Xiaomi Mi5 testte!

Çin'in çok satanlar listesinde yer alan, fiyat/performansıyla iddialı Xiaomi Mi5 testte!

CHIP Online Notu 89
  • Şık tasarım
  • Düşük bütçe
  • Kamera
  • Parmak izi sensörü
  • Performans
  • Arttırılabilir hafıza yok
  • Arayüz

Son dönemde çok sayıda telefon gördük, önümüzdeki dönemde de yenileri geliyor olacak. IFA'da tanıtılan telefon modelleriyle beraber sene-i devriyesini de tamamlayan modellerle birlikte bu sene cep telefonuna doyacak gibiyiz. Öte yandan yine son dönemde Türkiye pazarında da akıllı telefon noktasında marka zenginleşmesi görüyoruz. Özellikle Çinli devlerin ülkemizde pazara girmesi, elbette en çok tüketicinin elini bollaştırıyor. Herkes 2000 TL üzeri fiyatlara telefon alamıyor. Xiaomi ve ZTE gibi markalar sayesinde tüketiciler daha uygun fiyata amiral gemisi gücünde modelleri edinebiliyorlar. Bunlardan biri de elimizdeki Xiaomi Mi5 oluyor.

Xiaomi Mi5, firmanın en başarılı modellerinden biri. Çin'de satışa sunulduğunda da çok satanlar listesine giren telefon, bu defa ülkemizde şansını deniyor. Tasarımın şıklığı, Snapdragon 820 işlemcisi ve kamerasının başarılı özellikler getirmesiyle üst çıtayı yakalayan Xiaomi Mi5, parmak izi sensörü gibi artıların da sahibi. Önce her zaman olduğu gibi tasarımla başlayalım, ardından da detaylara geçelim...

Tasarım ve ekran

Tasarım ve ekran

Mi5'in iki farklı versiyonu var. Bunlar teknik kadrosunda farklılık gösterdiği gibi, tasarım noktasında da birbirinden farklılık yaratıyorlar. Elimizdeki Mi5, 3D Glass arka panele sahipken, Pro model olarak adlandırılan 128 GB depolama ve 4 GB RAM'li model seramik kaplamaya sahip.

Cam yüzeye sahip olan arka panel konusuna da açıklık getirmek gerek. Daha önce telefonun kutu açılışında da söylediğimiz gibi, telefonun sırt yüzeyinde elinizi gezdirdiğinizde cam değil, parlatılmış plastik malzeme izlenimi edinmeniz de gayet mümkün. Ancak tasarım güzel görünüyor, ona sözümüz yok.

Mi5'in çevresinde metal kaplamalı bir çerçeve mevcut. Bu ona premium hava katıyor. Ekran 5.15 inç boyutunda ve üzerinde 1080x1920 piksel çözünürlük sunuyor. Bu anlamda telefonu yakın ekran boyutlu olan Samsung Galaxy S7 ve LG G5 ile kıyaslayacak olursak, çözünürlük konusunda diğer iki modelin takipçisi olduğunu söyleyebiliriz. Bildiğiniz gibi G5 ve S7'de 2K ekran mevcut.

Telefonun ekran paneli IPS LCD olarak tercih edilmiş. 428 ppi piksel yoğunluğunda olan ekran, Gorilla Glass 4 ile korunuyor. Ayrıca telefonun ekran – gövde oranının da yüzde 73.1 seviyesinde olduğunu söyleyelim. Bununla beraber G5 ve S7'den daha geniş bir oran sunuyor bize Mi5.

Telefonun hemen altında USB-C bağlantı noktasını görüyoruz. Onun hemen sağ ve sol tarafına konumlanan hoparlörler var. 7.3 mm ile oldukça ince bir gövdeye sahip olan telefonun sol kenarında SIM kart çekmecesi mevcut. Burada microSD kart alanı görememek üzücü. Mi5'in belki de en göze çarpan eksiği microSD kart desteği getirmemesi oluyor. 32, 64 ve 128 GB'lık seçenekler olarak sunulan telefonun, elimizde 32 GB'lık modeli bu anlamda depolama alanı konusunda tatmin etmeyebilir. Zira birkaç uygulama kurduktan sonra kullanılabilir alan olarak geriye 21 GB'ınız kalıyor.

Telefonun tasarımında en dikkat çeken noktalardan biri de kuşkusuz, ön yüzdeki kapasitif butonun parmak izi sensörü olarak sunulmuş olması. Bu da telefona büyük artı katıyor.

Önemli noktalar ve performans

Önemli noktalar ve performans

Mi5, Qualcomm Snapdragon 820 işlemci ile çalışıyor. Böylece amiral gemileri arasında kendine yer bulan telefon, 3 GB kapasitesinde RAM getiriyor. 128 GB'lık Pro modelinde ise 4 GB RAM görüyoruz. Keşke RAM miktarı her modelde 4 GB olarak tercih edilseymiş demeden geçemiyoruz.

Android 6.0 işletim sistemiyle çalışan telefon, arabiriminde bize Xiaomi'nin kendi MIUI arabirimini sunuyor. Menüsüz ve sade görünen bu arabirim, her ne kadar göze güzel görünse de, açıkçası bazı noktalarda işlevselliği olumsuz etkileyen yönler taşıyor. Mesela, üst barı tutup çektiğinizde açılan bildirim ekranında, ayar kısayolları bulunmuyor. Bunun için ekranı sağa kaydırıp hızlı ayarlara o şekilde erişmeniz gerekiyor. Bu senaryo bildiriminiz varsa bu şekilde; aksi halde direkt hızlı ayar menüsü geliyor. Fakat açıkçası bu kullanım şekli karışıklık yaratıyor. Benzer yanlar birkaç yerde daha karşınıza çıkıyor.

Yine arayüze ilişkin bir diğer nokta da, klavye düzeninde. SwiftKey klavye yüklü şekilde gelen telefon, böylece yazı yazarken sizi zorlamıyor.

Telefonda önemli noktalardan biri de 802.11ac bağlantı desteğinin getirmesi oluyor. Ayrıca Cat12 LTE desteği de sunan telefon, böylece S7 e G5'ten daha iyi bir mobil internet desteği getiriyor. Zira her iki modelde de Cat9'u görüyoruz.

Telefonun performansından biraz bahsedelim. Mi5'e de diğer amirallere uyguladığımız testleri uyguladık. Bunun sonucunda da ortaya başarılı bir grafik tablosu çıktı diyebiliriz. Gerek işlem gerek grafik noktasında aldığımız sonuçları sizlerle paylaşalım. Ardından da oyun testlerine geçelim. (Oyun testlerini hemen yukarıdaki videoyu izleyerek görebilirsiniz.)


Pil ömrü

Pil ömrü

Mi5'in bataryasına ilişkin ayrı bir başlık açmak gerekiyor. Zira telefon bataryasıyla oldukça iyi iş çıkartıyor. 3000 mAh kapasitesinde bir batarya getiren telefon, USB-C ile hızlı şarj oluyor, tam kapasite dolu bataryasıyla da 24 saati çıkartmanıza olanak tanıyor.

Biz telefonla günlük kullanımımızda bir iş gününü rahat çıkarttık. Bu senaryoda her zaman olduğu gibi sosyal medya, e-posta cevaplama, telefon görüşmeleri ve makul seviyede oyun kullanımı söz konusuydu.

Sentetik test sonucunda da PCMark'tan 8 saat 48 dakikayı bulan telefon, özellikle pili yönetebilmenize olanak tanımasıyla da beğenimizi kazandı. Ayarlar kısmında biraz zorlanarak da olsa bulabileceğiniz (evet, çünkü arayüz ayarlar menüsünde de kolay erişim imkanı yok, bazı ayarları oldukça arayabiliyorsunuz) biraz pil & performans kısmından batarya kullanımı için profiller oluşturabiliyor, zamanlamalar atayabiliyorsunuz.

