Creative’den yüksek sadakat

X-Fi, zaten alanında rakipsiz olan Creative'i kaliteden ödün vermeyen kullanıcılar için bir kez daha baş tacı edecek kadar başarılı. Fatality ise bizce serinin en kullanışlı olanı.

Sound Blaster X-Fi Fatality İnceleme
CHIP Online Notu 84

Creative'in yeni ses işlemcisi X-Fi'yı taşıyan X-Fi Fatality paketi test merkezimize geldiğinde, ne yalan söyleyelim, biraz heyecanlandık. 130 nm teknolojisiyle üretilen ve 400 MHz saat hızında çalışan X-Fi işlemcisinin 51.1 milyon transistör barındırması ve işlemcilerle yarışan işlem gücü, gerçekten de hayranlık uyandırıyor.X-Fi, AMA (Active Modal Architecture) adlı özel bir yapı sayesinde kullanıcıya dinamik olarak 3 ayrı çalışma modundan birini seçme imkanı tanıyor. Ürünle oyun, eğlence ve müzik üretim modları arasında çalışma şeklinize göre geçiş yapabilirsiniz. AMA özelliği, tüm özellikleri aynı anda isteyenlere gereksiz gelebilir, fakat 3.6 GHz'lik bir Pentium 4 işlemciden daha fazla işlem gücüne sahip olan (10.340 MIPS) X-Fi işlemcisi, her mod için öyle zengin ve etkileyici özellikler sunuyor ki, bir anlamda uzmanlaşma, yani isteğe göre mod değiştirme elzem oluyor.Ses kartlarının en yaygın kullanımı olarak müzik dinlemeyi gösterebiliriz. Creative'in Crystalizer özelliği sayesinde dinlediğiniz müzikler ya da izlediğiniz filmler, orjinalinden çok daha dramatik bir etkiyle size ulaşıyor. Bunun için, ses önce 24 bit/96 KHz olarak tekrar örnekleniyor, daha sonraysa sinyal bazı dinamik filtrelerden geçiriliyor.24 bit Crystalizer ile MP3 dinlemekCHIP Test Merkezi’nde gerçekleştirdiğimiz denemelerde, bu özelliğin bazı durumlarda oldukça işe yaradığını gördük. X-Fi CMSS-3D ise stereo kayıtlarınızı çepeçevre sesle kaydedilmiş haline getiren bir başka özellik. SuperRip adındaki bir özellik de CD'lerinizden MP3 yaparken ortaya çıkması muhtemel bozulmaların önüne geçiyor. Bunun dışında işlemci üzerinde dahili DTS ve Dolby Digital EX dekoder bulunduğunu da belirtelim.X-Fi Fatality ile oyunlarda yeni bir dönemCreative X-Fi işlemcisinin desteklediği EAX 5.0, Crsytalizer ve CMSS-3D ile birleşince, oyun evrenindeki tüm mekanlarda sesin doğala çok daha yakın davranışını taklit etmek mümkün hale geliyor. Creative farklı malzemelerin sese olan etkisini gerçekçi bir şekilde canlandırma açısından alanında tek ve X-Fi ile yeteneklerinin doruğunda bir tablo çiziyor.Müzik profesyonelleri için iyi bir seçimPC'yi müzik üretiminde kullananlar genelde Creative ses kartlarını pek beğenmez. Görünen o ki X-Fi ile bu anlayış tepe taklak olacak. Müzik üretim modunda hoş bir mikserle kullanıcıların karşısında çıkan X-Fi, yeni ASIO sürücüleriyle daha önce yakalayamadığı bir başarıya ulaşmış görünüyor. Live serisini kullanan pek çok amatör müzisyen, ASIO için KX ya da ASIO4ALL sürücülerini tercih ediyordu. X-Fi ile gelen ASIO 2.0 desteği sayesinde, çalıştığını projeye göre düşük bir gecikme oranı ve işlemci kullanımı mümkün hale getirilmiş. 3D MIDI ozelliği ise 24 bit ses teknolojisini MIDI dosyalarına taşıyan bir diğer başarılı yenilik. Bu arada zor beğenen pro kullanıcılar için X-Fi'ın sinyal gürültü oranının 109db olduğunu da belirtelim.

Özetle

Kartın özellikleri bu satırları aşıyor. X-Fi, zaten alanında rakipsiz olan Creative'i kaliteden ödün vermeyen kullanı cılar için bir kez daha baş tacı edecek kadar başarılı. Fatality ise bizce serinin en kullanışlı olanı zira I/O birimi üzerinde kartı kullanmak çok daha kolay.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sound Blaster X-Fi Fatality
Ürün Markası Sound
CHIP Online Notu
84
Okuyucu Yorumları