Galaxy S5 Mini testte!

Samsung'un Galaxy S5'i örnek alan yeni Mini'sini ele geçirdik; her yönüyle test ettik!

Galaxy S5 Mini testte!

Temmuz'da sessizce duyurulan Galaxy S5 Mini, mağazalardaki yerini almaya başladı. Fiyatı 1.300 TL olarak belirlenen S5 Mini, 2013'te çıkan S4 Mini'nin yerini alırken Galaxy S5'in tasarım öğelerinden ilham alıyor.

Galaxy S5'i örnek alması dolayısıyla Galaxy S5 Mini, büyük kardeşindekine benzer, çukurlu plastik bir arka kapak ve metal görünümlü plastik çerçeveyle geliyor. Telefon, tasarımıyla Galaxy S5'in küçültülmüş bir sürümü, ancak alt tarafında sinir bozan microUSB kapağı bulunmuyor. Bu "eksikliğin" Galaxy S5 Mini'nin suya dayanıklılığını etkilediğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Telefon, aynı Galaxy S5 gibi IP67 su ve toz dayanıklılığı sertifikasına sahip, yani onu suya düşürdüğünüzde bozulma riski bulunmuyor. Suya dayanıklılık konusunda microUSB kapağının olmamasından çok, arka kapağı çok da zorlanmadan çıkarabilmemiz aklımıza bazı soru işaretleri getirdi.

Kapağı açtığınızda bir microSIM ve microSD slotuna, bir de çıkartılabilir 2.100mAh pile rastlıyorsunuz. İki slota erişmek için önce pili yerinden kaldırmanız gerekiyor, yani telefon açıkken microSD kartını kolayca değiştirme olanağınız bulunmuyor. S5 Mini, Samsung'un kendi geliştirdiği 1.4GHz'lik dört çekirdekli işlemciyle geldiğinden, Qualcomm'un güç verimliliği yeteneklerine sahip değil.

Boyutları 131.1 x 64.8 x 9.1mm olan Galaxy S5 mini, 8.1mm kalınlığındaki Galaxy S5'ten biraz daha hantal. Ancak 4.5 inç'lik ekranı sayesinde daha hafif (120 gram) ve tahmin edeceğiniz üzere tek elle başa çıkılması daha kolay. Bununla birlikte plastik kapağın ve metalik bandın tutuşu sağlamlaştırdığını söylemek zor. Telefonun elimizden kayıp gidecek gibi olduğu birkaç durum yaşadık - bu yüzden bir kılıfa yatırım yapmanızda fayda olabilir.

S5 Mini sağlam bir telefon ve darbelere kolay kolay boyun eğmeyeceği konusunda sizi ikna ediyor. Ancak kullanılan malzemenin en üst düzey kalitede oluğunu söyleyemeyiz. One Mini 2, Xperia Z1 Compact gibi rakipleri karşısında plastik kasayı fark etmemeniz, dolayısıyla ucuz hissiyatı almamanız pek mümkün değil.

En önemli özellikleri

En önemli özellikleri

En önemli özellikleri

Parmak izi tarayıcısı: Galaxy S5'ten Mini'ye miras kalan özelliklerden biri olan parmak izi tarayıcısı, sizi çok fazla heyecanlandırmasın. S5 Mini'deki (ve S5'teki) parmak izi tarayıcısı, iPhone 5S'tekinin aksine parmağınızı düğme üzerinde sürüklemenizi gerektiriyor. Bir başka sorun ise telefonu tek elle kullanırken parmağınızı giriş düğmesinin üzerine düz olarak sürmenin çok zor olması. Dahası da var. Parmak izi taramanın çok hızlı olduğu ve her zaman isabetli olduğu söylenemez. Belki parmak izi tarayıcısını arkasında barındıran HTC One Max'teki kadar berbat değil, ancak ona yaklaşan bir deneyim.

Galaxy S5 Mini testte!

S Health ve kalp ritmi izleyicisi: Galaxy S5'ten Galaxy S5 Mini'ye geçen diğer bir özellik, telefonun arka yüzündeki kalp ritmi izleyicisi ve beraberinde gelen S Health yazılımı. Kalp ritminizi ölçmek için önce uygulamayı açmanız gerekiyor. Ölçüm yaklaşık 30 saniye sürüyor. Ancak sensörün yerinin uygun olmadığını ve kalp ritminizi ölçmek için telefonunuzu çıkarmanın pek pratik olmadığını söylemeliyiz. Bu tür bir işlev için Samsung Gear Fit veya Gear Live kullanmak daha yerinde olacaktır.

