Eski siyah-beyaz fotoğraflara ince ayar

Ebeveynlerinizin eski fotoğraf albümünü karıştırırsanız nice siyah-beyaz fotoğraf çıkar. Bunlar daha eşsiz, daha estetik duruyor, ona ne şüphe. Biraz renk katınca bu fotoğraflardan çok hoş davetiyeler yaratabileceğini biliyor muydunuz?

Eski siyah-beyaz fotoğraflara ince ayar

Eski fotoğraflar PC'nizde pastel renklerle canlanabilir. Özgün dururlar üstelik. Ama bu iş kolay değil, hele de doğru ten rengini yakalamak biraz pratik gerektiriyor.

GÖRÜNTÜLERİ TARAMA: En iyi sonuçlar örneğiniz çok iyi durumdaysa oluyor. Bu nedenle en üst nitelikteki fotoğraf tarayıcı ile yüksek kalite, 300 dpi bir tarama gerçekleştirin. Yazılım sürücüler genelde fotoğraftaki kesikleri, çizikleri ve toz kütlelerini otomatik olarak düzeltmeyi öneriyor, bunları kullanın.

MASKE YARATMAK: Leke atacağınız alanı belirleyin. Her biri için bir maske katmanı yaratın ve kontürler için "path" aracı ile kendi katmanınızı belirleyin. Bu iş cidden zorlu ve uzun zaman alıyor. Ama nihai sonuçta belirleyici oluyor. O yüzden bu aşamada dikkatli olun. Seçili alanı etkin hale getirmek için [Ctrl] tuşuna basılı tutun ve iz düzeyine tıklayın. Bir klasör yaratın, adlandırın ve maske katman simgesine tıklayın.

NESNELERİ RENKLENDİRMEK: Klasördeki artalan seviyesinin bir kopyasını yaratın, bunu seçin ve katman paletindeki siyahbeyaz çember sembolüne basıp renklendirin. Menüdeki "Color Balance" a gelip, bunu üç renk kontrolünü kullanarak karıştırın. "Get luminance" seçeneğinin yanında seçili işaretinin yandığına emin olun, bu zengin renkler almanızı sağlar.

SONUÇLARI GELİŞTİRİN: Dolgu ve ayar katmanlarındaki değişiklikler her an ayarlanabilir veya etkisizleştirilebilir. Özgün dosya değişmeyecektir. Örneğin "Curves"ü çalıştırın. Özellikle görüntünün belli kısmındaki çizgilerin hafifçe "S" eğrisine dönüştürülmesi ile kontrastını arttırabilirsiniz.

DİĞER RENK ALANLARI: Renklendirilecek her bir görüntü bölgesi için bir artalan yedeği ile beraber ayrı bir dosya oluşturun. Belirttiğimiz efektleri artalan seviyesine doğrudan uygularsanız efektler üst üste binip önceden tahmin edilemeyecek sonuçlar üretebilir.

SON ÇALIŞMA: Görüntüyü renklendirdikten sonra geleneksel bir fotoğraf gibi görüntüyü düzenleyebilirsiniz. Tüm görüntünün
dolgu ve ayar katmanlarını kullanın. Bunlara ek olarak her bir dosyada farklı, daha ileri ayarlar yapma imkanınız olur böylece.

Not: Böylesi karmaşık işlemlerde rötuş sırasında grafik tabletlerin büyük yararı dokunuyor. Örneğin Wacom Bamboo CTH- 460, 120 Euro civarında. Bu cihaz, çiçeklerin kontörlerini takip ederken büyük kolaylık sağlıyor.

Okuyucu Yorumları