. Üstelik bu süre gürültü engelleme modu açıkken. ANC modunu kapattığınızda süre daha fazla uzuyor ve 40 saate kadar dayanıyor. Böylece uzun yolculuklar sırasında size yeterli süreyi sağlıyor. Günlük kullanımda ise şarj etmeyi unutacaksınız diyebiliriz. Şarj konusu da çok hızlı; USB-PD uyumlu AC adaptörüyle sadece 3 dakikada 3 saatlik şarj elde edebiliyorsunuz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak toparlarsak Sony WH-1000XM5, sınıfının lider gürültü engelleme özellikleri ve iyi dengelenmiş sesi sayesinde şu an dünyanın en iyi kulaklıklarından biri oluyor. Tasarımı, çevre özellikleri, uzun pil ömrü, sesli görüşmelerdeki başarısı ve daha pek çok bahsettiğimiz özelliği ile gerçekten de Sony bir kez daha yapmış demekten geriye başka bir şey kalmıyor doğrusu. Evet, fiyatı; fiyatı elbette bu tür arzu nesnesi haline gelen bir kulaklık için tahmin edilebileceği gibi biraz pahalı. Şu an Sony WH-1000XM5’i piyasada 9 bin TL civarında bir fiyatla bulabiliyorsunuz.

Sony WH-1000XM5 hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony WH-1000XM5
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
92
Kulaklık Tipi Kapalı, dinamik
Sürücü Birimi 30 mm
Mıknatıs Neodimium
Frekans Tepkisi 4 Hz - 40 kHz
Bağlantı Bluetooth 5.2
Bağlantı Menzili Yaklaşık 10 metre
Kablo Uzunluğu Yaklaşık 1.2 metre
Pil Ömrü 30 saate kadar (ANC açık), 40 saate kadar (ANC kapalı)
Gürültü Engelleme Var
Ağırlık 250gr.