44 yıllık Commodore bilgisayarda YouTube çalıştırdılar, ortaya bu ilginç görüntüler çıktı

44 yıl önce piyasaya çıkan Commodore PET’te YouTube çalışır mı, çalışırsa nasıl görünür? Birileri bunu gerçekten başardı, ortaya bu ilginç görüntüler çıktı...

44 yıllık Commodore’da YouTube çalıştırdılar

Bundan 44 yıl önce piyasaya çıkmış bir bilgisayarda YouTube çalışır mı? Kendi kendine bu soruyu soran bir Commodore fanı, dünya çapında 12 milyondan fazla satmış bilgisayar tarihinin kilometre taşlarından Commodore PET’te bunu başarmış. Peki, sonuç nasıl görünüyor?

Thorbjörn Jemander adında bir Commodore fanı, 8 ay boyunca uğraştığı bir proje kapsamında Commodore PET’te YouTube’u çalıştırmayı başarmış. Bunun için özel bir modül geliştiren Jemander, adını BlixTerm adını verdiği bu modül sayesinde Commodore PET’te YouTube videolarını izlenebilir kılmış. Ancak elbette görüntü, günümüz ekranlarından çok daha farklı.

Commodore PET’i farklı kılan şey, o döneme kadar 80x25’lik “devasa” bir metin ızgarası görüntüleme yeteneğine sahip tek renkli parlak yeşil CRT ekrana sahip olması. Bu ekranın elbette günümüz standartlarına göre oldukça çirkin olduğunu söylemek mümkün, fakat dönem için önemli bir değerdi. PET 600’ün ekranı sadece karakterleri (harfler, sayılar, noktalama işaretleri vb.) görüntülemekle sınırlı değildi, aynı zamanda oldukça da yavaştı. 1 MHz gücünde MOS Technology 6502 işlemciden güç sağlayan Commodore PET, grafik devresi olarak da tek renkli karakter grafikleri destekleyen bir üniteye sahipti. Pek tabii ki YouTube videoları da bu ekranda biraz tuhaf duruyor. Ortaya da hemen aşağıdaki videoda görebileceğiniz, Matrix filminden de aşina olduğumuz gibi yeşil karakterlerden oluşan bir görüntü çıkıyor.