XPG Spectrix D41 DDR4 RGB İnceleme

XPG'nin RGB destekli Spectrix D41 DDR4 RAM modülünü inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Uygun fiyat
  • XMP performansı
  • RGB ışıklandırma
  • Hız aşırtma performansı
  • Yüksek profil

ADATA, DRAM modülleri olsun, katı halli sürücüleri veya ilgili aksesuarlarıyla artık ülkemizde de oldukça bilinen bir marka haline geldi. Son yıllarda özellikle üst düzey DRAM ürünleriyle çıkış yapan şirket, XPG markasıyla da güzel sonuçlara imza atıyor. XPG'nin daha önce de farklı RAM modüllerini incelemiştik. Artık iyiden iyiye RGB ışıklandırmalarının tüm donanıma yansıdığı günümüzde, RAM modüllerinde de bunu yaygın olarak görüyoruz. Elimizdeki Spectrix D41 DDR4 RAM'de böylesi bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.

Eğer masaüstü bilgisayarın RAM'ine kadar RGB ışıklandırma isteyenlerdenseniz, bu model yapı itibariyle beklentinizi karşılayacak, ancak RAM modüllerine RGB desteğinin yer verilmesiyle kuşkusuz fiyatta da biraz oynama oluyor.

Fiyat konusu kafanızı karıştımıyorsa Spectrix D41'den oldukça memnun kalabilirsiniz. Modül başına 5 adet ayrı adreslenebilir LED bulunduran modülün RGB ışıklandırması Asus, Gigabyte, ASRock ve MSI ile uyumlu, ayrıca ADATA'nın kendi RGB Sync'i kullanılarak da ayarlanabilir durumda.

2666 MHz ile 5000 MHz arasında değişen frekanslarda çalışan Spectrix D41, geniş bir hız aşırtma yeteneğine sahip. Eğer bu konularda yetenekliyseniz dilediğiniz gibi RAM profilinde çeşitli şekillerde oynayabilirsiniz.

Elimizde 8 GB'tan ikili kit halinde bulunan Spectrix D41'i 3200 MHz'de çalıştırdığımızda 15-16-16 gecikme sürelerinde ve 1.35v voltajında çalışırken, profili 3333 MHz'e çektiğimizde aynı gecikme değerleriyle ve 1.40v'ta çalışıyor. Frekans arttıkça doğrusal bir performans ilerlemesi gösteren kit, AIDA64 ve Geekbench testlerinde benzer sonuçlar gösteriyor. Bu anlamda performans konusunda gayet beğendiğimizi söyleyebiliriz.

Yapı itibariyle oldukça sağlam görünen ve soğutma noktasında da stabilite sağlayan bir soğutma plakası içeren Spectrix D41, yalnız biraz yüksek profilli bir bellek kiti. Üzerindeki RGB şerit de ekstra yükseklik sağlıyor. Bu nedenle eğer hava soğutmalı işlemci fanı kullanıyorsanız biraz sorun olabilir. Özellikle geçtiğimiz incelediğimiz HyperX Predator DDR4 RGB ile yakın performans üretmesine karşın RGB ışıklandırmasıyla ondan daha yüksek profilli olduğunu da söyleyelim.

Özetle

Sonuç olarak Spectrix D41, performansıyla, özellikle hız aşırtma performasıyla kendinden bekleneni veren bir RAM modülü oluyor. RGB ışıklandırması ve uyumluluğuyla da beğenileceğini düşündüğümüz modül, şu an 834 TL fiyatla bulunabiliyor ki, rakip modellere nispeten fiyat avantajı yarattığını da bu noktada söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

Hem performanslı çalışan hem RGB ışıklandırmalı yapıda bir RAM kiti isteyenler XPG Spectrix D41 DDR4 RGB'yi rahatlıkla değerlendirebilir.

Alternatifleri

XPG Spectrix D41 DDR4 RGB'ye alternatif olarak G.SKILL Trident Z RGB LED modelini de yakından inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli XPG Spectrix D41 DDR4 RGB
Ürün Markası XPG
CHIP Online Notu
90
Tür DDR4
Kapasite 2x8GB
Hız 3200MHz
CAS CL 16-16-16
Voltaj 1.35V
Renk RGB
Boyutlar 133 x 45 x 8 mm
Okuyucu Yorumları