Vista'nın aktivasyon özelliği kırıldı

Microsoft, son göz ağrısı Windows Vista'nın ürün aktivasyon özelliğinin atlatılabildiğini kabul etti

Vista da Kırılıyor

Ürün müdürlerinden Alex Kochis, Windows Genuine Advantage blog sayfalarında, yapılan hack işlemi hakkında bazı açıklamalarda bulunarak bunun mümkün olduğunu ifade etti.

Kochis'in açıklamalarında Vista'nın ürün aktivasyon özelliğinin atlatılabildiğine yer verildi. Bilgisayar korsanlarının (hacker) iki yolla kırma işlemi gerçekleştirebildiklerini tespit ettiklerini söyleyen Kochis, şirketin daha çok müşteriler, ortaklar ve ürünlere doğrudan yapılacak saldırılara odaklandığını ve görevlerinin Windows'u kırmaya çalışan her "çılgın bilim adamını" durdurmak olmadığını da sözlerine ekledi.

Bir güvenlik adımı şeklindeki ürün aktivasyon işlemi ilk olarak Windows XP ile birlikte 2001 yılında ortaya çıkmıştı. Vista'nın kırılabilip kırılamadığı ise ürünün piyasaya çıkmasıyla birlikte kısa sürede internet üzerinde sıklıkla konuşulan konulardan birisi haline geldi.

Vista Loader 2.0

Ürün aktivasyonunun atlatılabileceğine dair ilk bulgular geçtiğimiz ay elden ele dolanan ve Çinli korsanlar tarafından yayınlanan "Vista Loader 2.0" crack dosyası ile su yüzüne çıktı. Buna göre Vista Loader yazılımı, OEM anakartlardaki temel giriş-çıkış sistemleri gibi davranarak, bilgisayarın donanımıyla işletim sistemi arasındaki haberleşmeyi ele geçiriyor, böylelikle içindeki BIOS simulatörü sayesinde aktivasyon işlemiyle ilgili süreç atlatılabiliyordu.

Geçen ay korsanlar tarafından Vista'da açık bulunduğu ve ürün seri numarasıyla kayıt olma işleminin kırılabildiği iddiaları Microsoft tarafından çürütülmüş, hemen ardından ortaya çıkan ve Vista için seri numarası üreten bir yazılım (key generator) olduğu ileri sürülen dosyanın da işe yaramadığı ortaya konulmuştu.

Aktivasyon işleminin atlatılabiliyor olması Vista'nın kurulabilmesi için kullanıcıların seri numarasına ihtiyacı olduğu gerçeğini değiştirmese de korsanlar için bu yolda atılmış bir adım olarak nitelendirilebilir.

Okuyucu Yorumları