Sony WI-1000X İnceleme

Sony'den hareket halinde olan müzikseverler için mükemmel bir kulaklık seti daha. İnceledik!

CHIP Online Notu 83
  • Odyofil düzeyinde kablosuz ses
  • Başarılı gürültü önleme
  • Benzersiz özelliklere sahip
  • Konforlu tasarım
  • Uyarlamalı ses kontrolü yavaş
  • Ortalama pil ömrü

Sony'nin mükemmel WH-1000XM2 kulalığı, etkin gürültü önleyicili kulaklıklar söz konusu olduğunda adeta altın standart. Ancak bazıları için kulak üstü tasarımlı kulaklıklar, konforuna karşın pek de kullanışlı olmayabiliyor. Özellikle gözlük takıyorsanız veya daha aktif koşullarda kullanıyorsanız, kulak üstü tasarım ideal değil. Peki, bu durumda hangi ürüne yönelmek lazım? Sony'nin böylesi bir soruya cevabı, WI-1000X modeli oluyor.

Bugün inceleyeceğimiz Sony WI-1000X, kablosuz gürültü önleyici kulak içi bir kulaklık. Kablosuz kulaklıklar arasında bize, duyduğumuz en başarılı ses performansını sağlayan modeller arasında olan WI-1000X¸özellikle aktif yaşam içinde kullanılabilir yapısıyla tercih edilebilir. Her gün işe veya okula tempolu yürüyüşler yapanlar, öte yandan spor salonlarının müdavimi olanlar için sağlam bir form faktörü sunuyor. Öte yandan aptX HD desteği de müzikal performansı olumlu etkiliyor. Şimdi WI-1000X'in tasarımına bakalım.

Tasarım

Tasarım

Apple AirPods, Samsung Gear IconX ve Sony WF-1000X -ki yakında onu da inceleyeceğiz- tamamen kablosuz kulaklıklar arasında gerçekten hatırı sayılır modeller. Fakat bu tip kulaklıkların kaybolma ihtimali oldukça yüksek. O nedende kullanıcılar kablosuz kulaklarda farklı modellere de yönelebiliyorlar ister istemez. Boyun askısı şeklinde yapısıyla, boynunuza asabileceğiniz bir tasarıma sahip olan WI-1000X, şaşırtıcı derecede de hafif bir kulaklık.

Boyun bandı yastıklı bir deri malzeme ile kaplı, böylece onu sürekli boynunuzda tuttuğunuzda herhangi bir rahatsızlık hissetmiyorsunuz. Ayrıca üzerinde yer alan düğmeleri de kauçuk malzemeyle kaplayan Sony, böylece onları ter ve kirden uzak tutmayı düşünmüş. Kulaklığın sol ön kolunun alt kısmında bulunan microUSB şarj yuvası da kauçuk bir kapak ile korunuyor. Bununda da su sıçramasına karşın girişi korumuş.

Sony WI-1000X'in sahip olduğu kulak içi kulaklıklar, ortalama kulak içi kulaklıklardan biraz daha büyük. Bunun nedeni, gürültü önleyici mikrofonları barındırmaları. Elbette kutu içeriğinde, en iyi uyumu yakalayabilmeniz için çeştli boyutlarda silikon kulak yastıkları da yer alıyor. Yine burada, kulaklık için bir taşıma çantasına da yer verilmiş.

Son olarak, Sony'nin, kulaklığı kullanmadığınız ancak boynunuzda taşımaya devam ettiğiniz durumlarda kulaklıkların sağdan soldan sarkmasını engellemek için güzel bir kablo yönetimi çözümü düşündüğünü de belirtelim.

Performans

Performans

Odyofiller yıllarca kablosuz sesi reddetti; elbette bunun ardında kendilerine göre iyi bir sebep yer alıyordu: Bluetooth sıkıştırmasının, dinamik aralığı ve ayrıntıları yok ettiğini savunuyorlardı. Bununla birlikte aptX HD desteğine sahip Sony WI-1000X'i denedikten sonra, müzikseverlerin kablosuz devrimi artık kucaklamalarının vaktinin geldiğini düşünüyoruz.

