Güneş’in yüzeyinde görüntülenen "yılanın" sırrını NASA açıkladı

Güneş’in yörüngesinde dönen Solar Orbiter, Güneş yüzeyinde “yılan benzeri” bir oluşum tespit etti. NASA ise, bu "yılanın" ne olduğunu işte böyle açıkladı.

Güneş’in çevresinde görev yapan Solar Orbiter uzay aracının 5 Eylül'de morötesi kamerası ile tespit ettiği bir görüntüde, Güneş yüzeyinde saniyede 170 kilometre hızla yol alan, yılan benzeri bir oluşum görülüyor.

Güneş aşırı sıcak ve atmosferindeki tüm gazlar plazma formunda bulunuyor. Yılan olarak adlandırılan bu oluşum, Güneş’in görünmez manyetik alanının bu plazmayı şekillendirmesi ile ortaya çıkıyor. Plazma, manyetik alanlardan etkileniyor. ESA, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Yılan formundaki plazma Güneş’in bir ucundan diğer ucuna uzanan manyetik alana paralel olarak ortaya çıkmış gibi görünüyor” dedi.

ESA ayrıca, "Yılanı bu kadar ilgi çekici yapan şey, daha sonra patlayan ve uzaya milyarlarca ton plazma fırlatan aktif bir güneş bölgesinden başlamasıdır" diyor. Yılan, bir Güneş patlamasının habercisi olabilir.

ESA, NASA ile ortaklaşa Solar Orbiter görevine liderlik ediyor. Uzay aracı, güneşin gizemli kutup bölgelerini inceleme ve yıldızımızın diski ve koronasının bu inanılmaz görüntüsü gibi benzeri görülmemiş görüntülerini yakalamak için 2020'nin başlarında fırlatıldı.

Solar Orbiter ve NASA'nın tamamlayıcı Parker Solar Probe görevi tarafından yılan ve patlama hakkında toplanan veriler, bilim insanlarının güneşimizin aktivitesini ve Dünya'daki iletişim ve navigasyon sistemlerini etkileyebilecek uzay havasını nasıl ürettiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.