Sony, Xperia SP ile aileyi genişletiyor.

Sony, amiral gemisi Xperia Z'nin yanında yer verdiği Xperia SP ile Xperia ailesini genişletiyor.

CHIP Online Notu 95
  • Başarılı performans
  • Etkileyici ekran ve kamera
  • Bağlantı zenginliği sunması
  • Ön kamera daha iyi olabilirdi

Özellikle Xperia Z ile isminden çokça bahsettiren Sony, yüksek kalite deneyimini kullanıcılarla buluşturmaya devam ediyor. Xperia ailesine yeni katılan Xperia SP ile aileyi genişleten Sony, Xperia SP'de adeta Xperia Z modelinin bazı özelliklerini törpüleyerek "Lite" bir model oluşturmak istemiş –ki bunda da oldukça başarılı olmuş. Xperia SP, Sony'nin amiral gemisi konumunda olan Xperia Z'nin yanında sahip olduğu özelliklerle kendine iyi bir yer buluyor.

Beyaz, siyah ve kırmızı renk seçenekleriyle kullanıcılara sunulan Xperia SP, şık ve modern tasarımıyla göz dolduruyor. Xperia Z'ye göre gerek ekran, gerekse de gövde boyutlarında biraz küçülmeye gidilmiş olan Xperia SP'de 4.6 inç büyüklüğünde bir ekranla karşılaşıyoruz. 1280x720 piksel gibi gayet iyi bir seviyede çözünürlük değerine sahip olan ekran, Xperia Z'de de karşımıza çıkan Mobile BRAVIA Engine 2 teknolojisiyle desteklenmiş. Mobile BRAVIA Engine 2 ile birlikte kullanıcılara yüksek kalitede renk yönetimi ve gürültü azaltmaya yönelik gerçek zamanlı kontrast optimizasyonu sunan Xperia SP, başarılı görüntü ve parlaklık seviyesi sağlıyor. Bu nedenle Xperia SP'nin, en az Xperia Z kadar kaliteli bir ekrana sahip olduğundan emin olabilirsiniz.

Android 4.1 Jelly Bean işletim sistemiyle beraber gelen Xperia SP'nin üzerinde işlemci olarak çift çekirdekli ve 1.7 GHz hızında çalışan Qualcomm MSM8960Pro tercih edilmiş. Sahip olduğu 8 GB'lık depolama alanını micro SD kart desteğiyle beraber 32 GB'a kadar arttırabilmenize imkan tanınan Xperia SP'de, özellikle multimedya alanında gerek işlem gerek görüntü konusunda sıkıntı yaşamayacağınız aşikar. Performans ve depolama alanı olarak yeterli özelliklere sahip olan Xperia SP, Xperia Z'nin yanında fazlasıyla iyi bir görünüm sunuyor. LTE / 4G desteği de sunan Xperia SP, 3G'nin geleceğine yatırım yapmanıza imkan tanıyor. Bağlantı özellikleri açısından Xperia Z kadar zengin olan Xperia SP, son zamanlarda pek çok cihazda yakından görmeye başladığımız NFC, yani Yakın Alan İletişimi desteği de gösteriyor ve böylece çektiğiniz fotoğrafları ve dosyalarınızı tek bir dokunuşla başka cihazlara aktarabilmenize olanak tanıyor. NFC gibi oldukça yenilikçi bağlantısının yanında Bluetooth 4.0, Wi-Fi ve UMTS de bulunduran Xperia SP, DLNA ve ayrıca yanında aynı anda şarj ve görüntü aktarımı sağlayan MHL bağlantısı ile de dikkat çekiyor.

Sony, Xperia Z ile kamera konusunda yükselttiği çıtayı Xperia SP ile de sürdürüyor. Ancak bu defa Xperia Z'de olduğu gibi 13 megapiksellik bir çözünürlük değeri beklemeyin. O çözünürlük miktarı Sony'nin amiral gemisi konumundaki Xperia Z'ye özeldi. Xperia SP'nin kamerası 8 megapiksel değerinde, ancak özellikleriyle yine kesinlikle başarılı olduğunu söyleyebiliriz. En iyi kameraya sahip akıllı telefonlar arasına ismini rahatlıkla yazdıran Xperia SP, 16x dijital zumlu ve otomatik odaklamalı 8 megapiksellik kamerasıyla; yüz tanıma, hızlı çekim, dokunmatik odaklanma, coğrafi etiketleme, görüntü sabitleyici ve daha pek çok özellik sunuyor. Kaliteli fotoğrafların yanında elbette video konusunda da yeteneğiyle öne çıkan Xperia SP, 1080p çözünürlüğünde videolar çekebilmenize olanak tanıyor. Yalnızca bir telefon olarak değil, aynı zamanda rahatlıkla bir multimedya aracı ve fotoğraf makinesi olarak da kullanabileceğiniz Xperia SP, Stamina modu özelliğiyle de 734 saate kadar bekleme ve 18 saate kadar konuşma süresi sunarak bu yeteneklerini destekliyor.

Özetle

Her ne kadar orta segment kullanıcılara yönelik olarak hazırlanmış olsa da, sahip olduğu özelliklerle üst segment kullanıcıların beklentilerini de rahatlıkla karşılayabilecek olan Sony Xperia SP, Xperia ailesi içinde kendine iyi bir yer buluyor.

Alternatifleri

Daha iyi özelliklere ve kamera kalitesine sahip olmak istiyorsanız o halde Sony'nin amiral gemisi konumunda olan Xperia Z'yi yakından görmenizi öneririz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia SP
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
95
İşletim SistemiAndroid 4.1
İşlemciQualcomm MSM8960Pro
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiHD Reality Display
Ekran Boyutu4.6 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 320
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama8 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera1.2 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Var
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar67.1 x 130.6 x 9.98 mm
Ağırlık155 gr.
Okuyucu Yorumları