S Health sadece kalp ritminizi izlemekle kalmıyor, genel sağlığınızla ilgili birçok veri ve istatistik sunabiliyor. Galaxy S5'te bir adımölçer de bulunuyor; bu sayede her gün kaç adım attığınızı görebiliyorsunuz. Pratik kilit ekranı widget'ı sayesinde herhangi bir uygulamaya girmeden, gün içinde kaç adım attığınıza hemen bakabiliyorsunuz. S Health, gün içindeki hareketlerinize göre yaktığınız kaloriyi tahmin edebiliyor. Bu işlevlerin telefonla birlikte gelmesi, gerçekten de hoş.

Ekran

Ekran

Ekran

Galaxy S5'te bulacağınız ekranın boyutu 4.5 inç, çözünürlüğü ise 720 x 1280. Yani çözünürlük, Galaxy S5'in Full HD ekranına göre bir hayli geride. S5 Mini'nin Türkiye'de yaklaşık yarı fiyatına satılan Moto G de aynı çözünürlüğe sahip. Bununla birlikte Samsung'un Super AMOLED teknolojisi, renklerin çok canlı, parlak ve temiz görünmesini sağlıyor.

Yine de telefonun ekranı, Galaxy S4 Mini'nin 4.3 inç'lik 540x960 çözünürlüklü ekranına göre gelişme kaydetmiş. S4 Mini'nin 256ppi piksel yoğunluğu, S5 Mini'de 326'ya yükselmiş.

4.5 inç'lik HTC One Mini 2 ve 4.3 inç'lik Sony Xperia Z1 Compact da 720p ekranlara sahipler, yani S5 Mini rakiplerinin gerisinde kalmıyor. Günlük kullanımda çözünürlüğün nispeten düşük olduğunu muhtemelen fark etmeyeceksinizdir. Metinler, bu çözünürlükte de keskin görünüyorlar ve web gezintiniz, pek etkilenmiyor. Yoğun grafikli oyunlarda farkı daha çok hissedebilirsiniz, ancak bu büyük bir sorun değil. Tek büyük farkı, S5 Mini'yi full HD ekranlı bir ceple yan yana koyduğunuzda göreceksiniz.

Arayüz ve performans

Arayüz ve performans

Arayüz ve performans

Galaxy S5 Mini'nin 1.4GHz dört çekirdekli işlemcisi, 1.5GB RAM ile desteklenmiş. Bu özellikler, Galaxy S5'in Snapdragon 801 yongası ve 2GB RAM'inin bir miktar gerisinde. Ancak HTC One Mini 2'nin 1.2GHz dört çekirdekli telefonuna göre daha iyi. Yine de HTC'nin Snapdragon 400 işlemci kullandığını, Galaxy S5 Mini'deki işlemcinin Samsung'un kendi Exynos 3 işlemcisi ve Mali 400MP4 GPU'dan oluştuğunu hatırlatmakta fayda var.

Android 4.4 KitKat ve Samsung'un TouchWiz arayüzü, S5 Mini'de her ne kadar akıcı çalışsa da, arayüzdeki performansın tam olarak istediğimiz seviyeye ulaşmadığını gördük. Genel olarak kaydırmalar yeterince akıcı, ancak uygulamaları açarken ve uygulamalar arasında geçiş yaparken gecikmelerle karşılaştırdık.

Performansın yetersiz olduğu, güç gerektiren uygulamaları ve oyunları çalıştırdığınızda kendini daha çok belli ediyor. Yine de en üst seviye bir telefondan geçiş yapmıyorsanız, muhtemelen büyük bir sorun yaşamayacaksınız. Bu durum, sadece üst seviye bir telefon kullanmadığınızı size hatırlatacak.

TouchWiz'in Galaxy S5'teki yenilenmiş sürümüyle gelen S5 Mini'de faydalıdan faydasıza birçok uygulama var. İyi haber ise kullanmadığınız ön-yüklü uygulamaları listede görünmez hale getirebilmeniz.

Galaxy S5 Mini testte!

Uyarı merkezi, Wi-Fi, Bluetooth, NFC, mobil Veri ve Ultra güç tasarrufu modu gibi 17 farklı aç-kapa seçeneğinden birkaçını gösterebilme yeteneğine sahip. Samsung, uyarı merkezine bir parlaklık çubuğu da eklemiş. Bu çubuğu kullanmıyorsanız, kaldırmanız mümkün. Bunların yanında S Finder ve Quick Connect düğmeleri de görünür haldeler ve gizlenemiyorlar.

