Vestel Venus Z10 İncelemesi

Vestel'in yeni akıllı telefonu Venus Z10 elimizde. Bakalım telefon bizlere neler sunuyor?

CHIP Online Notu 90
  • Metalik tasarım
  • 4 GB RAM
  • Hızlı parmak izi okuyucu
  • Android 7.1.1
  • Çok geniş depolama alanı
  • Ekran
  • 802.11ac Wi-Fi
  • Kutudan silikon kılıf çıkmıyor
  • FM radyo yok

Vestel'in "Bugüne kadarki en iyi Venüs" şeklinde tanıttığı Vestel Venus Z10 elimize ulaştı. Tümüyle metal gövdeye sahip olan Venüs Z10, fazlasıyla ince yapısı ve güçlü teknik öğeleriyle iyi bir akıllı telefon arayanlara hitap ediyor. Önce Venus Z10'un tasarımına bakalım, ardından da sunduğu özelliklere değinelim.

Tasarım

Tasarım

Venüs Z10, tasarım hatlarıyla oldukça beğenilecek bir model. Elimizde siyah renkli modeliyle bulunan telefon, yalnızca 7.4 mm kalınlığında gövdesiyle ince telefonlardan biri olmuş. Venüs Z10'un siyah renkli modelinin yanı sıra altın renk seçeneği de yer alıyor.

Sadece 7.4 mm kalınlığını ön yüzde de kenarları yuvarlatılmış derinlik hissi veren 2.5D cam teknolojisiyle buluşturan Vestel, 5.2 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Ekranının altında bir parmak izi sensörü bulunduran telefon, bu yöntemle tüm içeriklerinizi güvence altına alıyor. Kolayca ekleyebileceğiniz parmak izinizi, parmağınızı bu sensöre farklı yönlerden dokundurarak kolayca tanımlayabiliyorsunuz. Performansıyla da telefonlarda gördüğümüz en hızlı parmak izi sensörlerinden birine sahip olan Venüs Z10, ekranın çevresinde başka bir detay bulundurmuyor.

Venüs Z10'un güç ve ses butonları sağ kenarda yer alıyor. Güç butonunun yeri oldukça önemli. Telefonu sağ elinizle kullanıyorsanız tam başparmağınızın altına, sol elinizle kullanıyorsanız ise, orta parmağınızın altına tam denk geliyor. Telefonu bu şekilde uyandırabileceğiniz gibi, elbette direkt olarak parmak izi sensörüne dokunmanız da yetiyor.

Sol kenara baktığımızda burada da bir microSD kart ve SIM kart çekmecesi buluyoruz. MicroSD kart ile teoride 2TB'a kadar destek veren Venüs Z10, depolama alanını şimdilik 256 GB'a kadar arttırmanıza imkan tanıyor.

Telefonda kulaklık girişi de unutulmamış. 3.5 mm'lik jak girişini hemen üst kenarda görüyoruz. Telefonun alt kısmında da USB Type-C portu ve hemen onun yanında da hoparlör bulunuyor.

Son olarak Venüs Z10'un sadece 146 gramlık ağırlığa sahip olduğunu söyleyelim ve ekran ile işletim sistemine geçelim.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Venüs Z10'da, az önce de söylediğimiz gibi 5.2 inç boyutunda bir ekran yer alıyor. Full HD çözünürlük sağlayan ekran, 424 ppi seviyesinde piksel yoğunluğuyla gayet yeterli bir teknik altyapıyı barındırıyor. Panelin IPS olması da ona, geniş görüş açısı imkanı ve renk doygunluğu konusunda avantaj sağlıyor.

Geniş renk gamı ve ekran parlaklığı ile sınıfında en iyi modellerden biri olmayı başaran Venüs Z10, böylece ister oyun oynayın ister video izleyin, görüntü anlamında kullananları tatmin edecektir.

Bu arada ekranın düşme ve darbelere karşı korumalı yapıda olduğunu da söylemek lazım elbette. Bunun için ekran korumasını Corning Gorilla Glass 3'ten yana seçen Vestel, böylece rakiplerinden geri kalmıyor. Ancak telefonun arka yüzeyini de koruma altına almak isterseniz, ayrıca bir koruma kılıfı almanız gerekecek. Zira kutu içeriğinde böylesi bir aksesuara yer verilmemiş.

Venüs Z10'un işletim sistemi, Android 7.1.1 sürümü. Android O'nun daha yeni tanıtıldığı şu günler için, telefonun Android 7.1.1 ile gelmesi sevindirici. Zira halen kategorisinde bulunan pek çok model, Android 6.0 Marshmallow işletim sistemi ile çalışıyor. Muhtemelen çok geçmeden Venüs Z10, Android O güncellemesini de alacaktır.

Venüs Z10'un arayüzü Vestel'in kullanıcılara sunduğu kendi temasını içeriyor. Kullanımı oldukça kolay ve sade bir görünümde olan arayüz, farklı seçeneklere de ev sahipliği yapıyor. Halihazırda pek çok kullanışlı uygulamayı gördüğümüz arayüz, ayrıca VMarket adında Vestel'in kendi uygulama marketini de barındırıyor.