Dinleme testlerini, aptX HD codec bileşenin destekleyen bir LG G6'yı kullanarak yaptık. Standart aptX 16-bit/44.1kHz ses iletimi sağlarken, aptX HD 24-bit/48kHz'e kadar ses iletimi sağlayabiliyor. Bu artan çözünürlük, müzikseverlere kablosuz ses aktarımında eksik olan dinamik aralığa kavuşmasında yardımcı oluyor.

Gayet derinlik sağlayan dengeli bir ses aktarabilen WI-1000X, yüksek ve yumuşak orta seslerde çok beğendiğimiz bir performans sağladı. Ton dengesi açısından orta-bas bölgesinde biraz daha sıcak davranan kulaklık, konu vokal, caz veya klasik müzik olduğunda da kulağınızda taşımak isteyeceğiniz bir model olacak.

Gürültü engelleme

Gürültü engelleme

Sony'nin pek çok kulaklık modelinde gördüğümüz gürültü engelleme özelliği WI-1000X'de de bulunuyor. Gürültü engelleme özelliği gayet etkili çalışıyor, ancak eğer müzik çalmadan aktif hale getirirseniz, kulaklarınıza hafif bir tıslama yayıyor. Yine öte yandan Ambisound teknolojisini de bu kulaklık için kullanan Sony, böylece çevre seslerini istediğiniz şekilde yönetebilmenizi sağlıyor. Uyarlamalı Ses Kontrolü adı verilen bir diğer özellik ise, gürültü engelleme gücünü otomatik olarak ayarlayabiliyor. Bu özellik ile kulaklık, seyahat, yürüme veya bekleme gibi aksiyonları otomatik olarak algılıyor ve ortamın sesini ona göre ayarlıyor. Yaptığımız denemelerde bu özelliğin iyi çalıştığını gördük, ancak ortamlar arası geçiş yaparken geciktiğini fark ettiğimizi de söyleyelim. Örneğin, yürürken bir anda durduğunuzda, bunu algılaması 30 saniye ila 1 dakika arası süre alabiliyor. Neyse ki, gürültü engelleme özelliğini yüzde 100 olarak kullanmak istiyorsanız, bu özelliği devre dışı bırakabiliyorsunuz.

Son olarak Sony WI-1000X'in pil ömrünün ortalama 10 saat civarında olduğunu söyleyelim.

Özetle

Sony WI-1000X, kablosuz kulak içi kulaklıklar için gürültüyü ortadan kaldıran güzel bir ürün. AptX HD'nin dahil edilmesi müzikseverleri mutlu edecek bir detayken, gürültü engelleme özelliğinin de güzel işlendiğini görmek oldukça sevindirici doğrusu. Pil ömrü çok uzun değil, o nedenle uzun seyahatler için yanınıza bir mobil şarj cihazı almak akıllıca olacaktır. Son olarak fiyatıyla değerlendirecek olursak, 1449 TL fiyatıyla biraz pahalı olduğunu kabul etmek lazım.

Kimler Almalı

Boyun askılı kulak içi yapıda olan ve ses performansıyla fazlasıyla başarılı bir kulaklık seti arayanlar, Sony WI-1000X modelini rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Sony WI-1000X'e alternatif olarak benzer kullanım şekli ve daha uygun fiyatıyla Sennheiser Momentum In-Ear'ı da değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony WI-1000X
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
83
Tip Kulak içi
Bağlantı Kablosuz
Bluetooth 4.1
NFC Var
Menzil 10 metreye kadar
Frekans Tepkisi 3 – 40.000 Hz
Hassasiyet 101 dB
Bağlantılar micro USB
Kullanım Süresi 10 saate kadar
Şarj Süresi Yaklaşık 3.5 saat
Ağırlık 70 gr.
Okuyucu Yorumları