21 Haziran'da "Ateş Çemberli Güneş Tutulması" saat kaçta?

Ay ve Güneş'in neden olduğu belki de en etkileyici Güneş tutulması olan "Ateş Çemberli Güneş Tutulması" bu hafta sonu gerçekleşecek. Peki 21 Haziran'daki Ateş Çemberli Güneş Tutulması Türkiye'den de izlenebilecek mi? Güneş tutulması saat kaçta? Peki, internetten canlı olarak nasıl izlenebilir?

Ay ve Güneş'in gökyüzünde dansı

Ateş Çemberli Güneş Tutulması için geri sayım bitiyor. 21 Haziran'da gerçekleşecek olan tutulma nerelerden görülebilecek? Tutulma saat kaçta gerçekleşecek?

Gökyüzündeki tutulmalar, çoğu zaman büyüleyici görüntüleri de beraberinde getiriyor. Ama bu tutulmalardan birisi var ki, diğerlerine göre çok daha etkileyici bir görsel şölene sahne oluyor.

21 HAZİRAN GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

"Ateş Çemberli Güneş Tutulması" adı verilen bu tutulma, 21 Haziran'da, Türkiye saati ile 06.45'de gerçekleşecek; 12:34'te sona erecek ve Afrika'dan Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada gözlemlenebilecek. Görülebilirlik güzergâhı üzerindeki bölgeler arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Sudan, Etiyopya, Kızıldeniz, Yemen, Suudi Arabistan, Umman, Umman Körfezi, Pakistan, Hindistan, Çin, Tayvan, Filipin Denizi (Guam'ın güneyi), Avustralya'nın kuzeyi ve Pasifik Okyanusu'nun kuzeyi bulunuyor. Tutulmanın Türkiye'den ise en net Hakkari'den görülebileceği belirtiliyor.

En yüksek tutulma Türkiye saatiyle 09:40'ta (0640 GMT) gerçekleşecek.

ATEŞ ÇEMBERLİ GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş tutulmaları, Dünya'dan bakıldığında, Ay'ın Güneş'i kapatması ile gerçekleşiyor. Ateş Çemberli Güneş Tutulması da bu olaylardan biri. Ama buradaki fark, tutulmanın Ay'ın, Dünya'dan en uzak yörüngesindeyken gerçekleşmesi. Bu yüzden Güneş tam olarak kapanmıyor ve karşımıza, dairesel bir Güneş çemberi çıkıyor. Tam Güneş tutulmalarında ise Ay, Güneş'i tamamen kapatabiliyor.

Ateş Çemberli Güneş Tutulması Ne Zaman?

21 Haziran'da gerçekleşecek olan Ateş Çemberli Güneş Tutulması sırasında Ay, tutulmanın zirvesinde, Güneş'in yüzde 99.4'ünü kapatacak. Aşağıdaki animasyonda hareket eden gölge, tutulmanın nerelerde görüleceğini gösteriyor.

Güneş tutulması

Okuyucu Yorumları