2021'in flaş güvenlik ürünü: ESET Internet Security

Antivirüs, güvenlik paketi, firewall, spam koruması ve ebeveyn kontrolleri ile komple bir güvenlik çözümü sunan ESET Internet Security'nin 2021 sürümünü mercek altına alıyoruz.

ESET Internet Security inceleme

Güvenlik, özellikle artık her şeyin internet üzerinden, çevrimiçi olarak yapıldığı, günümüzün "dijital" dünyasında hem olmazsa olmaz bir şart, hem de üzerinde dikkatle durulması gereken, "bana bir şey olmaz" deyip geçmememiz gereken bir olgu. Bu konuda yeterli önlem almayan, sadece Windows'un sunduğu güvenlik seçeneklerine bel bağlayıp, kendini güvende hisseden kullanıcıların yaşadıkları problemlerini sık sık duyuyoruz. Peki ibret alıyor muyuz?

İşte bu soruyu yanıtlarken "peki ne kullanmak gerekli" sorusu da beraberinde geliyor. Güvenlik şirketleri, son kullanıcı noktasında bu soruya yanıtı ürettikleri güvenlik paketleri ile veriyor. Bu incelemede konuğumuz, Türkiye'de popüler olarak kullanılan ürünleriyle sağlam bir yere sahip olan Eset'in yeni piyasaya sürdüğü ESET Internet Security paketinin 2021 sürümü olacak. ESET Internet Security son derecek kapsamlı bir güvenlik paketi. İyi bir güvenlik paketinden beklenen güvenlik duvarı, istenmeyen posta filtresi ve ebeveyn denetimi özelliklerine ek olarak, web kamerası güvenliği, çevrimiçi bankacılık koruması ve ev ağını analiz eden bir bileşen içeriyor. Paketi satın aldığınızda aynı zamanda mobil cihazlarınız için de kullanabiliyorsunuz. ESET'in macOS ve Android güvenlik ürünleri de bulunuyor.

Kullanışlı yönetim ekranı

Programı yükleyip kurulumunu tamamladıktan sonra, paketin geniş ana penceresinden tüm özelliklerine ulaşmak mümkün. Ekrana büyük bir durum göstergesi hâkim; Yeşil olduğunda her şeyin yolunda olduğu anlamına geliyor. Alt kısımdaki düğmeleri kullanarak antivirüs taraması başlatabiliyor, güncellemeleri kontrol edebiliyor ve çevrimiçi ESET hesabınıza bağlanabiliyorsunuz. Kötü amaçlı yazılım taraması, güvenli bankacılık için Ödeme Koruması ve Ağ analiz birimine de buradan bağlanabiliyorsunuz.

Kişisel bilgisayarına güvenlik paketi kuran herkesin ille de ebeveyn denetimine ihtiyacı yok veya hırsızlık önleme yazılımı istemiyor olabilirler, bu nedenle ESET bu bileşenleri varsayılan olarak etkinleştirmiyor. İsterseniz bunları yükleme sırasında yükleyebilir veya kurulumunuza daha sonra ekleyebilirsiniz.

ESET Internet Security, Dünya'nın en güçlü antivirüs uygulamalarından biri olan ve defalarca ödül alan ESET NOD32 Antivirus uygulamasının temeline dayanıyor. ESET, güvenlik ürünlerini düzenli olarak bağımsız laboratuvarlarda test ettiriyor ve her seferinde bu testleri çok iyi sonuçlarla geçti. Örneğin, dünyaca ünlü SE Labs, ESET'in kötü amaçlı yazılımlarla mücadele bileşeninin en yüksek puan olan AAA seviyesinde olduğunu söylüyor.

ESET Internet Security tam sistem taramasına ek olarak UEFI firmware taraması, sistem Registry ve WMI taraması da gerçekleştiriyor ve kendini buralarda veri olarak gizleyen zararlı yazılımları ortaya çıkartmayı hedefliyor.

Sistem üzerinde geniş kontrol

ESET'teki Aygıt Denetimi, bir ev kullanıcısından çok bir ofis kullanıcısının ihtiyaç duyduğu geniş koruma kalkanını sağlıyor gibi görünüyor. Kart okuyucuların, görüntüleme aygıtlarının ve Bluetooth aygıtlarının yanı sıra daha geleneksel harici sürücüler dahil olmak üzere çok çeşitli aygıt türlerinin denetimini yapabiliyor. Örneğin, sisteme takılacak tüm USB sürücülerini yasaklayabiliyor, ancak belirli sürücüler veya kullanıcılar için istisnalara izin verebiliyorsunuz. Güvenliği ciddiye alan ve teknoloji meraklısı ebeveynler, çocuklarının potansiyel olarak virüs bulaşmış USB sürücülerini takmasını önlemek için Aygıt Kontrolü'nü kullanabilirler.

Hem antivirüs bileşeni hem de internet güvenlik bileşeni oldukça kapsamlı ve hem acemi kullanıcıların tek tıklama ile güvenliği kontrol etmelerine imkân veriyor, hem de profesyonel kullanıcıların ince ayar yapabilecekleri, sistemlerinin güvenliğini yakından ve derinden inceleyebilecekleri seçenekler sunuyor. Örneğin, SysInpector, PC'nizin herhangi bir anında "fotoğrafını çekiyor" ve daha sonra karşılaştırmalar yaparak sisteminizde nelerin değiştiğini görmenize imkân veriyor. Paketi ilk kurduğunuzda bu özelliği çalıştırıp bir temel durum değerlendirmesini kaydetmenizde fayda var.

