2,5" Sabit Disklerde Seçim Zamanı

Daha hızlı ama düşük kapasiteli mi yoksa düşük hızlı ama daha yüksek kapasiteli mi?

Kapasite Mi Hız Mı?

Bilgisayarlarımızda çoğunlukla kullandığımız 3,5"'luk sabit disklerimizin çoğu 7200 rpm'de çalışırken boyutları bazen sorun çıkarabiliyor. Bunu göz önüne alıp üretilen 2,5" sabit diskler ise sizi bir seçime zorluyor. Kapasite mi, hız mı?

Zira evlerimizde çoğunlukla sahip olduğumuz sabit disklerimiz 7200 - 10000 rpm de iken kapasiteleri yaklaşık 1000 GB'a eşit Terrabyte'lara dayandı, yer yer geçti. Ancak daha küçük olan 2,5" sabit disklerde sorun daha karmaşık.

Şu anda bulunabilen 2,5" sabit diskler kapasitelerini arttırdıkça dönüş hızlarını düşünüyorlar. Çoğunlukla 7,200 RPM karşılığı hız veren sabit diskler 160 GB kapasite verirken hızdan ödün verip 5400 RPM razı olduğunuzda 250 GB'lık kapasiteye ulaşabiliyorsunuz.

Kullanım Hangi Yöndeyse Ona Göre Seçim Yapmalı!

Burada seçim sizin kullanımınızın yönüne bakıyor. Eğer sürekli yeni dosyalar kaydeden biriyseniz zaten seçiminiz kapasite kısmına kayıyor. Zira aradaki 90 GB'lık efektif fark, çok hayati olabiliyor. Diğer yönden belirli dosyalara sahip ve bunlar üstünden işinizi döndürüyorsanız, siz performans arıyorsunuz demektir, bu durumda belirli bir kapasite üstünden azami performans almak yönüne gidecek ve RPM'i dikkate alıp daha düşük kapasiteyle yola devam edeceksiniz.

Aslında çok da üzülmemek lazım bu duruma. Zira sürekli ve hızlı gelişen teknoloji bize çok yakın gelecekte iki yönden de mutluluk ve tatmin verecek ürünleri önümüze koyacaktır. Aslında buradaki asıl önemli soru şu; Ne kadar beklemeliyiz? Bekledikçe sürekli yeni bir teknolojinin geldiğini gördükçe beklentiler artacak, iştah kabaracak, sonuç ise elde var sıfır olacak. O yüzden önce kesin bir şekilde ihtiyaçları belirlemeli, daha sonra hedefe kilitlenip vazgeçmeden, irade gösterip elde etme safhasına geçmeliyiz. Unutmayın, cebiniz sınırsız bile olsa teknoloji daha uçsuz bucaksız olacaktır.

Okuyucu Yorumları