VMarket ile birlikte kullanıcılarına ayrıcalıklı uygulamalar da sunan Vestel, burada bizlere BluTV, Filbox Hemen, Diyetkolik, English Ninjas ve Bisu gibi avantajlı uygulamaları da getiriyor. Bunlardan mesela BluTV ile birbirinden farklı dizi ve filmleri 3 ay boyunca ücretsiz olarak sunan Venüs Z10, yine Filbox Hemen ile 1000 film, dizi, belgesel, spor ve müzik içeriğini yine 3 ay boyunca hediye ediyor. Bunlar bir telefon için güzel detaylar.

Teknik kadro

Teknik kadro

Venüs Z10, Qualcomm Snapdragon 435 işlemciden güç alıyor. 8 çekirdekli 64-bit işlemcisiyle 1.40 GHz frekansında çalışan telefon, grafik hanesinde de oyunlar için iddialı Adreno 505 grafik birimini taşıyor. Telefonun RAM ve hafıza detayları ise, Venüs Z10'un sınıfında bulunan rakipleri arasından kolayca sıyrılmasını sağlayacak cinsten. Zira telefonda tam 4 GB kapasitesinde RAM yer alıyor. Böylece rakip modellerde kullanıcılar sık sık RAM boşaltmak zorunda kalıyorken, Venüs Z10 ile böyle bir durumla karşılaşmıyorlar. 4 GB RAM ile üst düzey performans almanız mümkün.

Öte yandan depolama alanı da bir hayli geniş. 64 GB gibi, bir mobil cihaz için şimdilik en ideal kapasitelerden birini sunan Venüs Z10, ayrıca microSD kart desteği yoluyla bu alanı tam 256 GB daha genişletmenize olanak tanıyor. Böylece telefonla elinizde çok geniş bir depolama kapasitesi yer alıyor.

Geniş depolama alanının yanında geniş batarya da getiren Venüs Z10'un batarya kapasitesi 3050 mAh. Böylece 1 günü rahat çıkartan telefon, kullanımınıza bağlı olarak 2'inci günü de çıkartabilecek kapasitede. Şarjı bittiğinde ise, Quick Charge 3.0 desteği sayesinde hızlı şekilde şarj edebiliyorsunuz.

Telefonun bu altyapı detaylarının yanında kablosuz bağlantı yetenekleri de önemli. Bunlardan biri kuşkusuz Wi-Fi noktasında karşımıza çıkıyor. 802.11ac Wi-Fi standardını benimseyen Venüs Z10, böylece 5GHz bant desteği gösteriyor. Yine LTE noktasında da Cat6'yı gördüğümüzü söyleyelim. Ve tabii ki telefon 4.5G şebeke uyumu gösteriyor.

Kameralar

Kameralar

Venüs Z10'un kameralarına da gelecek olursak, ön ve arka kamerasıyla sınıfı için uygun olduğunu söyleyebiliriz. Arka kamerada 13 megapiksellik sensör bulunduran telefon, burada el titremesini engellemek için OIS (optik imaj sabitleyici) ve EIS'e (elektronik imaj sabitleyici) yer veriyor. Ayrıca hareketli anlarda çekim için telefonda PDAF teknolojisi de desteklenmiş. Bu teknoloji ile hareketli objelere otomatik odaklanma özelliği kazanan arka kamera, Full HD çözünürlüğünde video kaydı da yapabiliyor.

Telefonda tabii ki HDR ve panorama gibi özellikler de bulunuyor. Bunların yanına, son dönemin popüler çekim modu olan ağır ve hızlı çekim modlarını da ekleyen Vestel, 8.0 megapiksel değerindeki ön kamerasında da yüz algılama özelliği ile net özçekimler yapabiliyor.

Hem ön hem arka kamerada dikkat çeken bir diğer detay, f/2.0 diyafram açıklığının yer alması. Böylece ışık koşullarına uyum sağlayabilen kameralar, iyi kareler yakalayabiliyor. Ayrıca arkada yer alan çift tonlu çift LED flaş da, düşük ışık koşullarında iyi kareler yakalanabilmesi için yardımcı oluyor.

Özetle

Vestel, Venus Z10 ile iyi bir akıllı telefon modeline imza atmış. Özellikle 4 GB RAM ve 64 GB gibi geniş depolama alanı sunması oldukça önemli detaylar. Böylece hızlı ve performanslı çalışan bir telefon olmayı başaran Venus Z10, gerek kameraları, gerek batarya kapasitesi ve gerek tasarımıyla, sınıfın en iyi telefonlarından biri oluyor.

Venus Z10'u şu sıralar piyasada 1396 TL fiyatla bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Uygun fiyatlı bir akıllı telefon almak isteyenler Vestel Venus Z10'u yakından değerlendirebilirler.

Alternatifleri

Vestel Venus Z10'a alternatif olarak Vestel'in diğer akıllı telefonlarına da göz atabilirsiniz. Vestel Venus V3 de uygun fiyatıyla dikkat çekici bir diğer model oluyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Vestel Venus Z10
Ürün Markası Vestel
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 7.1.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 435
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 505
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar73 x 147 x 7.4 mm
Ağırlık146 gr.
Okuyucu Yorumları