Klavye dili değiştirme nasıl yapılır? MAC, Windows ve kısayollar

Klavye dili değiştirme işlemi MAC ve Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda farklılık gösterir. İki işletim sistemi için de izlenmesi gereken yolları ve klavye dili değiştirme kısayollarını anlattık. İşte detaylar...

Klavye dili değiştirme nasıl yapılır? MAC, Windows ve kısayollar

Klavye dili değiştirme nasıl yapılır? İnternet kullanımının hız kazanmasıyla birlikte, bilgisayarlara olan ihtiyaç da her geçen gün artar. Bu da bilgisayarların çeşitli donanımlarla desteklenmesini sağlar ve bilgisayarların kapasitesine göre farklı işletim sistemi kullanılır. Bilgisayarda yazı yazmaya ve işlem yapmaya yarayan klavyenin, yazma, konuşma dili ise değiştirilebilir özellikte tasarlanır.

Klavye dilini değiştirmek için bilgisayarın hangi işletim sistemini kullandığını bilmek gerekir. Windows ve MAC için klavye dili değiştirme yollarını ve kısayolları anlatıyoruz.

Klavye Dili Değiştirme Nasıl Yapılır? (Windows)

  • Windows 10 ve Windows 8 işletim sisteminde klavye dilini değiştirmek için bilgisayarın sol en alt kısmında yer alan Windows simgesine tıklanır ve çark simgesi ile belirtilen ayarlara tıklanır.

  • Açılan ekranda zaman ve dil sekmesi bulunur ve bu sekmeye tıklayarak klavye dili değiştirme alanına ulaşılır.

  • Açılan ekranın sağ kısmında dil sekmesi bulunur ve bu alandan tercih edilen diller klavyeye kolayca eklenir.

  • Windows, klavyeyi bölgesel zaman ve saate göre otomatik biçimlendirirken kullanıcılara çeşitli seçenekler de sunar. Tercih edilen diller kısmında hali hazırda kullanılan dil seçenekleri görünürken Türkçe Q ve Türkçe F dilleri arasında geçiş de yapılabilir.

Klavyesini farklı dillerde kullanmak isteyen kullanıcılar için dil ekle seçeneği mevcuttur. Tercih edilen dil kısmına kullanılmak istenen dil yazılır ve seçilen dil klavyede kullanılabilir hale gelir.

  • Windows 7’de ise başlat ve daha sonra denetim masasına tıklanır.

  • Açılan pencerede saat, dil ve bölge sekmesine tıklayarak klavye dili değiştirilen alana gelinir.

  • Klavyeleri değiştir seçeneğine tıklayarak, metin hizmetleri ve giriş dillerinde yer alan dil çubuğu bölümünden istenilen dil seçilir.

  • Windows’un bir diğer işletim sistemi olan Windows Vista’da ise Windows 7’de yapılan işlemleri sırasıyla yaparak, kullanıcılar istediği dili seçebilir ve klavye dilini değiştirebilir.

Mac Bilgisayarlarda Klavye Dili Değiştirme Nasıl Yapılır?

Apple ürünlerinin klavye dilini değiştirmek için ise daha farklı bir yol izlenir.

  1. Apple menüsüne tıklayarak ekranın sol üst kısmında siyah elma simgesinden sistem tercihlerine ulaşılır.

  2. Açılan ekranda klavye alanı bulunur ve en üst kısmına basılarak giriş kaynaklarından diyalog kutusuna tıklanır.

  3. Diyalog kutusuna ulaşınca ekranın sol kısmında yer alan artı işareti bulunur ve bu butona tıklanır.

  4. Bu sekmede diller alfabetik sıraya göre sıralanır ve sistemde hali hazırda ekli olan diller en üst sırada gösterilir.

  5. Bilgisayara eklenmek istenen dil arama alanına yazılır ve dil seçilir.

  6. Ekranın sağ üst kısmında yer alan ekle butonuna basılarak klavyeye dil eklenir.

  7. Kullanıcıya giriş menüsü menü çubuğunda göster uyarısı verilir ve buna onay veren kullanıcılar menü çubuğunda eklenen dile ait bayrak görür.

  8. Kullanıcılar kullanmak istediği dilin üzerine tıklayarak klavyede dili aktif hale getirir.

Klavye Dili Değiştirme Kısayolları Nelerdir?

Bilgisayarda zaman zaman yazışma dili veya çeşitli sunum ve projeler için farklı dillere ihtiyaç duyulur. Klavye dilini değiştirmek için kısayol arayan kullanıcılar, Windows işletim sistemi ile çalışan bilgisayarlarda Alt+Shift tuşlarına aynı anda basarak farklı diller arası geçiş yapmak mümkündür. Ctrl+Shift tuşlarına aynı anda basarak da aynı dil için kullanılan farklı klavye dillerine geçiş yapmak mümkündür.

Mac işletim sistemi ile çalışan bilgisayarlarda da temel prensip aynıdır ancak kullanılan simgeler farklıdır. Mac klavyede bu tür komutlarda aktif kullanılan Cmd tuşu vardır ve bu tuşun her iki yanında da Space tuşu yer alır. Space tuşu standart klavyede yer alan Alt tuşu ile aynı görevi taşır. Cmd ve Space tuşu ile kombinasyon sağlayarak ve tuşlara aynı anda basarak Mac işletim sisteminde de kolayca klavye dili değiştirilir.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir;