Komple bakım

Winzip System Utilities Suite, bilgisayarınızın performansını artırmaya yönelik çok işlevli bir yazılım paketi.

WinZip System Utilities Suite İnceleme
CHIP Online Notu 68

Söz konusu arşivleme yazılımları olduğunda piyasadaki popülaritesi tartışılmaz olan WinZip, Corel tarafından 2006 yılında satın alınmıştı. Bu süre zarfında yazılımı sürekli geliştiren ve hatta Microsoft Office'in de kullandığı Ribbon arabirimini WinZip'e taşıyan Corel, WinZip'in marka değerini de unutmadı. Firma bu bağlamda WinZip adı altında farklı yazılımlar da piyasaya sürmeyi ihmal etmedi. İşte bu yazılımlardan biri de Winzip System Utilities Suite.

Aslında yazılımlar bütün olarak tanımlayabileceğimiz Winzip System Utilities Suite'in içerisinde temizlik, koruma ve iyileştirme araçları yer alıyor. Bunlar da kendi içerisinde farklı özelliklerle sunuluyor. Örneğin yazılım, temizleme konusunda hem diskteki gereksiz dosyaları hem de kayıt defterindeki gereksiz girdileri temizliyor. İyileştirme aracı ise sürücüleri güncelleme gibi farklı işlevlerle birlikte geliyor. Vakit kaybetmeden tüm bu özelliklere yakından bakıyoruz.

Öncelikle System Utilities Suite'in ana ekranında üç farklı tarama modu yer alıyor. Bunlardan ilki hızlı tarama, ikincisi tam tarama ve sonuncusu ise kişiselleştirilmiş tarama. Hızlı tarama modunu deneyerek testimize başlıyoruz. Bu modda yazılım sistemdeki çöp dosyaları tarıyor, internette gezinirken arkanızda bıraktığınız izleri tespit ediyor, eski sürücüleri kontrol ediyor ve son olarak da kayıt defterindeki sorunları analiz ediyor. İşlem bitiminde Optimize diyerek tespit edilen sorunların çözülmesini sağlıyoruz. Bu işlem, bilgisayarın yeniden başlatılmasını gerektiriyor.

WinZip System Utilities Suite

Bir sonraki adımda tam tarama özelliğini çalıştırıyoruz. Burada ek olarak disk birleştirme ve zararlı yazılımlara karşı tarama özelliği mevcut. Her ne kadar bu tür yazılımların sisteme sağladığı performans artışını sağlıklı bir biçimde ölçmek mümkün olmasa da da tüm bu optimizasyon işlemlerinden önce PCMark 7 çalıştırmayı ihmal etmiyoruz. Yazılım burada bize 3070 puanını veriyor. İşlemler bittikten sonra PCMark 7'yi tekrar çalıştırıyoruz fakat ondan önce WinZip System Utilities Suite'te yer alan kritik bir hatayı belirtmekte fayda var.

Normal şartlar altında SSD diskler birleştirilmez. Bunun nedeni SSD disklerdeki verilerin sabit disklerdeki gibi plakalara değil, NAND yongalara yazılmasıdır. Belirli bir okuma-yazma ömrü olan bu yongalar, hem bilgiye erişimi çok hızlı gerçekleştirdiğinden, hem de disk birleştirme işleminde ömrü azaldığından SSD disklerde disk birleştirme özelliği Windows tarafından devre dışı bırakılır. Fakat WinZip System Utilities Suite'in SSD diskimizi birleştirmek istemesi bizi hayal kırıklığına uğrattı. Yazılımın bir sonraki güncellemesi ile SSD diskleri birleştirmeye bir son vereceğini umuyoruz.

PCMark 7 sonucuna geçmeden önce WinZip System Utilities Suite'in içerisindeki sürücü güncelleme aracının aynı zamanda yedekleme özelliği sunduğunu da belirtelim. Yine yazılımda yer alan RAM optimizasyon aracının da 12 GB belleği olan sistemimizde bellek kullanımında herhangi bir değişikliğe neden olmaması açıkça beğenimizi kazandı. Zira bu denli yüksek bellek miktarına sahip bir sistemde bellek kullanımının düşürülmesi performansı artırmak yerine düşürecektir. System Utilities Suite'in içerisinde dikkatimizi çeken diğer araçlar arasında ise güvenli silme, dosya şifreleme, veri kurtarma, sistem yedekleme ve benzer dosyaları silme yer alıyor.

Son olarak PCMark 7 testimizde skor 3210'a yükseliyor. Bu da %5 performans artışına denk geliyor. Sadece bir yazılım ile bu artışı sağlamak gerçekten de kayda değer. Ama dediğimiz gibi System Utilities Suite sadece performans için tasarlanmış bir araç değil. Bu bağlamda son değerlendirmede yazılımını bütün özelliklerini de göz önünde bulunduruyoruz.

Özetle

SSD diskleri birleştirmek gibi bir hata System Utilities Suite'in tam not almasını engelliyor. Yine de WinZip markasıyla gelen bu araç, sahip olduğu özelliklerle birçok programın işlevselliğini tek bir çatıda toplayarak beğenimizi kazanıyor. Sistem performansını gerçekten artırması da bir başka beğenimizi kazanan nokta oluyor.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli WinZip System Utilities Suite
Ürün Markası Corel
CHIP Online Notu
68
Sistem Gereksinimleri
İşletim sistemi Windows XP, Vista, 7
Aktivasyon İnternet Üzerinden
Okuyucu Yorumları