FBI, iPhone'u hack'lediğini duyurdu!

Apple ve ABD hükumeti arasında haftalardır devam eden kilitli iPhone kavgası sona erdi!

Apple'a soğuk duş!

Yalnızca teknoloji endüstrisini değil, bütün dünya gündemini de haftalardır meşgul eden Apple ve ABD hükumeti arasındaki "kilitli" iPhone kavgası nihayet sona eriyor. Kullanıcı gizliliği hakkında yapılan bu tarihi mücadelenin kazananının ise, dolaylı yoldan bile olsa FBI, yani ABD hükumeti olduğunu söylemek mümkün. Zira istihbarat örgütü, sonunda San Bernardino saldırısını gerçekleştiren terörist Syed Farook'un iPhone'una erişmeyi başardı.

Söz konusu erişim, FBI yetkililerinin en son belirttikleri gibi bu işlem için aslında Apple'ın yardımına da muhtaç olmadıklarını kesin bir biçimde göstermiş oldu.

Bir aydan daha uzun bir süredir devam eden mahkeme süreci de böylece nihai olarak ortadan kalkmış gibi duruyor.

Teknoloji devi Apple'ın kendilerinden talep edilen özel hack işlemini yapmayı reddetmesinin ardından, hükumet yetkilileri cihazın kilidini açmak için olası bir yöntem sunan üçüncü parti bir firmanın da desteğini alabileceklerini belirtmişti. Bu firmanın mobil teknolojiler üzerine adli yöntemler konusunda uzman İsrailli şirket Cellbrite olduğu söylenmişti.

Şimdi ne olacak?

FBI'ın söz konusu cihazı nihayet hack'lediğine dair yapılan resmi açıklamada bu doğrultuda hangi yöntemden yararlandığına ve hangi verilerin bulunduğuna dair bir bilgilendirme yapılmış değil.

Apple tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada ise bu işlemin kullanıcı gizliliği açısından başından beri büyük bir tehlikeyi beraberinde getirdiğine vurgu yapılıyor. Firma ayrıca hükumetin bu hack için kullandığı yöntem hakkında bilgi almak adına yasal yollara başvuracağını ve gelecekte cihazlarının güvenliğini daha da arttıracaklarını açıkladı.

Okuyucu Yorumları