Lenovo IdeaPad Y900 İncelemesi

Lenovo'nun oyunculara özel olarak sunduğu dizüstü bilgisayarı Lenovo IdeaPad Y900'ü inceliyoruz.

CHIP Online Notu 80
  • Agresif tasarım
  • Güçlü performans
  • Rahat klavye
  • Yazılım desteği
  • Geniş bağlantı desteği
  • Turbo mod
  • Hoparlörler
  • Yüksek fan sesi
  • Büyükçe adaptör
  • Yüksek fiyat

Güneş, 1080p oyun çağına yavaş yavaş veda ediyorsa, Lenovo IdeaPad Y900, gün batımında önemli dizüstü bilgisayarlardan biri olarak hatırlanacaktır. Zira önemli teknik bileşenleri oyunculara sunan Y900, 4K ekranlara geçişin gerçekleştiği şu dönemde, Full HD çözünürlükle sunulan iyi dizüstü bilgisayarlardan biri oluyor. Özellikle tasarımıyla oyuncuların beğenisini kazanacak olan Y900, bunu detaylarıyla da karşılıyor. Sözü çok uzatmadan hemen Y900'ün tasarımıyla incelemeye başlayalım.

Tasarım

Tasarım

Y900, tasarımıyla fazlasıyla dikkat çekici bir dizüstü bilgisayar. Oyuncuların tasarıma büyük önem verdiği düşünüldüğünde, Y900'ün bu beklentiyi rahatlıkla karşılayabilecek yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Fırçalanmış dış yüzeyi ve kapak üzerinde yer alan kırmızı Y logosu oldukça kışkırtıcı dururken, dizüstü bilgisayarın iç yüzünde de benzer tabloyu görüyoruz.

Işıklandırmalı klavyesi bir yana, üzerinde yer alan hoparlör, altında yer alan palmrest bölgesiyle de cezbedici duran Y900, ekranıyla 17.3 inç boyutunda bir görüntü sunuyor bizlere. Özel ekran menteşesiyle, daha önce incelediğimiz selef model Y700 genini taşıyan Y900, onun üzerine epey yol kat etmiş.

Y700'ün genişçe bir klavye ve touchpad alanı, ona bağlı olarak da yine genişçe bir palmrest yüzeyi bulunuyor. Lenovo, bu bölgeyi oyunculara daha fazla konfor sağlayabilmek adına özelleştirmiş. Burada kauçuk benzeri bir malzemeyi kullanan Lenovo, bu sayede oyuncuların uzun soluklu oyun seanslarında bileklerini rahat ettirmeye çalışıyor.

Klavyede ise ışıklandırmalı bir yapı görüyoruz. İlk açılışta kırmızı renklerle bizleri karşılayan klavye, Lenovo Nerve Center'dan bulabileceğiniz Light Shift isimli yazılım üzerinden tuşları bölge bölge renklendirebilmenize izin veriyor. Bu sayede WASD tuşlarının yanı sıra klavyenin diğer bölümlerini ve touchpad ile üst barı da farklı renkle renklendirebiliyorsunuz. Ayrıca klavye ışıklandırmasına efekt atamanız da yine yazılımla mümkün. Işık seçeneklerinden Breath, Heartbeat, Smooth, Wave gibi seçenekleri seçebiliyorsunuz. Bu arada klavyede sol kenarda G1, G2, G3 ve G4 butonları da bizlere özelleştirilebilir olarak sunulmuş.

Y900'ün çevresine baktığımızda sol kenarda USB 3.0 ve USB 2.0 portu, bir adet USB Type-C portu, Ethernet ve tam boyutlu DisplayPort ile HDMI bağlantı noktası görüyoruz. Sağ kenarda da iki adet daha USB 2.0 portu bulunduran laptop, burada kart okuyucu, kulaklık ve mikrofon girişlerini de bize sunuyor.

Laptop'un havalandırma ızgaraları ise hemen arka tarafta yer alıyor. Y900'de güçlü 2 adet havalandırma çıkışı görüyoruz.

Teknik kadro

Teknik kadro

Y900'ün ekranı 17.3 inç boyutunda demiştik. Bu ekranıyla bizlere Full HD çözünürlük sunan dizüstü bilgisayar, ekranıyla canlı ve güzel görüntü sağlıyor. Ekran çerçevesi her ne kadar geniş olsa da, bunu iç çerçeveyle bize sunan laptop, bu sayede çerçeveye çok dikkat çekmemeyi başarıyor.

Y900 için üst düzey teknik kadroya sahip dedik, peki bu kadroda neler yer alıyor? İşlemci hanesine baktığımızda 4 fiziksel çekirdekli Intel Core i7 işlemci görüyoruz. 14 nm Skylake mimarisine dayanan bu işlemci bize 2.6 Ghz taban frekans sunuyor. Eğer Y900'ü Turbo moda alırsanız 3.5 GHz'e değin hız yakalamanız mümkün ki, bunu tek tuşla yapabiliyorsunuz.

Az önce klavyeden bahsederken atladığımız kısmı bu bölüme sakladık. Klavyede sol kenarda bir Turbo anahtarı görüyoruz. Bu anahtarı yukarı çektiğinizde dizüstü bilgisayarı Turbo moda almanız mümkün. Özellikle oyunlarda kullanacağınız bu özellik, GPU ve CPU frekanslarını arttırıyor ve size üst düzey bir oyun deneyimi sağlıyor.

