İnternette Virüs Taraması

Sisteminizi koruyan bir antivirüs programına sahip değil misiniz? İnternetten yardım alın...

İnternet: 81

Bilgisayarımızı zararlı virüslerden temizlemek için anti-virüs programlarından yardım alıyoruz. Ancak henüz güçlü bir programa sahip değilseniz, bu durum virüsler karşısında çaresiz kaldığınız anlamına da gelmez. İnternet, her zaman olduğu gibi yine yardımınıza koşuyor.

Virüs konusundan daha önce defalarca bahsetmiştik. Bilgisayarımıza ciddi zararlar verebilen bu küçük yazılım parçacıklarına karşı koymak isteyenler, sistemlerine mutlaka bir anti-virüs programı kurmak zorundalar. Bu programlar sistemi sürekli olarak gözlem altında tutarlar ve virüs tehlikesini minimum seviyeye indirirler.

Ülkemizde kullanılan bilgisayarlara şöyle bir göz atarsak, ne yazık ki bu bilgisayarların büyük bir kısmında anti-virüs programı bulunmadığını görürüz. Bu tip bir programa sahip olan kullanıcılar ise, çoğu zaman güncelleme yapmayı ihmal ederler. Her gün yeni virüslerin geliştirildiğini düşündüğümüzde, güncelleme işleminin önemini de net bir biçimde anlayabiliriz. Eğer 6 ay önce bir anti-virüs programı kurduysanız ve bu programı hiç güncellemediyseniz, geride kalan süre boyunca ortaya çıkan yeni virüslere karşı çaresiz kaldınız demektir.

Eğer sisteminizde herhangi bir anti-virüs programı yüklü değilse ya da güncelleme yapmak gibi bir şansınız yoksa, virüs taraması için "online" servislerden yardım alabilirsiniz. Bazı program üreticileri, internete bağlı bilgisayarları virüs taramasından geçiren özel hizmetler sunmaktadırlar. Bu bölümde, Panda Software'in "ActiveScan" adını verdiği "online" virüs tarama hizmetine birlikte göz atacağız. Ancak dilerseniz, diğer üreticilerin internet sayfalarına göz atabilir ve böyle bir servis sunup sunmadıklarını kendiniz de öğrenebilirsiniz.

Online Virüs Taraması

Online Virüs Taraması

"ONLINE" VİRÜS TARAMASI

1- Internet tarayıcınızı açın, adres çubuğuna "www.pandasoftware.com/activescan" adresini girin ve "Enter" tuşuna basın. Kısa süre içerisinde ilgili sayfa ekranda belirecektir. Sayfa içerisinde "Scan your PC" düğmesinin bulunduğunu göreceksiniz. Bu düğmeye tıkladığınızda, küçük bir pencere açılır.

2- İlk pencere, sunulan hizmet hakkındaki temel bilgileri İçermektedir. "Next" düğmesine basın ve sıradaki pencerenin yüklenmesini bekleyin.

ActiveScan Uygulaması

ActiveScan Uygulaması

3- Şimdi, boş metin alanına geçerli bir e-posta adresi girmeniz gerekiyor. Adresinizi yazın ve "Send" düğmesine tıklayın.

4- "Downloading ActiveScan" (ActiveScan uygulaması yükleniyor) başlıklı yeni bir pencere ile karşılaşacaksınız. Bu aşamada yapmanız gereken, sadece yükleme işleminin tamamlanmasını beklemek. Bu süre, bilgisayarınızın özelliklerine ve internet bağlantı tipine göre farklılık gösterebilir. Eğer bu sırada yükleme işlemini onaylamanızı isteyen bir mesajla karşılaşırsanız, "Evet" düğmesine tıklayarak yola devam edebilirsiniz.

Tüm Dosyaları Taratın

Tüm Dosyaları Taratın

5- Yükleme işlemi tamamlandığında, ekranda bir pencere belirecektir. Eğer "All my computer" (Tüm bilgisayarım) simgesine tıklarsanız, sisteminizde bulunan her türlü dosya ve klasör virüs taramasından geçirilir. Dilerseniz sadece sabit disklerinizi, sürücüye takılı olan bir disketi ya da "Belgelerim" klasörünü de taratabilirsiniz.

6- Özel bir klasörün taranmasını islediğinizde ise, "Other..." simgesine tıklamanız ve açılan küçük pencereden ilgili klasörü seçmeniz yeterli olacaktır.

Virüs Taramasının Sonucu

Virüs Taramasının Sonucu

7- İşte, tarama işlemi başladı bile... Pencere içerisindeki renkli çubuğun ve bu çubuğun altındaki sayısal bilgilerin yardımıyla tarama işlemini takip edebilirsiniz. Herhangi bir nedenden dolayı taramanın durdurulmasını istediğinizde ise, renkli çubuğun yanında göreceğiniz "Stop" düğmesine tıklamanız yeterli olacaktır.

8- Ve sonuç... Tarama işlemi tamamlandığında, sonuçlar da ekrana yansıtılır. Eğer sisteminizde virüs bulunamamışsa, "No viruses have been found" (Virüs bulunamadı) mesajı ile karşılaşacaksınız. Virüs bulunması durumunda ise, ActiveScan bulunan virüsleri listeler ve temizleyip temizleyemediğini kısa bir rapor halinde kullanıcıya sunar.

Okuyucu Yorumları