250 yıllık saatten büyük rekor!

Yaklaşık 250 yıl önce tasarlanan bu saat, bugün rekorlar kitabına girmiş, gerçek bir rekortmen!

250 yıllık saatten rekor!

Britanyalı saat üreticisi John Harrison, 1776 yılındaki ölümünden kısa bir süre önce "mükemmel" saati tasarladığını ve bu saatin zamanı kusursuz bir şekilde takip edeceğini iddia etmekteydi. Rakipleri ise bu iddiaları başarısız, yaşlı bir tasarımcının fiyaskosu, acılı ve yersiz övünmeleri olarak gördüler. Ancak modern zamanda tekrar bakıldığında, Harrison'ın doğruyu söylediği ortaya çıkmış durumda.

18. yüzyıl Britanya'sında, donanmanın en güçlü olduğu zamanlarda, denizdeki gemilerin izini tutmak için iyi bir yöntem aranmaktaydı. GPS öncesi bu dönemde, gökyüzüne ve yıldızlara bakarak ilerlemek, düzgün bir konum belirlemesi için neredeyse tek yöntemdi. Bu yöntemin başarılı olması için ise, zamanın mümkün olduğunca doğru olarak bilinmesi gerekiyordu; yani doğru bir saat neredeyse zorunluluktu.

Harrison, profesyonel hayatının büyük bir kısmını işte bu "kusursuz" saati üretmeye harcadı. Hayatının sonuna doğru, Dünya üzerindeki bütün saatlerden daha doğru olan ve her 100 günde bir saniyeden daha az bir kayıp yaşayan bir saat tasarladığını iddia etmekteydi. Bu tasarımı ise ne yazık ki yok sayıldı ve 1970'lere kadar unutuldu. 1970 yıllarında ise saat üreticisi Martin Burgess, Harrison'ın tasarımlarını buldu ve bu planları kullanarak saati üretmeye başladı.

Ve işte o saat, şimdi Guiness tarafından, en doğru saat olarak rekortmen ilan edildi. Bu yılın başında yapılan bir teste göre, saatin 100 gün içerisinde 5/8 saniye kayıp yaşadığı görüldü ve bu da saatin Dünya'nın "serbest havada sallanan bir sarkaca sahip en isabetli mekanik saati" olarak kabul edilmesini sağladı.

Her ne kadar birkaç yıl geç kalınmış olsa da, son gülenin Harrison olduğunu söylersek herhalde yanılmış olmayız...

Okuyucu Yorumları