Ekran görüntüsünü yakalamak

Bazen bir resim binlerce kelime anlatmaya yeterli olur. Öyleyse bazı durumlarda geçerli masaüstü alanının ekran görüntüsünü yakalamayı tercih edebilirsiniz. Vista bu işlem için size bir araç sunuyor. Eğer bu uygulamayı başlatmak isterseniz, önce bilgisayarınızı baştan başlatmanız gerekecektir.

Ekran görüntüsünü yakalamak

Ekran Alıntısı Aracı Windows'ta etkinleştirilmemiş bir şekilde geliyor. Ekran görüntüsü yakalama fonksiyonunu kullanmak için öncelikle Denetim Masası'ndan bileşeni aktif hale getirmelisiniz.
Denetim Masası'nı açtıktan sonra "Programlar ve Özellikler"e çift tıklayın. Sol taraftaki menüden "Windows özelliklerini aç veya kapat"ı görüyor olmalısınız. Bu tuşa tıklayarak açılacak olan onay penceresindeki "Devam" ile işlemi onaylayın. Açılan listeden "Tablet PC İsteğe Bağlı Bileşenler"i bulduktan sonra önündeki onay kutusunu işaretleyin. İşleminizi "Tamam"a basarak onaylayın. Son olarak bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız. Sisteminiz yeniden açıldığında "Ekran Alıntısı Aracı"nı "Başlat" menüsü altında "Tüm Programlar | Donatılar" yolunda bulabileceksiniz. Programı ilk başlattığınızda "Ekran Alıntısı Aracı" için bir kısa yolu "Hızlı Başlat" çubuğuna ekleyip eklememek istediğinizi size soracaktır. Eğer "Evet"e tıklarsanız programa "Hızlı Başlat" çubuğundan ulaşabileceksiniz. "Yeni" tuşunun yanındaki aşağı ok işaretine tıklayarak yakalamak istediğiniz alanın özelliklerini belirleyebilirsiniz.
Örneğin "Pencere Ekran Alıntısı"nı seçerek yakalamak istediğiniz pencerenin etrafı kırmızı bir çerçeve şeklinde belirerek size
yardımcı olacaktır. Yakalamak istediğiniz alana doğru hareket ederek farenize tıklamalısınız. Artık yakalamış olduğunuz resmi
GIF, JPG, PNG veya HTML olarak "Farklı Kaydet"i seçerek işleminizi sonlandırabilirsiniz. Aynı zamanda yakalamış olduğunuz görüntü arka planda panoya kopyalanmak üzere hazır bekliyor olacaktır.

Okuyucu Yorumları