Çin'in dev ismi, 128 çekirdeğe sahip yeni işlemcisi Yition 710 ile Intel ve AMD'ye rakip oluyor

Alibaba Cloud'un 128 çekirdeğe sahip yeni işlemcisi Yitian 710, sunucu pazarında EPYC ve Xeon'u silmeye hazırlanıyor.

Çinli dev, 128 çekirdekli Yition 710 işlemcisini tanıttı

Çinli donanım ve sunucu barındırma şirketi Alibaba Cloud, özel Arm tabanlı silikon ile desteklenen yeni bir bulut sunucusu türünü deneme hazırlığında olduğunu duyurdu. Sadece 2 ay sürecek ve sadece 100 müşteriye sağlanacak olan ön izleme programında 4 vCPU, 16 GB bellek ve 3Gbit/sn ağ genişliği ile tek bir konfigürasyonu bulunacak olan sunucu, Yitian 710 sunucu işlemcisini içerecek. Her biri fiziksel bir çekirdeğe bağlı olacak şekilde vCPU tarafından desteklenen Elastic Compute Service (ECS) örneklerini destekleyecek sunucunun böylece geleceğe maliyet-etkililik oranı" konusunda fayda sağlaması bekleniyor.

Alibaba'nın Yitian 710 adını verdiği işlemci, TSMC'nin 5 nm üretim süreci üzerine inşa edilmiş. 128 çekirdeğe ve kalıp başına tam 60 milyar transistöre sahip olan bu işlemci, Arm'ın v9 mimarisine dayanıyor. 3.2 GHz'e kadar hızlara ulaşabilen işlemci, 8 adede kadar DDR5 bellek kanalını ve 96 PCIe 5.0 hattını destekliyor.

Elbette Alibaba Cloud'un ortaya attığı bu gelişmeler Intel ve AMD tarafından da yakından izlenecektir. Her 2 şirket de özel silikonlarıyla rekabete katkıda bulunacakken, şirketlerin yatırımlarıyla atılacak adımlar sunucu pazarında önemli ilerlemelerin kaydedilmesine katkıda bulunacak.