TP-Link Deco X50-4G İnceleme

Evdeki kablosuz bağlantınızın çekim gücünde sorun mu var? Veya gittiğiniz yerde internet altyapısı yok mu? İşte hepsini kökünden çözecek bir cihaz: TP-Link Deco X50-4G. Tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 92
  • Tüm Deco cihazlarıyla uyumlu
  • 3 adet Gigabit bağlantı noktası
  • Güvenlik özellikleri
  • Kolay kurulum
  • 4G/3G bağlantı
  • Yüksek fiyat

Eğer evinizde Wi-Fi sinyaliyle ilgili sorun yaşıyorsanız, çözümün ne olduğunu çok iyi biliyorsunuz. Zira burada defalarca üzerine konuştuk; hem internet performansını artırmak hem de kablosuz ağın tüm evde ulaşılabilir olmasını sağlamak için en kolay ve en mantıklı çözüm bir Mesh sistem kurmak. Söz konusu Mesh ağı oluşturmak olduğunda, birçok alternatif bulunuyor. Özellikle TP-Link’in Deco serisinde bu konuda oldukça fazla çözüm var. Hatta bunların çoğunu da burada inceledik. Ancak TP-Link, “bu kadarı yeterli değil” demiş olacak ki Deco X50 adında bir seriyle tekrar karşımıza çıktı.

Şimdi Deco X50 serisi özel bir seri. Zira içerisinde farklı ihtiyaçlara yönelik birçok seçenek bulunuyor. Örneğin; Deco X50 gibi 2’li, 3’lü ve tekli router görevi gören modellerin yanı sıra sadece modem olarak kullanılabilen Deco X50-DSL adında bir model mevcut. Veya Deco X50-PoE adında elektrik prizi olmayan yerlere de Deco birimi yerleştirmeyi sağlayan güzel bir alternatif var. Hatta işi daha da ileriye taşıyan, dış mekanlarda bile Mesh Wi-Fi ağını kullanmaya imkan veren Deco X50-Outdoor adında bir model bile mevcut. Yetmediyse, Mesh WiFi teknolojisiyle powerline teknolojisini bir araya getiren yeni Deco PX50’de seçenekler arasında.

Ancak bugün bizim inceleyeceğimiz model bunlardan hiçbiri değil. Yanımızda duran bu cihaz Deco X50-4G. TP-Link Mesh ve Wi-Fi 6 teknolojisiyle donatılan cihaz, adından da anlaşılacağı üzere mobil bağlantısıyla yerleşik bir 4G modem görevi üstelenebiliyor. Cihaza bir SIM kart taktığınız takdirde kapsama alanı dahilinde kesintisiz bir Wİ-Fi deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Bu sayede internet kesintisi gibi dertler bu cihazla asla yaşanmıyor. Bunun detaylarına birazdan değineceğiz. Ancak ilk olarak cihazın çevresine bir göz atalım.

TP-Link Deco X50-4G Tasarımı Nasıl?

Deco X50-4G’nin, uzaktan bir vazoyu andırdığını söyleyebiliriz. Görünüşü gayet sade ve nispeten kompakt bir yapıda. Arkasındaki 3 adet Gigabit Ethernet portu hem WAN hem de LAN portu olarak kullanılabiliyor ve sistem nasıl kullanıldığını otomatik olarak algılıyor. Bununla birlikte yönlendiriciyi sadece 4G bağlantısını kullanacak şekilde ayarlarsanız, tüm portlar LAN portu olarak çalışıyor. Portların üstünde gördüğünüz kısım ise, sinyali artırmaya yardımcı olması için eklenen harici anten bağlantıları.

Yönlendiriciyi ters çevirirsek, altında bir Nano SIM yuvasının olduğunu görüyoruz. Biraz önce bahsettiğimiz kesintisiz Wi-Fi deneyimini işte buradan sağlıyorsunuz. Ancak araya bir not düşelim: Cihazdan alacağınız hız her zaman 4G olmayabilir. Yaşadığınız yere ve kullandığınız GSM operatörünün desteğine bağlı olarak bağlantıyı 3G üzerinden de alabilirsiniz. Evet, ne yazık ki hala 4G’nin çekmediği yerler var; o yüzden satın almadan önce bu detayı atlamamak lazım.

TP-Link Deco X50-4G Kurulumu Nasıl Yapılıyor?

