TP-Link Tapo P115 İnceleme

Gerçek zamanlı enerji tüketimini izleyebilen ve bağladığınız cihazları uzaktan kontrol edebilmenizi sağlayan akıllı priz TP-Link Tapo P115’i inceledik.

CHIP Online Notu 97
  • Üst seviye güvenlik
  • Kullanım alanı çeşitli
  • Uygulama desteği
  • Enerji tüketimini ölçebilmesi
  • Tasarım
Editörün Seçimi

Burada değerlendirdiğimiz ürünlerin bazıları elzem, bazıları biraz lükse kaçıyor, ancak bu lüks olarak nitelendirilen ürünlerle de tanıştıktan ve birkaç kez kullandıktan sonra aslında ne kadar ihtiyacınız olduğunu, elinizi rahatlattığını anlıyorsunuz ve artık gözünüze o kadar da lüks gelmiyor. Mesela şimdi şöyle düşünün: Dışarıdasınız ve evinizde prize bağlı kalmış olan elektrikli bir cihazın açık mı yoksa kapalı mı düşüncesi aklınıza girdi. Özellikle de eve birkaç gün uğramayı planlamıyorsanız, bu düşünce sizi yiyip bitirebilir, yapabiliyorsanız eve dönüp kontrol etmenize neden olabilir. Eğer dönemiyorsanız tam bir işkence halini de alabilir. Kaldı ki bu benim başıma gerçekten gelmişti. Birkaç yıl önce tatil için yola çıktığımda, benzer bir şekilde havaalanından geri dönmek zorunda kalmıştım. Elimdeki bu minik cihaz, işte tam olarak burada devreye giriyor. Bu bir akıllı priz ve bu gibi durumlara uzaktan müdahale etmenizi sağlayabiliyor. Bu cihaza bağlayacağınız her cihaza uzaktan erişebiliyor, açıp kapatabiliyorsunuz. Ancak bu cihazın avantajları bu kadarla da sınırlı değil.

TP-Link’in daha önce de pek çok akıllı prizini incelemiştik. Tapo P115 isimli bu cihaz ise yeni modellerden biri, yani en güncel olanı. Tıpkı TP-Link’in diğer akıllı prizlerinde de olduğu gibi bu prize bağladığınız elektronik cihazları uzaktan açıp kapatma yeteneği var ancak bu cihazın bizce en önemli özelliği, bağladığınız cihazın elektrik tüketimini izlemenize fırsat vermesi. Malum, elektrik fiyatları olmuş bilmem kaç lira. Şu dönemde bizim yaptığımız gibi eminiz siz de tüketimleri sınırlama yoluna gidiyor ve harcadığınız her kuruşun hesabını yapıyorsunuz. Eğer evinizde bir ufo ya da elektrikli radyatör kullanıyorsanız, bu priz sayesinde ne kadar enerji tükettiğini net olarak öğrenebilir ve böylece kullanıp kullanmayacağınıza veya ne kadar kullanacağınıza kolaylıkla karar verebilirsiniz. Bu arada su ısıtıcınız varsa, onun da çok masum olmadığı bilgisini vereyim; su ısıtıcıları da fazlasıyla elektrik harcayabiliyorlar.

Peki, Tapo P115 hangi cihazın ne kadar enerji tükettiğini size nasıl söylüyor? Cihazın hem Android hem iOS tabanlı mobil uygulaması var. Tapo uygulamasını Android / iOS uygulama marketinden indiriyor ve kurulumunu da bu uygulama üzerinden yapıyorsunuz. Sonrasında da uygulama üzerinden bu prize bağladığınız her cihazı uzaktan açıp kapatabiliyor, ne kadar enerji tükettiğini izleyebiliyorsunuz. Hatta daha fazlası da var. Bağladığınız her cihazın haftanın hangi günleri, hangi saatler arasında çalışmasını istediğiniz gibi planlayabiliyorsunuz. Mesela akıllı telefon şarjı; oldukça önemli bir konu. Özellikle gece uyurken telefonu şarjda bırakanlar için her telefon incelememizde anlatıyoruz bunu: Onca para döktüğünüz telefonun bataryasının kısa sürede ölmesini ve şarj tutmamasını istemiyorsanız, şarjda bıraktığınız süreleri kontrol altına almalısınız. Zira telefonun bataryası yüzde 100 oranında dolsa da şarja bağlı olduğu süre boyunca aslında güç almaya devam ediyor ve bu da uzun vadede telefonun piline zarar veriyor. Eğer telefonu bu priz üzerinden şarj eder ve uygulamadan da prize 2 saat sonra kapanma talimatı verirseniz, priz, telefon tam kapasite şarj olduktan sonra otomatik olarak gücü keser ve böylece binlerce liralık telefonunuzun ömrünü uzatmış olursunuz. İşte bu minik cihaz bu işlere yarıyor ve sanıyorum artık bu cihazın o kadar da lüks olmadığını düşünüyorsunuz.

TP-Link, Tapo P115 ile ortaya gayet iyi bir iş çıkartmış. Çok güzel bir tasarımı var, kolay bağlanabiliyor ve az önce de anlattığımız faydaları sunuyor. Senaryoları çeşitlendirebilirsiniz. Mesela evde yokken bu prize bağladığınız bir lambayı uzaktan açıp kapatarak evde olduğunuz izlenimi vererek olası hırsızlıkların önünü kesebilir veya bu prize bir uzatma bağlayarak bir grup cihazın elektriğini tek noktadan kontrol edebilirsiniz. Tamamen size kalmış.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde Tapo P115’in fazlasıyla faydalı bir cihaz olduğu açık. Eğer bu tür bir ürüne ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, bizce çok işinize yarayacak. Fiyatı da çok değil, şu an 350 TL'ye edinebiliyorsunuz bu cihazı. Elbette piyasada daha uygun fiyatlı akıllı prizleri bulmanız mümkün, ancak unutmayın bu tip cihazlarda en önemli konulardan biri uygulama desteği. Uygulaması iyi değilse, aldığınız cihaz pek işinize yaramayacaktır. Bir diğer ve aslında hatta daha önemli konu ise kuşkusuz güvenlik. Neticede işin içine elektrik var ve o nedenle aldığınız ürünün güvenilir olduğundan da emin olmalısınız. Bu cihaz için TP-Link birçok güvenlik sertifikası almış. Malzemesi alev geciktirici bir kaplamadan oluşuyor ve en önemlisi çocukların parmaklarını sokamaması için çocuk korumalı yapıda tasarlanmış; böylece olası elektrik çarpmalarının da önüne geçiyor.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Tapo P115
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
97
Kablosuz Standardı IEEE 802.11b/g/n
Frekans 2.4 GHz
Uygulama Desteği Android, iOS
Boyutlar  49 x 49 x 60 mm