Genç gorilin cep telefonu bağımlısı olması görevlileri endişelendiriyor

ABD'nin Şikago kentindeki Lincoln Park Hayvanat Bahçesi'nde yaşamını sürdüren bir gorilin telefon bağımlısı olması görevlileri endişelendiriyor.

Genç gorilin cep telefonu bağımlısı olması görevlileri endişelendiriyor

Hayvanat bahçesinin ziyaretçileri Amare adlı gorile cam paravanın arkasından telefonlarının ekranını çok sık gösteriyor. Amare ise zamanının önemli bir bölümünü telefon ekranlarını görmeye çalışarak geçiriyor. Amare'nin izlediği görüntüler ve videolar, birinin telefonunda olabilecek her şeyi kapsıyor: selfieler, aile fotoğrafları, evcil hayvanlar veya Amare'nin kendisinin yeni çekilmiş görüntüleri.

Bu durum 415 kiloluluk genç bir goril olan Amare için çok fazla ekran süresi demek.

Ancak durum Amare için tehlikeli. Öyle ki, geçen hafta dikkati dağıldığı için başka bir gorilin kendisine saldırdığını fark edemedi. Amare'nin saldırı sonrası durumu iyi.

Maymunları Araştırma ve Koruma Merkezi direktörü Stephen Ross, "Dikkati çok dağılmıştı. Amare zamanının çoğunu ziyaretçilerin fotoğraflarına bakarak geçirdiği için endişemiz artıyor. Arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirerek goril olmayı öğrenmesini tercih ederiz" diyor.

Bu dikkat dağınıklığı Amare'nin grup içindeki konumunu tehlikeye atabilir.

Görevliler bu durumu önlemek için camdan birkaç metre uzağa halat gerdi ve gelenlere telefon ekranlarının neden Amare için riskli olduğunu anlatıyorlar.

Ross'a göre bu döngüsel bir durum. Çünkü, Amare ekranlara ilgi gösterdikçe daha fazla insan bunu yapıyor. Diğer erkek maymunlar da Amare ile birlikte yaşıyor ve yetkililer onların da ekran bağımlısı olmasından endişe ediyor.

Amare, diğer hayvanlara dikkat etmediği için saldırılara karşı savunmasız kalabilir. Amare'nin oda arkadaşlarının benzer şekilde ekranlara kapılma olasılığını da ortadan kaldırmak isteyen Ross, “Olasılık dahilinde ve gerçekten önüne geçmek istediğimiz bir şey” diyor.

Suntimes'ın haberine göre Amare özellikle savunmasız çünkü en sevdiği yer cam bölmenin hemen yanı. Bu, son zamanlarda artan bir şey. Ross, "Zamanının çoğunu orada bu ekranlarla etkileşim kurmak için harcıyor ve davranışsal değişiklikler görmeye başladık” diyor.