Y900'de tam 64 GB kapasitesinde RAM bulunuyor. 4 adet 2133 MHz'lik RAM'lerle birlikte oyuncuların beklediği performansı yakalayabilen laptop, depolama olarak da SSD ve HDD'yi bir arada sunuyor. 256 GB SSD'nin yanında 1 TB kapasitesinde sabit diski de gövdesinde taşıyan Y900, grafik işlemci olarak da NVIDIA GeForce GTX 980M'i çalıştırıyor. 4 GB GDDR5 kapasitesinde olan bu birimle birlikte önemli teknik kadrosunu tamamlayan laptop, şimdi bakalım nasıl performans sergiliyor.

Performans

Performans

Evet, geldik Y900'den aldığımız test sonuçlarına. Her oyuncu dizüstü bilgisayarına uyguladığımız gibi, Y900'ü de önce sentetik testlerde, ardından da gerçek zamanlı oyunlarda koşturduk. Aldığımız sonuçlar gayet etkileyiciydi.

3DMark'tan başlayacak olursak, CloudGate'te 21.710 puan topladığını gördüğümüz Y900, Sky Diver testinde 20.194, Fire Strike'ta ise 8037 puan aldı.

Cinebench'e geçtiğimizde CPU tarafında 610 puan alan Y900, Graphics skoruyla da 104 FPS sonuç üretti.

GeekBench'te de tek çekirdek skoruyla 3017 puan alan Y900, sıra çoklu çekirdek performansına geldiğinde bizlere 11790 puan gösterdi. Yine PCMark'ta da 4093 puan aldığını gördüğümüz laptop, PCMark'ın pil testinde ise 3 saat 7 dakika gibi bir sonuçla bizi karşıladı.

Elbette pil testini yalnızca PCMark'a bırakmadık, her zamanki gibi kendi senaryomuzu da laptop'a uyguladık. Tam ekran parlaklığında Full HD video oynattığımız Y900, 3 saat 31 dakika içinde pilini tüketti. Bu skorla, bu güçte çalışan oyun dizüstü bilgisayarları arasında iyi yerde bulunduğunu Y900 için söyleyebiliriz.

Y900 için en can alıcı nokta olan oyun testlerine geldiğimizde, 2 oyun üzerinde durduk. The Division ve GTA V'i koşturduğumuz laptop, The Division'da bize Full HD çözünürlükte ve Ultra detaylarda 40 FPS sonuç göstermeyi başardı. Grafik ayarlarını düşürdüğümüzde de 72 FPS sonuca eriştik.

GTA V'e geldiğimizde de yine Full HD çözünürlük ve Ultra detaylarda 30 FPS aldığımız laptop, düşük grafik ayarlarında da 127 FPS sonuç üretti.

Tüm bu sonuçlar neticesinde Y900'ün, mobil platformda oyun oynamak isteyenlerin ihtiyacını karşılayabileceğini söyleyebiliriz. Peki, bir diğer konu olan sıcaklık ve fan sesi gibi konularda nasıl?

Laptop'la geçirdiğimiz süre boyunca yaptığımız test ve oynadığımız The Division ve GTA V neticesinde laptop'ın ısınmadığını söyleyebiliriz. En azından bunu hissetmiyorsunuz. Zira palmrest bölgesi kauçuk benzeri bir maddeyle örtülü ve laptop, sıcaklığı size hissettirmiyor. Öte yandan güçlü çalışan bir soğutma sistemine sahip olması da bunun bir sonucu. Ancak soğutma sistemi işini iyi şekilde yapsa da fanların sesi fazlasıyla yüksek. Bunu da söylemek gerek. Yani temel olarak Y900 oldukça gürültülü çalışıyor.

Son olarak dizüstü bilgisayarın hoparlör performansından da bahsedelim ve kapatalım. Y900, güçlü bir ses sisteminin sahibi. Derin sesler sunan bas hoparlörü de üzerinde bulunduran laptop, bu sayede yalnızca oyunlarda değil, müzik dinlediğiniz zaman da sizi memnun edecektir. Lenovo, bu konuda JBL ile ortak çalışmış. Sonuç gerçekten de memnun edici.

Özetle

Lenovo IdeaPad Y900, son zamanlarda gördüğümüz en başarılı oyun laptop'larından biri olarak yerini alıyor. 4K çözünürlüklü ekranlar ve GTX 10 serisi grafik kartlarıyla yenilenen oyun dizüstü bilgisayarlarından önce son çıkış olarak rahatlıkla değerlendirilebilecek olan laptop, ek özellikleriyle de iyi görünüyor. Yaptığımız testlerde iyi sonuçlar üreten laptop, oyun performansıyla da gayet memnun edici duruyor. Bu anlamda eğer şu sıralar böylesi bir teknik kadroya sahip bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız, Y900 sizi memnun edebilir.

Peki, laptop'ın fiyatı ne? Fiyattan bahsederken şunu söylemek gerekli: İncelediğimiz test ürünü satışta olan bir model değil. Şu an bu modelin satışta olan versiyonunda işlemci, incelediğimiz modeldekinin bir üst versiyonu olarak sunuluyor. Elimizde i7-6700HQ işlemci ile bulunan Y900, şu an raflarda i7-6820HK işlemci seçeneğiyle bulunuyor. Bununla beraber Lenovo IdeaPad Y900'ün fiyatı ise 9.999 TL olarak görünüyor. Bu bilgiye de verdikten sonra artık incelememizi noktalayabiliriz.

Kimler Almalı

Üst düzey oyun performansını dizüstü bilgisayar platformunda bulmak isteyen oyun severler IdeaPad Y900'ü değerlendirebilir.

Alternatifleri

IdeaPad Y900'e alternatif olarak Asus GL552VX de değerlendirilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo IdeaPad Y900
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
80
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-6700HQ
İşlemci Hızı2.6 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 980M
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)64 GB
SSD256 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar420 x 310 x 30 mm
Ağırlık4.6 kg
Okuyucu Yorumları