Bilgisayarınızda kullandığınız, ancak internet üzerinden bilgi alışverişi yapmasını istemediğiniz programlar varsa, bunları Eset'e tanıtarak bu programların güvenli bir şekilde sadece bulundukları sistemin içinde çalışmasını sağlayabiliyorsunuz. Sistemdeki tüm programlar için ayrı ayrı ayrı kurallar tanımlamak veya tüm programların internetle ilgili bağlantısını kesip sadece istediğiniz programlara internet erişimi vermeniz mümkün.

Ebeveyn kontrol sistemi

Günümüzde pandemi şartları kapsamında artık evden çalışma neredeyse bir standart haline geldi. Hem eğitim hem de eğlence için, evdeki genç bireylerin internete bağlanması da artık kaçınılmaz bir gerçek. Yine de, internetteki zararlı sitelerden ve içeriklerden çocuklarınızı korumak istiyorsanız ESET'in ebeveyn kontrol sisteminden yararlanabiliyorsunuz. Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak belli internet içeriklerini otomatik olarak filtreleme imkânı veriyor. 30 farklı içerik kategorisi içeren bu özelliğe isterseniz ince ayar yapmanız da mümkün. Çocuklarınız sadece yaşları için evrensel olarak kabul gören veya sizin seçtiğiniz içeriklere erişebiliyorlar. Uygulama https kontrolü de yaptığı için cin fikirli çocuklarınızın bu korumayı Proxy benzeri yöntemlerle aşması da mümkün olmuyor.

E-posta güvenliği

SPAM emailler günümüzün bir gerçeği ve oldukça rahatsız edici. Her ne kadar e-posta servisleri bu mesajların çoğunu siz daha görmeden blokluyor olsa da, yine de hatırı sayılır bir kısım SPAM, bu temel filtrelerden geçebiliyor. Bu yüzden, hala yerel spam filtresine ihtiyaç duyan birkaç kişiden biriyseniz, ESET'in kontrolü ele almasını ve SPAM mesajlara ek olarak e-posta ile gelen kötü amaçlı yazılımları da kontrol etmesini sağlayabiliyorsunuz. Birçok güvenlik ürünü, filtrelemeyi POP3 postasıyla sınırlıyor, ancak ESET ayrıca IMAP hesaplarını da destekliyor. Program, en popüler mail programı olan Outlook ile tam entegre çalışıyor, diğer mail programlarına da destek veriyor. SPAM koruma seviyesini de ayarlamanız mümkün.

Webcam koruması

Laptop kameraları artık standart haline geldi, bununla beraber, kişisel gizliliğini ön planda tutan herkes laptop kameralarına bir bant yapıştırarak en temel güvenlik önlemini aldı! Elbette artık evden çalıştığımız, görüşmelerimizi toplantılarımızı Zoom veya Microsoft Teams ile online gerçekleştirdiğimiz, hatta aile bireyleri ile de görüntülü konuşma yaptığımız bu dönemde, kameralar tekrar hayata döndü, beraberlerinde güvenlik açıklarını da getirdiler. Web kameranızın gizli gizli açılıp fotoğrafınızın veya videonuzun çekildiğinden şüpheleniyorsanız, bu alanda korumayı da ESET'e bırakabilirsiniz, zira ESET güvenilmeyen programların web kamerasını kullanmasını engelleyen bir Aygıt Denetimi uzantısıyla casus yazılımlara karşı mücadeleye katılıyor. Bir uygulamanın kameraya erişmeye çalıştığı anda devreye giriyor ve sizi uyarıyor.

Performans

Anti virüs programlarının ve internet güvenlik paketlerinin sistemi sürekli kontrol altında tuttukları için sistem kaynaklarını tükettiği ve yavaşlamalara neden olduğu sürekli düşünülür, bu yüzden açıkçası birçok insan bu uygulamalara soğuk bakıyor. Güçlendirilmiş algoritmaları işaret ediyor ESET, sistemi sıkı bir kontrol altında tutarken bir taraftan da performanstan ödün vermiyor. Bu da programın hanesine artı bir puan yazılmasını sağlıyor.

Güvenli bankacılık

Finansal güvenlik sağlayan Bankacılık ve Ödeme Koruması, ESET kullanıcılarına ekstra bir koruma kalkanı sunuyor. Online bankacılık ve alışveriş yaparken veya web tabanlı kripto para cüzdanlarına erişim sağlarken otomatik olarak koruyan bu özellik, artık varsayılan olarak güvenli modda desteklenen herhangi bir tarayıcı kullanılmasına olanak tanıyor. Kullanım alanını böylece genişleten bu koruma kalkanı, bununla birlikte tuş kaydetmeye karşı klavye ve fare arasındaki iletişimi de şifreliyor. Güncellenen bu mod ayrıca, uzaktan veya evden çalışma durumlarında kullanılan Uzaktan Masaüstü Protokolü (RDP) istismar edilmeye çalışıldığında da devreye giriyor. RDP açıldığında kullanıcı bilgilendiriliyor.

Sonuç olarak

Sonuç olarak

2021 sürümü ile bilgisayar, tablet ve telefonları hedef alan virüs, truva atı, solucan, rootkit, botnet, casus ve fidye yazılımları, uzaktan erişim saldırıları, APT tehditleri ve oltalama (Phishing) ataklarına karşı kullanıcıları, en yeni teknolojilerle ve geliştirilmiş algılama metotlarıyla koruyan ESET Internet Security, getirdiği yeni özellikler ve performansı ile bizden tam puan alıyor. Saldırılara karşı sadece Windows'un sunduğu cılız korumaya teslim olmadan kendinizi güvende hissetmek istiyorsanız bu yeni paketi gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz.