2022‘nin öne çıkan teknolojileri, dikkat çeken yeni ürünleri

Bu yıl çok heyecan verici ve havalı araçlar ve teknolojiler görüyoruz. Yeni televizyonlardan yeni telefonlara, daha güçlü işlemcilere kadar en dikkat çekenleri sizler için derledik.

2022‘nin öne çıkan teknolojileri

2022 yılı oldukça heyecan verici bir şekilde başlamıştı. Her ne kadar ünlü CES teknoloji fuarı bu yıl pandemi nedeniyle daha az ziyaretçiyle geçmiş olsa da, birçok yenilik tanıtıldı. Mobil telefonlarda yaşanan patlama şubat ve mart aylarında Mobil Dünya Kongresinde de devam etti. Qualcomm’un 4 nanometre teknolojisi ile üretilen yeni süper işlemcisi Snapdragon 8, Samsung Galaxy 22 ile büyük sükse yaptı.

Büyüleyici Yeni Teknolojiler

Bu kadar çok yeni cihaz ortaya çıkınca, seçim yapmak oldukça zor hale geldi, zira burada devreye birçok kişisel kriter de giriyor. Yine de, sizler için bizi en çok heyecanlandıran cihazları ve icatları bir araya getirmeye çalıştık.

Bunların arasında örneğin henüz ülkemizde piyasaya sürülmemiş yeni laptoplar da bulunuyor. Farklı performans sınıflarında güçlü ve ilgi çekici modeller göreceksiniz. Katlanabilir ekranı olan bir laptop bile bulunuyor. Bakalım hangilerine sahip olmak için can atacaksınız?

Sony PlayStation: VR2 Virtual Reality 2.0

sony

Son zamanlarda Sony’nin VR sistemleri hakkında çok fazla haber duymuyorduk. Ama şimdi bu trend değişiyor. Sony CES fuarında PlayStation 5 için geliştirdiği yeni sanal gerçekli başlığı VR2’yi tanıtmıştı. Başlığın OLED ekranlarının 2,000 x 2,040 piksel çözünürlüğü bulunuyor ve 90 veya 120 Hz tazeleme hızıyla satın alınabiliyor. Gözlüklerdeki titreşim izleyici ile haptik geri bildirim sağlanıyor. PS VR2 için özel olarak tasarlanmış ilk oyun da çıktı: Horizon Call of the Mountain.

Tahmini satış fiyatı: 5500 TL

Apple M2, AMD Zen 4 & Intel Raptor Lake: Yeni işlemciler

apple

Apple artık kendi işlemcilerini kullanıyor ve ARM dünyasındaki rekabeti çok arkasında bıraktı. Bu yıl M1, M1 Pro ve M1 Max M1 serisinden sonra gelecek olan M2 işlemcileri göreceğiz. Intel, işlemci dünyasındaki bu cesur hamleye laptop işlemcilerinin 12. nesli ile yanıt veriyor (Alder Lake). Ancak Raptor Lake olarak adlandırılan ve 24 çekirdek ve 32 işlem parçacığı kullanan 13. nesil işlemcileri de hazır. AMD’nin 5 nanometrelik Zen 4 mimarisindeki ilk CPU’ları ortaya çıktığında ortalık yine karışacak. DDRS ve PCI2 5.0 desteği olan ilk Ryzen 7000 modellerinin sonbaharda çıkmasını bekliyoruz. Daha sonra da firmanın AM5 platformuna geçişini izleyeceğiz.

Asus Zenbook 17 Fold: Katlanabilir ekranlı dizüstü bilgisayar

asus

Asus’un Zenbook 17 Fold modeli Dünya’nın katlanabilir ekranlı ilk 17,3 inçlik laptop. Buna bir de Bluetooth klavye eklendiğinde, birçok seçenek bir anda ortaya çıkıyor. Yeni laptop Mayıs ayından beri raflarda.

AOC Agon Pro AG274QGM: 300-Hertz monitör

aoc

27 inçlik WQHD çözünürlüklü (2,560 x 1,440) bu ekranın 300 Hz gibi inanılmaz yüksek bir tazeleme hızı var. Asus, MSI ve ViewSonic’in hızlı monitörleri gibi, AOC’de Standard Nvidia G-Sync desteği sunuyor. Bu inanılmaz hızlı monitör Nisan ayında piyasaya sürüldü.

Samsung The Freestyle: Taşınabilir LED projektör

led projektör

Samsung’un taşınabilir LED projektörü dış görünüş itibarı ile bir stüdyo projektörüne benziyor ancak aslında tam bir eğlence paketi. Ayaklı projektör Full HD görüntü yansıtabiliyor ve pasif radyatör hoparlörleri sayesinde 360 derece ses verebiliyor. Gücünü USB-C üzerinden alıyor. Samsung Nisan ayında piyasaya sürdüğü bu cihaz içinuygun bir pil paketi de sunuyor.

Fiyat: 21000TL

Razer Enki Pro Hypersense: Geri bildirimli oyuncu koltuğu

razer

Bu koltuğa oturup yarışmaya başlayan oyuncular, yollardaki ufak tefek tümsekleri de canlı bir şekilde hissedecekler. Oyunlardaki çeşitli hareketlere haptik geri bildirim verebiliyor. Desteklediği 2.200’den fazla oyunun arasında F1 2021, Forza Horizon 5 ve Assassin’s Creed Valhalla da bulunuyor. Koltuk, deneyim uzmanı D-Box ile ortaklaşa geliştirildi ve yıl içinde piyasaya çıkması bekleniyor.

Intel Arc A350 & A380: Intel, ekran kartı arenasında

intel

Intel Archinaut grafik çözümlerini AMD ve Nvidia’ya alternatif olarak sunmayı planlıyor. İlk sürüm “Alchemist” kod adını taşıyor ve elinizde tuttuğunuz sayımızınm piyasaya çıktığı Temmuz döneminde epey ses getirecek gibi duruyor.

Acer Nitro 5 oyuncu laptopu

laptop

Acer Nitro, Nisan ayından itibaren AMD işlemci ile gelmeye başladı. Oyuncuları güçlü bir Nvidia ekran kartı ve uygun fiyatla kendine çekmeyi hedefliyor. Bu muhteşem oyun makinesi istenirse Intel CPU ile de alınabilecek. Konfigürasyon, RTX 3070 Ti laptop için bile yeterli.

Fiyat: 1.600 avro

Samsung Galaxy S22: Samsung’un amiral gemisi

samsung

Yeni Galaxy S22 üç farklı varyantla piyasada. İlk başta Samsung’un kendi üretimi olan Exynos-2200 işlemciyle geleceği düşünülüyordu, ancak Snapdragon 8 Gen 1 kullanıyorlar. İşlemci krizi ve Qualcomm işlemcilerin yüksek fiyatları nedeniyle, bu telefon da son derece pahalı.

Fiyat: Yaklaşık 13600TL (Galaxy S22), 19000TL (S22+), 22500TL (S22 Ultra)