Samsung Galaxy Note 5'i inceledik!

Samsung'un yeni akıllı telefonu Galaxy Note 5'i tanıtımının hemen akabinde inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Güzel tasarım
  • Ekran
  • Çarpıcı kamera kalitesi
  • Kullanışlı S Pen
  • Yüksek fiyat
  • 128 GB'lık modeli yok
  • microSD kart desteği yok
  • Batarya değiştirilemiyor

Aslında herkes Samsung'un yeni Galaxy Note 5 akıllı telefonunu önümüzdeki hafta Berlin'de düzenlenecek olan IFA fuarında görmeyi bekliyordu, ancak Samsung daha erken davranarak Note 5'i New York'ta yaptığı bir etkinlikte tanıttı. Tanıtımının hemen ardından da ülkemiz de dahil olmak üzere satışa sunulan Note 5, dün de Samsung'un düzenlediği bir basın toplantısıyla ülkemizde tanıtıldı. Elbette biz de CHIP Online olarak toplantıdaki yerimizi aldık ve hemen akabinde Note 5'i alıp ofisimize getirdik.

Metalik bir Note

Metalik bir Note

Tasarımıyla oldukça şık görünen Note 5, bu noktada Galaxy S6 ve S6 edge'in izlerini taşıyor. Note 4'ün deri görünümü kazandırılmış tasarımını baştan aşağı değiştiren Samsung, bu defa S6'da beğenilen cam ile metal malzemeleri Note 5'te de kullanıcılara sunuyor. Arka yüzeyde kavisli alanlarla elde rahat bir tutuş hissi sağlayan telefon, hem ön hem arka cam paneli düşme ve darbelere karşı Gorilla Glass 4'le koruyor.

Note 4 ile yakın boyutlara sahip olan Note 5, Note 4'e göre daha hafif. Ağırlığı 171 gram olan telefon, büyük boyutu düşünüldüğünde bu ağırlığı kaldırabilecek yapıda. Telefonun kalınlığı ise 8.5 mm'den 7.6 mm'ye düşürülmüş. Ekranın yine Note 4'teki gibi 5.7 inç olduğunu da hemen söyleyelim. Fakat ekranın gövdeye oranı arttırılmış; yüzde 75 dolaylarında.

Note 5'in metalik tasarıma geçmiş olması, onun yekpare bir kasaya sahip olduğu anlamına geliyor. Bu da Note 4'te olduğu gibi arka kapağın açılamaması ve bataryanın değiştirilememesi demek. Yine Note 5'te kaybedilen bir diğer özellik ise microSD kart desteği. Yani artık Note 5'te de S6'da olduğu gibi depolama kapasitesini arttırmak mümkün değil.

Note serisinin elbette en büyük esprisi S Pen'le birlikte geliyor olması. Note 5'te de selefe göre daha gelişmiş bir S Pen sunan Samsung, görünümüyle artık daha fazla kaleme benzeyen bir S Pen tasarlanmış. Öte yandan Air Command özelliği de yeni tasarımıyla karşımıza çıkıyor. Fakat çok çok büyük yenilikler söz konusu değil. Kalemle ilgili tasarım anlamında konuşulacak en büyük yenilik, artık üzerine bastığınızda kendini otomatik olarak yuvasından dışarı atması diyebiliriz.

Ekran ve teknik kadro

Ekran ve teknik kadro

Note 5'in ekranı 5.7 inç boyutunda. Yine 2K çözünürlükle gelen telefon, 1440x2560 piksel çözünürlük oranı sunuyor. Super AMOLED panel, açıkçası harika bir görüntü sunuyor. Bunda ekranın piksel yoğunluğunun 518 ppi'a yükselmiş olmasının da katkısı büyük elbette.

Teknik kadro olarak yine güçlü bir telefonla karşı karşıyayız. Note 4'e göre yeni bir teknik kadro sunan Note 5, öte yandan Galaxy S6'dan aşina olduğumuz kadroyu bizlere sunuyor. İşlemci hanesinde dört çekirdekli ve 1.5 GHz hızında Cortex-A53 ile dört çekirdekli 2.1 GHz frekanslı Cortex-A57 yongalarından oluşan Exynos 7420'yi bizlere sunan Samsung, grafik hanesinde de yine Mali-T760'ı getiriyor. 32 ve 64 GB'lık kapasite seçenekleriyle satışa sunulan Note 5, 4 GB da RAM getiriyor. RAM konusunda Galaxy S6'dan bir adım ötede sunulan Note 5, böylece performans anlamında harika çalışıyor diyebiliriz.

Kapasite konusunda dönecek olursak, açıkçası 128 GB'lık sürümün Note 5'te bulunmadığını görmek üzücü. Samsung'un basın bildiriminde de ilginç bir şekilde ilk başta 128 GB'lık seçeneğinin olduğunu belirtip, ardından bunu geri çekmesi de bir hayli kafa karışıklığı yaratan bir detay doğrusu.

Note 5'in bataryasının ise 3000 mAh seviyesinde olduğunu söyleyelim.

Çarpıcı kameralar

Çarpıcı kameralar

Note 5, Android 5.1.1 işletim sistemiyle geliyor ve elbette telefon alışık olduğumuz TouchWiz arayüzü üzerinde çalışıyor. Arayüzün büyük değişiklikler getirdiğini söylemek güç. Galaxy S6'da nasıl bir arayüzle karşı karşıyaysak Note 5'te aynını görüyoruz.

Note 5'in kameraları ise yine fazlasıyla başarılı. Note 4'ten de alışık olduğumuz kamera performansını bir tık öteye taşıyan Samsung, arka kamerada 16 megapiksel, ön kamerada da 5 megapiksellik sensörler getiriyor. Kamera arayüzünde dikkat çeken en önemli detaysa sanıyoruz ki Live Broadcast kısmı. Bu modla, ister ön kamera ister arka kamerayı kullanarak YouTube üzerinden canlı yayın yapmak mümkün.

Özetle

Sonuç olarak Samsung, Note 5'le birlikte kullanıcıları mutlu edecek bir telefona imza atmayı başarmış. Her ne kadar telefon bizde tasarım ve teknik kadro olarak Galaxy S6'nın biraz büyük hali gibi bir izlenim bırakmış olsa da, ortaya çıkan sonuç başarılı. Phablet kategorisinde ve S Pen'in ayrıcalığından yararlanmayı isteyen kullanıcılar Note 5'i rahatlıkla tercih edebilirler.

Samsung Galaxy Note 5'in 32 GB'lık sürümünün fiyatı ise 2700 TL civarında.

Kimler Almalı

Galaxy S6'nın performans ve tasarımını daha büyük bir boyutta yakalamak ve ona ek olarak S Pen'in avantajından faydalanmak isteyenler Note 5'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Samsung Galaxy Note 5'e en yakın alternatif, ona kavisli yol arkadaşı olarak sunulan Galaxy S6 edge+ modeli. Eğer fiyatı yüksek geliyorsa, o halde bir önceki Note 4'ü satın almak iyi bir karar olacaktır.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy Note 5
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 5.1.1
İşlemciExynos 7420
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu5.7 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 2560 px
Grafik İşlemciMali-T760MP8
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera16 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar76 x 153 x 7.6 mm
Ağırlık171 gr.
Okuyucu Yorumları