My Book Duo'yu teste aldık

Veri depolama konusunda profesyonel çözümler sunan WD'nin My Book Duo'sunu teste aldık.

CHIP Online Notu 87
  • Kolay kurulum
  • Geniş disk kapasitesi
  • Hızlı veri akışı
  • Dahili 2 adet Red Pro disk
  • eSATA ve Ethernet bağlantısı yok
  • Her bütçeye uygun değil

Veri depolama konusunda profesyonel çözümler sunan WD, dijital koleksiyonların ve önemli dosyaların depolanması için geliştirilen yeni My Book Duo ürününü incelememiz için tarafımıza gönderdi. Daha önce incelediğimiz My Book Live Duo'yla benzer yapıda olan My Book Duo, şık tasarıma sahip kasasının altında bizlere iki disk erişimi sunuyor. Şimdi My Book Duo'ya yakından bakalım.

Çift disk slotlu

Öncelikle My Book Duo'yu tasarımıyla ele alalım. Masa üzerinde şık bir görünüm sunan My Book Duo, plastik tasarımlı gri renkli bir gövdenin sahibi. Ön yüzünde yalnızca bildirim LED'leri bulunan cihaz, üst kısmında disklere erişebilmeniz için bir buton bulunduruyor. Bu butona basarak disk kapağını açabiliyorsunuz. İki disk slotu içinde iki adet Red Pro disk sunan cihaz, her biri 2 TB'lık diskleriyle toplamda 4 TB alan sağlıyor.

Üst kapağı açtığınızda disklere erişebildiğinizi söylemiştik. Ancak burada WD, disklere zarar gelmesini engellemek için onları bir kafes içine almış. Üstteki plakayı yanındaki vidayı çevirerek açabiliyorsunuz. Buraya kadar her şey tamam, bu özellik güzel de olmuş. Diskleri dışarıya çıkartmak için iki diskin de yanına plastikten bir kulp tutturulmuş, ancak bunu pek kullanışlı bulmadık doğrusu. Hem ucuz görünüyor, hem de çıkartırken zorlanabiliyorsunuz. Diğer taraftan diskin kenarına iliştirilen bu kulpun kopması durumunda diskleri çıkartmanın çok zor olacağı da açık. Bunun yerine Synology'nin benzer ürünlerinde kullanılan kızak sistemine benzer bir mekanizmanın burada kullanılması daha hoş olabilirdi kanaatindeyiz.

My Book Duo'nun arka kısmında baktığımızda burada iki USB 3.0 bağlantı noktası görüyoruz. Böylece My Book Duo'ya ek olarak diğer disklerinizi de bağlamanız mümkün. Elbette bir de My Book Duo'yu PC'nize bağlamanız için bir USB 3.0 noktası daha bulunuyor. Bunların dışında başka bir bağlantı ise yok. eSATA ve Ethernet portu gibi seçenekler burada bulunmuyor.

Yazılım ve performans

My Book Duo'yla beraber gelen WD Drive Utilities yazılımından ayrıca söz etmek istiyoruz, zira cihazı tam kapasitede bu yazılımla beraber kullanıyorsunuz. Yazılım içeriğinde disklerin kontrollerini yapabileceğiniz bölümden, kullanılmadığında otomatik kapanmasını sağlayan işleve de erişebiliyorsunuz. Burada bulunan RAID Yönetimi kısmından ise diskleri RAID 0, RAID 1 veya sürücüleri ayrı ayrı kullanmak için JBOD ayar seçeneklerini yönetebiliyorsunuz. Böylece 2 TB'dan ayrı disklere sahip olabilir, iki diski tek kapasite olarak çalıştırabilir veya Mirror işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Son olarak My Book Duo'nun performansında da bahsedelim. WD'nin söylediğine göre 290 MB/s aktarım hızı sunan My Book Duo, bizim yaptığımız CrystalDiskMark testinde daha yüksek sonuç almayı başardı. Sıralı okuma noktasında saniyede 307 MB, sıralı yazma noktasında ise saniyede 297 MB sonuç alan disk, böylece ofiste veya evde yedekleme için kullanabileceğiniz, aynı zamanda faal olarak da kullanabileceğiniz bir disk olabilme yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor.

Özetle

WD My Book Duo, kolay bir kuruluma sahip. Öte yandan yazılım desteğiyle de oldukça kullanışlı olduğu açık. Üzerinde dahili olarak sunulan 2 TB'lık Red Pro disklerle de hem geniş depolama kapasitesi hem de veri transfer performansı sunuyor. İki USB 3.0 bağlantı noktası genişleme için yeterli, fakat Ethernet ve eSATA gibi bağlantılar arayan kullanıcıları karşılamıyor.

Fiyat konusunda ise My Book Duo'nun iki diskle birlikte yedekleme çözümünde yol aldığını düşündüğümüzde karşılığını verdiğini düşünüyoruz, ancak yine de 917 TL'lik fiyat etiketini biraz fazla bulduk. Öte yandan farklı bir hesap yaparsak My Book Duo'nun içinde bulunan her 2 TB'lık Red Pro diskin piyasada 440 TL'den satışta bulunduğunu da düşünürsek, oldukça uygun da görünmüyor değil.

Fakat yine de her bütçeye uygun olmadığı açık. Bunu bir kenara koyacak olursak son tahlilde performans ve kullanım anlamında beklentileri karşıladığını düşündüğümüz My Book Duo, şu sıralar iyi bir yedekleme çözümü arayan kullanıcılar tarafından yakından incelenebilir.

Kimler Almalı

My Book Duo, şu sıralar iyi bir yedekleme çözümü arayan kullanıcılar tarafından yakından incelenebilir.

Alternatifleri

My Book Duo'ya alternatif olarak ağa dahil edebileceğiniz Synology'nin NAS sistemlerine yönelebilir veya 4 TB'lık Samsung D3 modelini inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli WD My Book Duo
Ürün Markası WD
CHIP Online Notu
87
Kapasite 4 TB
Disk Sayısı 2 adet
İşletim Sistemi Windows / Mac
Bağlantılar USB 3.0
Boyutlar 99 x 157 x 165 mm
Okuyucu Yorumları