Windows ZIP fonksiyonunun yerini değiştirmek

Windows'un ZIP fonksiyonu sınırlı konfor sunuyor. Oysaki harici arşivleme programları daha iyi yeteneklere sahipler. Windows'un yetersiz bulduğunuz bu özelliğini kapatmayı tercih edebilirsiniz.

Windows ZIP fonksiyonunun yerini değiştirmek

"Izarc" sıkıştırma aracı Windows versiyonları için çok faydalı bir araç olmasına rağmen bilinirliği çok düşük seviyelerde. Ücretsiz olan bu programı www.izarc.org adresinde bulabilirsiniz.

Kurulumdan sonra ilk adım sizi otomatik olarak program seçeneklerine götürecektir. Burada dosya bağlantılarının atamalarını kontrol edin. Varsayılan ayar olarak CD kopyaları seçili olarak gelmemektedir. Eğer bu seçeneği aktif hale getirmek istiyorsanız "Select All"u tıklayın. Uygulama kendini Windows Explorer'a entegre ederek görevleri doğrudan kontrol edebilmenizi sağlayacaktır. Kişisel komutlarınızın alt menülerde düzenlendiği içerik menüsünden bu uygulamaya ulaşabilirsiniz. Program ayarlarından isterseniz belirlediğiz komutların "Explorer enhancements" sekmesinde görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.

Sisteme dahil olan ZIP fonksiyonunu kaldırmak için doğru yolu bulmak Windows'un versiyonuyla ilgilidir. Bunun için Windows XP'de "Başlat" menüsünde "Çalıştır" açın. Açılan pencereye yukarıdaki komutu girerek "Tamam"a tıklayın. Bu komut ilgili DLL dosyasını çağırarak fonksiyonu kapatacaktır. Tekrar aktif hale getirmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Windows Vista için "Kayıt Defteri"nde değişiklikler yapmak zorundasınız. Bunun için "Başlat" menüsündeki komut satırına "regedit" yazarak "Enter"a basın. Kullanıcı hesabıyla ilgili çıkan ekranı "Devam" tuşuna basarak onaylayın. Ardından "HKEY_CLASSES_ROOT\ CLSID\{E88DCCE0-B7B3-11d1-A9F0-00AA0060FA31}" yolunu sol taraftaki menüden bulun. İlk olarak "Dosya | Ver" yolunun izleyerek "Kayıt Defteri"nizin yedeğini alın. Açılan pencereye yedeğiniz için bir isim girin (Örneğin zipwin1.reg gibi). Ardından "Kaydet" tuşuna basın. Son olarak "Düzenle | Sil" yolunu izleyerek anahtarı silin. Şimdi de "HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{0CD7A5C0-9F37- 11CE-AE65-08002B2E1262}" yolunu izleyin. Ardından az önceki gibi bu anahtar içinde bir yedek dosya oluşturarak girdiyi silin. Artık bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda dahili ZIP fonksiyonu etkisiz hale getirilmiş olacaktır.

Okuyucu Yorumları