Deco X50-4G’nin kurulumu oldukça basit. Telefona indireceğiniz TP-Link Deco uygulaması üzerinden her şey hızlıca halledilebiliyor. Uygulamaya girdikten sonra kurulum sihirbazını takip etmeniz yeterli. Sonrasında uygulama yönlendiriciye bağlanıp, internet bağlantısını kuruyor ve güvenli bir ağ oluşturabilmeniz için gerekli adımları size sunuyor. Uygulamadan ebeveyn kontrollerini sağlayabiliyor, farklı profiller oluşturabiliyor, her birine ayrı oturum süresi tanıyabiliyor ve filtreler koyabiliyorsunuz. Ayrıca güvenlik noktasında yalnızca ebeveyn kontrolleri değil, HomeShield güvenlik özelliklerinin hepsi mevcut durumda.

TP-Link Deco X50-4G Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Deco X50-4G, başta da belirttiğimiz üzere Wi-Fi 6 destekli bir yönlendirici. Alıştığımız şekilde 2.4GHz ve 5GHz kanallarını otomatik seçiyor. 5GHz bandı maksimum 2402 Mbit/s hızında çalışırken, 2.4GHz bandı maksimum 574 Mbit/s hızında çalışıyor. Kapsama alanı da epey geniş; sadece tek bir X50-4G, 230m2 kapsama alanı sağlıyor. Ofis içerisinde test ettiğimizde Ethernet ile bağlıymışçasına hızlar elde ettiğimizi söyleyebiliriz.

Evet, X50-4G aslında kendi başına oldukça güçlü bir yönlendirici. Ancak evdeki kapsama alanını daha da genişletmek istediğinizde; sadece X50 serisindeki modellerle değil, diğer tüm Deco cihazlarıyla birlikte de kullanılabiliyor. Dolayısıyla tüm sistemi baştan sona yenilemek zorunda değilsiniz. Ancak eğer ilk defa bir Mesh sistem kuruyorsanız, daha önce incelediğimiz Deco modellerine göz atabilirsiniz. Zira tüm sistemi X50 serisinden kurmak biraz pahalıya mal olabilir.

Şimdi, yönlendiricinin SIM kart ile 4G ve 3G bağlantı kurabildiğini söylemiştik. Düşününce, bu özellik kimilerine gereksiz gelebilir. Ancak herkes şehir merkezlerinde yaşamıyor. İnternet altyapısının hala çok kötü olduğu birçok yer var. Öte yandan uzak noktalardaki yazlıklar veya dağ evleri gibi yerlere, geleneksel geniş bant ve kablo kurulumu yapmak hem kolay bir iş değil hem de maliyetli. Dolayısıyla sadece basit bir SIM kart takarak istenilen yerden internete bağlanmak kimileri için bulunmaz bir nimet.

Peki, burada söz edilen mobil hız ne kadar? Deco X50-4G, Cat6 desteğiyle birlikte 300 Mbps’e varan hızlar sunabiliyor. Bu da demek oluyor ki, ister 4K video izleyin ister GeForce NOW gibi bir bulut hizmeti üzerinden oyun oynayın, her koşulda fazlasıyla yetecek performansa sahip.

Sonuç

Sonuç olarak TP-Link Deco X50-4G, hem telefon hattıyla interneti her yerde erişilebilir kılan hem de geniş menzil alanına ihtiyaç duyanlar için güzel bir çözüm olmuş. Ayrıca 3 adet Gigabit Ethernet portu ve Wi-Fi 6 desteğiyle her koşulda yüksek hız sağlıyor. Fiyat noktasında ise diğer Deco serisi ürünlere göre fiyatı bir miktar yüksek diyebiliriz. Güncel olarak 5.000 TL civarlarına bulunabiliyor. Ancak takip listenize eklerseniz belki yılbaşı indirimlerinden daha uyguna getirebilme şansınız olabilir.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Deco X50-4G
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
92
StandartIEEE 802.11ax/ac/n/a (5 GHz), IEEE 802.11ax/n/b/g (2.4 GHz)
ArabirimGigabit Ethernet (3 adet), 3G/4G Harici Anten Bağlantısı (2 adet)
Frekans2.4GHz, 5GHz
Bağlantı Hızı2402Mbps (5 GHz), 574 Mbps (2.4 GHz)
ButonReset
Boyutlar105 × 105 × 167 mm