Kaleidoscope dizisinin konusu ne? İzleme sırasının önemli olmadığı ilginç bir Netflix dizisi...

Netflix'in yeni soygun konulu dizisi Kaleidoscope bölümleri sırayla izlemenizi gerektirmiyor. Hangi sırayla izlerseniz izleyin, konuyu anlayabildiğiniz bu ilginç dizi, 1 Ocak'ta çıktı ve 8 bölümden oluşuyor. Peki, Kaleidoscope dizisinin konusu ne? Dizinin bölümleri neden renklerle isimlendirildi?

İzleme sırasının önemli olmadığı ilginç bir Netflix dizisi...

Netflix'in yeni mini dizisi Kaleidoscope Ocak 2023'te izleyici ile buluştu. Yeni antoloji dizisi Kaleidoscope (önceki adıyla Jigsaw), usta hırsızlardan oluşan bir ekibin 25 yıla yayılan hikâyesini ve onların, açılması imkânsız gibi görünen bir kasayı soyma girişimlerini anlatıyor. Kasa dünyanın en güçlü özel güvenlik ekibi tarafından korunurken emniyet teşkilatı olayın peşine düşüyor. Her bölümde; yolsuzluk, açgözlülük, intikam, entrika, sadakat ve ihanetle örülü bir bilmecenin karmaşık bir parçası aydınlanıyor. İzleyiciler ise "Acaba hırsızlar ekibi bunu nasıl planladı? Kim yakalanmamayı başaracak? Kime güvenilebilir?" gibi soruların peşine düşüyor. Dizinin en önemli özelliği ise diğer diziler gibi bir izleme sırasına sadık olmaya gerek olmaması. Diziye yakından bakalım...

Kaleidoscope Dizisi Konusu

Kaleidoscope dizisi 25 yılı kapsayan ilgi çekici antoloji serisi, 7 milyar dolarlık tahvillerle dolu bir kasayı kırmaya çalışan usta hırsızlardan oluşan bir ekibi konu alıyor. Genel hatlarıyla, Sandy Kasırgası sırasında Manhattan'ın merkezinde ortadan kaybolan yetmiş milyar dolarlık tahvillerin gerçek öyküsünden esinlenen ve sekiz bölümden oluşan Kaleidoscope, soygunun 25 yıl öncesinden başlayıp 6 ay sonrasına kadar uzanan bir dönemi kapsıyor.

İzleyiciler, zamanın farklı anlarında suça girerek kendilerini soyguna tamamen kaptırma şansına sahip olacaklar.

Kaleidoscope Nasıl İzlenir?

Suç temalı bu sıra dışı antoloji dizisi, doğrusal olmayan bir öykü anlatarak her Netflix üyesine farklı bir deneyim vadediyor. Yani dizide bir izleme sırası yok. Bazı üyeler izlemeye "Sarı" veya "Yeşil" gibi belirli bölümlerden başlayıp, kişisel izleme sıralarına göre farklı bölümlerle ("Mavi", "Mor" veya "Turuncu"nun ardından "Kırmızı" ya da "Pembe") devam edebilir ve son olarak "Beyaz: Soygun" finaliyle hikâyeyi noktalayabilir.

Her izleyici bütün bölümleri izleyecek ama bunu hangi sırayla yaptıkları hem hikâye ve karakterlere hem de soygunun merkezindeki soru ve cevaplara ilişkin bakış açılarını etkileyecek.

kaleidoscope

Diziye imza atan Eric Garcia, Tudum'a "Soygundan önce geçen beş bölüm var, soygundan sonra geçen iki bölüm var ve ardından beyaz bölüm (final) geliyor. Fikir şu ki, beyaz bölümü izlediğinizde, öncesinde ve sonrasında ima edilen şeylerle ilgili gerçek cevapları öğreniyorsunuz. Gerçekten herkesin gerçek motivasyonlarını öğreniyorsunuz. Neredeyse bir anahtar gibi" diyor.

Kaleidoscope Fragman

Kaleidoscope Bölümleri

kaleidoscope

Rastgele izleyebileceğiniz bölümlerin isimleri ise şu şekilde;

  • Siyah

  • Sarı

  • Yeşil

  • Mavi

  • Turuncu

  • Mor

  • Kırmızı

  • Pembe

  • Beyaz (son bölüm)

Kaleydeskop Ne Demek?

Kaleydeskop bir ucu buzlu camla kapatılan, metal veya mukavvadan bir boru içine yerleştirilmiş aynaların bulunduğu alete verilen isim.

kaleydeskop

Neden Her Bölüme Farklı Bir Renk Adı Veriliyor?

Her bölüm, bir kaleydoskopta görebileceğiniz renklerin adını taşıyor ancak bu yaratıcı seçimin başka nedenleri de var. Yönetici yapımcı Russell Fine, "Her bölümü bir renk olarak alırsanız, bir araya geldiklerinde tüm bu renkler beyaz olur," diye açıklıyor.

Her bölümün renk kodlaması, Garcia ve yazarların farklı hikayeleri iç içe geçirmesine de yardımcı oldu. "Renkli bölümlerin her birinin içinde renkler de olacaktı, bu yüzden her bölümde diğer bölümlerden en az biri tarafından yanıtlanan en az yedi soru olduğundan emin olmak istedim."

Dizi Kronolojik Sırayla mı Çekildi?

kaleidoscope

Hikayeye sadık kalarak, Kaleidoscope kronolojik sırayla çekilmedi. “Kendisini kronoloji dışında sunan bir şeyi hazırlamanın zorlukları var. Ama benim için bunun üstesinden gelmenin o kadar da zor olmadığını düşünüyorum çünkü daha çok gidilecek yer var ve arada daha fazla ayrıntı var,” diye açıklıyor Bob Goodwin'i canlandıran Jai Courtney. "Kesinlikle hikayenin neresinde olduğumuza dair tam bir kafa karışıklığı yaşadığım anlar oldu," diye şaka yapıyor.

Kaleidoscope Nasıl Yazıldı?

Kaleidoscope fikrini 2014'te ortaya attan Garcia, hikayenin karmaşıklığını geliştirmek için yıllarını harcadı.

"Mutfak tezgahımda bir sürü dizin kartıyla çok zaman geçirdim. Şemalarımız vardı, grafiklerimiz vardı, her şeyi bitirdiğimizde biraz rahatladık" diyor.