Mi5'e yaptığımız 90 dakikalık Full HD video testi sonucunda da yüzde 9 oranında pil kaybı gördük. Maksimum parlaklık ve Wi-Fi bağlantısının açık olduğu bu senaryoya göre bu sonuç fazlasıyla iyi. S7'de bu sonuç yüzde 13 oranındaydı.

Bunu da söyledikten sonra şimdi kameraya geçebiliriz.

Kamera

Kamera

Mi5'te kameralar da iyi iş çıkartıyor. Ön yüzde 4 MP, arka yüzde ise 16 MP sensörlerin sahibi olan telefon, ön ve arka kamerada f/2.0 diyafram açıklığı getiriyor. Ana kamerada 4 yönlü optik imaj sabitleyici ve çift tonlu çift LED flaşın bulunduğu telefonla HDR, panorama çekebiliyor ve manüel modlar ile fotoğraflara profesyonel dokunuşlarda bulunabiliyorsunuz. Yine arka kamerayla 4K video kayıt imkanı mevcut. 30FPS'de 4K kayıt yapabiliyorsunuz. Ön yüzdeki kamerada da 1080p video kayıt sunuluyor.

Mi5'in kamera arayüzünde kullanışlı seçenekler var. Bunlar arasında fotoğraf noktasında HDR, panorama ve manüel mod dışında Tilt Shift ve Balık Gözü gibi güzel seçenekler var. Video noktasında ise hızlı ve yavaş çekim modları bulunuyor.

Ön kameraya ilişkin ise ilginç bir özellik sunulmuş. Burada yüz güzelliği modu ayrıca cinsiyet ve yaş bilgisi de veriyor. Yani selfie çekerken kameraya baktığınızda, yaşınız ve cinsiyetiniz de yüzünüzün hemen önünde size bildiriliyor. Yaş tahmini neredeyse doğru, yüz hatlarınıza bakarak tahmin ediyor. Arkadaşlarınızla aynı kareye girecekken eğlenceli olabilir, fakat kullanıma pek etki etmediği ortada.

Mi5'le birkaç çekim yaptık. Aldığımız sonuçlar gayet iyiydi. Örneğin HDR modunda çektiğimiz fotoğrafta koyu ve açık planların dengeli şekilde yansıdığını gördük.

Bir diğer senaryo ise düşük ışıkta flaşlı obje çekimiydi. Yakın mesafeden flaşla obje çekimi yapmak istediğinizde genelde objenin üzerine flaşın patladığını görürsünüz. Ancak Mi5'in aldığı sonuç ortada, gayet etkileyici.

Kapalı ortamda normal ışık altında IS0 800'de yaptığımız çekimde de uygun detayda sonuç aldık. Fotoğrafta açık gürültü yokken, keskinlik de oldukça iyi seviyede.

Özetle

Xiaomi Mi5'i tek kelimeyle özetleyecek olursak, kesinlikle seçeceğimiz kelime "etkileyici" olurdu. Zira telefon her yönden başarılı. Ufak tefek eksiklikleri var, ancak 1500 TL bandı için onları da görmezden gelebilirsiniz diye düşünüyoruz. 2000 TL'lere çıkamıyor ve S7'leri uzaktan izlemek zorunda kalıyorsanız, Xiaomi Mi5 düşünmeden alabileceğiniz bir telefon olarak sizi bekliyor.

Kimler Almalı

1500 TL fiyat bandında amiral gemisi statüsünde bir akıllı telefon arayanlar Xiaomi Mi5'i rahatlıkla satın alabilirler.

Alternatifleri

Xiaomi Mi5'e alternatif olarak yine uygun fiyatlı Sony Xperia XA'yı da tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi Mi5
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
89
İşletim SistemiAndroid 6.0
İşlemciQualcomm MSM8996 Snapdragon 820
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.15 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 530
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Ön Kamera4.0 MP
Arka Kamera16 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar69 x 144 x 7.3 mm
Ağırlık129 gr.
Okuyucu Yorumları