Toshiba'nın Canvio Basics modeli ne kadar iyi

Taşınabilir disklere hala ihtiyacımız var. Peki, Toshiba'nın Canvio Basics modeli ne kadar iyi?

CHIP Online Notu 92
  • Güzel tasarım
  • İdeal performans
  • Shock Sensor özelliği
  • Pazarda biraz daha ucuz modeller de var

Depolama konusunda çokça seçeneğimiz mevcut durumda. Özellikle bulut depolama alanlarıyla birlikte bir zamanlar herkesin cebinde olan USB bellekler artık eskisi gibi elzem değil. Öte yandan taşınabilir diskler de teknoloji olarak doygunluk noktasına ulaştı diyebiliriz. USB 3.0'ın getirdiği hız USB 2.0'a göre elbette inanılmaz, fakat bu diskler kendi kategorilerinde birbirlerinden pek de fark yaratmaz oldular.

Yazma ve okuma hızlarıyla birbirlerinden çok az farklar yaratan bu diskler, öte yandan ses seviyeleri ve güç tüketimleri noktasında birbirlerinden az da olsa ayrışabiliyorlar. Elbette bazı modellerde ek özellikler de görebiliyoruz. Mesela bunlara örnek olarak daha önce incelediğimiz WD My Passport Wireless'ta depolanan içeriği Wi-Fi üzerinden paylaştırma gibi bir özellik mevcut. Yine Toshiba'nın da Wi-Fi destekli mobil SSD'si Canvio AeroMobile da bu ürünler arasında yer alıyor. Elbette bu tür özellikler fiyat olarak geri dönüyor.

Bugün inceleyeceğimiz Toshiba'nın taşınabilir diski Canvio Basics ise yalnızca depolama ihtiyacına cevap veren, fiyat ve performans olaraksa stabil bir ürün. Şimdi taşınabilir diske daha yakından bakalım.

1 TB kapasite

Günlük yaşamda dijital verileri saklamak ve farklı platformlara aktarmak için kullanılabilecek olan Canvio Basics, bu konuda iyi bir çözüm niteliğinde. Tasarımıyla oldukça şık görünen disk, boyutlarıyla da ideal. Canvio Basics, USB 3.0 arabirimini kullanıyor. USB 3.0'ın hızıyla bir kez tanışan kullanıcıların artık USB 2.0'lı diskleri pek tercih etmediği ortada. Canvio Basics de hız konusundaki beklentilere cevap veriyor.

İncelediğimiz modeliyle 1 TB kapasitesinde olan disk, ayrıca 500 GB ve 2 TB'lık kapasite seçenekleriyle de pazarda bulunabiliyor.

İyi performans

Canvio Basics, Shock Sensor özelliğine sahip. Bu özelliğiyle darbelere karşı direnç kazandırılan disk, böylece mobil ortamlara hazır durumda. Diski ses konusunda daha önce incelediğimiz disklerle kıyasladığımızda yarışır ölçüde sessiz çalıştığını söyleyebiliriz. Okuma ve yazma erişim süresiyle de beklediğimiz ölçüde.

Canvio Basics'in sıralı okuma ve yazma performansına gelecek olursak her iki bölümde de 113 MB/s'yi gördüğümüzü söyleyelim. Aldığımız CrystalDiskMark sonucunu da bu noktada sizlerle paylaşalım.

Performans noktasında USB 3.0'lı taşınabilir disklerdeki hızı ortalamaya alacak olursak bu değerin aşağı yukarı 100 MB/s olduğunu söyleyebiliriz. Bazı uç modellerde 140 MB/s gibi değerler de mevcut. Canvio Basics saniyede 113 MB değerini almasıyla kategoride iyi bir yerde kendine yer buluyor.

Diskin güç tüketimi ise yine stabil. Boştayken 1.1 watt tüketen disk, kullanım noktasında 3.5 watt'a ihtiyaç duyuyor.

Özetle

Toshiba Canvio Basics, hem görünüm hem performans anlamında iyi bir taşınabilir disk örneği. Shock Sensor özelliğiyle mobil ortamlarda ekstra dayanıklı yapıda olan disk, fiyat performans çizgisiyle de rahatlıkla tercih edilebilecek bir model olarak kategorisinde yer alıyor.

Toshiba Canvio Basics'in fiyatı ise 182 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

USB 3.0'ı kullanan küçük ve kullanışlı bir taşınabilir disk arayanlar Toshiba Canvio Basics'i tercih edebilirler. Cihaz, fiyat / performans değerlendirmesiyle de stabil bir grafik çiziyor.

Alternatifleri

Toshiba Canvio Basics'e alternatif olarak fiyatı biraz daha aşağıda olan Samsung M3 1TB modelini de inceyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Canvio Basics
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
92
Kapasite 1 TB
Arayüz USB 3.0
Boyut 2.5 inç
Okuma Hızı 113 MB/s
Yazma Hızı 113 Mb/s
Boyutlar 120 x 80 x 18 mm
Ağırlık 213 gr.
Okuyucu Yorumları