S5 Mini'de Geekbench 3'le yaptığımız üç testte ortalama 1105 sonucunu elde ettik. HTC One Mini 2'nin 1155 ve Sony Xperia Z1 Compact'ın ortalama 2731 gibi yüksek bir puan aldığı testte S5 Mini'nin etkileyici bir performans göstermediğini gördük.

Pil ömrü

Pil ömrü

Pil ömrü

2100mAh'lik bir pile sahip olan S5 Mini, Galaxy Alpha'nın sadece 1860mAh kapasiteli piline kıyasla aslında oldukça iyi bir pile sahip. Karşılaştırma açısından HTC One Mini 2'nin 2110mAh, Sony Xperia Z1 Compact'ın ise 2300mAh kapasiteli piller sunduğunu not düşelim.

S5 Mini, rakiplerine göre daha düşük kapasiteli bir pile sahip olsa da, pili çıkarılabiliyor ve tamamen dolu bir pille değiştirilebiliyor. Ortalama bir kullanımda S5 Mini'den bir günlük pil performansı elde edebilidik. Çok yoğun kullanımda, muhtemelen gün bitmeden şarj cihazı aramaya başlayacaksınızdır. Ancak bu, tüm akıllı telefonların bir gerçeği.

90 dakikalık Full HD film testimizde pilin yüzde 16'sının harcandığını gördük. Bu, aynı testte yüzde 29 kayıp yaşayan One Mini 2 ve pilinden yüzde 23 kaybeden Xperia Z1 Compact'a göre oldukça iyi bir performanstı.

Samsung'un Ultra güç tasarrufu modunu devreye aldığınızda ise her şey griye dönüşüyor ve sadece belirli uygulamaları kullanabiliyorsunuz. Böylece piliniz çok az kaldığında telefonunuzun biraz daha uzun dayanmasını sağlayabiliyorsunuz.

Kamera

Kamera

Kamera

Galaxy S5 Mini'nin 8 megapiksellik, tek LED'li bir arka kamerası ve 2.1 megapiksellik ön kamerası bulunuyor. Fiziksel bir deklanşör düğmesineyse rastlamıyorsunuz.

Galaxy S5 Mini'de yazılım açısından birçok kamera işlevi mevcut. ISO, beyaz dengesi, exposure, sesli kontrol, konum etiketi, yüz algılama, resim dengeleme gibi özellikler, istediğiniz hakimiyeti size sağlıyor. Mod düğmesi altında ise panorama, HDR, devamlı fotoğraf, güzel yüz ve sanal tur seçenekleri var.

S5 Mini'nin fotoğraf çekme hızı oldukça iyi. Parmağınızı ekrana dokundurarak istediğiniz yere odaklanabiliyor ve anı kaçırmadan, hızla yakalayabiliyorsunuz. S5 Mini'yle oldukça tatmin edici kareler yakalamayı başardık. Hem manzaralarda, hem de makro çekimlerde renkler parlak bir görünüme sahipti. Kameranın içeriye kıyasla dışarıda daha iyi çalıştığını gördük.

Müzik ve video, sonuç

Müzik ve video, sonuç

Müzik ve video

Galaxy S5 Mini, sadece 4.5 inç'lik, 720p çözünürlüklü bir ekranla gelse de, birçok güçlü medya özelliğine ve uygulamasına sahip. Super AMOLED ekran, videolarda iyi sonuç veriyor. microSD kart desteği ise telefonunuzu film, uygulama ve oyunlarla doldurabileceğiniz anlamına geliyor. S5 Mini, elbette Galaxy S5 kadar medya canavarı bir telefon değil, ancak yolculuklarınızda size iyi bir arkadaş olabilir.

Telefonun üzerindeki hoparlörün çok güçlü olduğunu söyleyemeyiz, ancak iyi bir kulaklık ve telefonla sunulan ses geliştirmeleri sayesinde sorun yaşamayacaksınız.

Sonuç

Galaxy S5'in tasarımı, parmak izi tarayıcısı ve kalp ritmi monitörü sizi etkiliyorsa ancak onun yüksek fiyatını karşılayacak bütçeniz yoksa veya elinizde daha kolay tutacağınız bir telefon arıyorsanız, Galaxy S5 Mini sizin için güçlü bir alternatif.

Ancak telefonun Sonu Xperia Z1 Compact, HTC One Mini 2, iPhone 5C gibi rakiplerinin de ondan kalır yanları yok. Samsung'un sunduğu özelliklere herhangi bir bağlılığınız yoksa, bu fiyat seviyesinde onu zorlayacak alternatifler bulmanız mümkün olabilir.

Okuyucu Yorumları