A'den Z'ye PC Kurulumu

Eğer hala kendi bilgisayarınızı kendiniz toplamadıysanız, işte size süper bir macera için ipuçları!

Sıfırdan PC toplamak

Yeni bir bilgisayar satın alırken, herkes marka bilgisayar ile toplama bilgisayar arasında ikilemde kalır. Ancak kendi bilgisayarınızı yaratmak sanıldığı kadar zor değil. Şimdi bir bilgisayarın nasıl toplandığını hep beraber görelim.

Hazır toplanmış bilgisayar almanın faydasından çok negatif yanı vardır aslında. Size sunulan özellikleri kabul etmek durumundasınızdır. Oyun tutkunu olan birisi hem sabit diskini yüksek tutmak, hem ekran kartınından daha fazla performans beklemek ve işlemcisinin hızının da tüm bu bileşenlere ayak uydurabilmesini ister. Hazırdan aldığımız bir bilgisayar bize tüm bunları bir arada sunmuyor olabilir. İstediğimiz marka donanım parçalarını kendimiz monte ettiğimizde aslında sistemden daha fazla performans alabiliyoruz. Elbette herkesin PC toplaması sözkonusu değil, bunun için ufak da olsa bu işin tekniğini bilmek gerekiyor. Ancak bunu öğrenmek sanıldığı kadar da zor değil.

Bir PC toplamak için işlemci, anakart, bellek (RAM) modülleri, grafik kartı, optik sürücü, PC kasası, güç kaynağı, monitör, speaker, mouse ve klavyeye ihtiyacınız var. Ancak eğer anakartınızda entegre grafik varsa ekran kartı almanıza gerek yok. Ancak oyun tutkunuysanız, oyunlardan daha fazla performans bekliyorsanız, iyi bir ekran kartı edinmeniz gerekiyor. Bunun yanında kasanızda güç kaynağı hali hazırda geliyorsa, ayrıca bir güç kaynağı almanıza gerek yok. Pek çok bilgisayar kasası, yanında güç kaynağıyla beraber geldiğinden büyük olasılıkla ayrıca güç kaynağı almak zorunda kalmayacaksınız. Ancak unutmamak gerekir ki hazır gelen bu güç kaynakları sadece giriş seviyesi kullanıcılarını tatmin edebilir. Yani PC'nizin daha fazla güç ihtiyacı olduğunda kasanızla beraber gelen güç kaynağınız yeterli gelmeyebilir. Bu durumda daha güçlü bir power supply yani güç kaynağı almanız gerekiyor.

PC kasasını açtığınızda içinde vidaların olduğu bir pakete rastlayabilirsiniz. Bu vidaları daha sonra kullanmak üzere bir kenara bırakıyoruz. Eğer güç kaynağınız kasaya tam olarak oturmazsa, güç kaynağını bir yana bırakalım. İlk önce, anakartınızın paketini açın. Kasanın arka levhası çok önemli. Arka levhaların, bağlayıcıların ve önemli portların rahat akışı sağlanabilmesi açısından engel oluşturmaması gerekiyor.

1. Anakart

Anakartı kasaya uydurmak için, öncelikle anakartınızı kasaya vidalayın. Anakartınızı anakart paneline yerleştirirken, anakartın tam olarak kasaya oturup oturmadığına dikkat edin. Yanlış vida kullanımında vidanız vida deliğinde sıkışabilir, sık rastlanılan bir durum olduğundan bu konuda da dikkatli olmanız gerekiyor. Vidaları çok sıkıştırdığımızda ise ekran kartından ya da diğer entegre kartlardan yana sorun çıkabilir. Bu nedenle vidaları çok fazla sıkıştırmanıza gerek yok. Vidaların doğru yere takıldığına emin olmanız şu adımda yeterli.

2. İşlemci

2. İşlemci

Hangi işlemciyi aldığınıza bağlı olarak bu adım değişiklik gösterebilir.

Intel İşlemciler: CPU'nun kaldıracını öncelikle özgür bırakmanız gerekiyor. Sonra işlemcinin köşelerinde bir altın üçgen bulacaksınız. İşlemcinin sokete uydurulması ise bir sonraki adım.

AMD İşlemciler: AMD işlemcilerle, CPU soketinin kaldıracını açıyoruz. Intel işlemcilerde olduğu gibi AMD işlemcisini de soketine uydurmaya çalışıyoruz. İşlemciyi yumuşak şekilde soketine monte etmelisiniz. Bu adımdan sonra kaldıracı eski haline getirebilirsiniz.

3. CPU Fan

3. CPU Fan

Eğer AMD işlemci aldıysanız, CPU soğutucusunu takmanız oldukça kolay. Yapmanız gereken sadece anakartın merkezine doğru olan kaldıraçla işlemci üzerinde soğutucuyu yerleştirmek. Son olarak, fan bağlantısını anakarta bağlamanız gerekiyor. Intel işlemcilerde ise durum biraz daha karışıyor. CPU soğutucusunu, tutturucularla soketi çevreleyen deliklere bağlayan köşelere oturtun. Tutturucuları yerleştirirken üzerine iyice bastırın. Bu tutturucular yerine oturduğu anda bir klik sesi duymanın gerekiyor. Daha sonra fanla anakart arasındaki bağlantının kurulmasıyla bu işlemi de tamamlamış olacaksınız.

4. Optik Sürücüler

4. Optik Sürücüler

Optik bir sürücüyü kasaya takmak için, önce kasanın önünde yerleştirmek istediğiniz yerdeki 5.25-inç boyundaki kapağı kaldırın. Bu kapağın ilerisinde de metal bir tabaka bulma ihtimaliniz var; eğer varsa onu da çıkarın. Ve bu adımdan sonra optik sürücünüzü kasanın içine doğru yavaşça itin. Sonra vidalarını tek tek sıkın ve aygıtın tam olarak yerine oturup oturmadığına emin olun. Bunun yanında disket sürücüsü ya da ilave bir optik sürücü de kasanınıza monte edebilirsiniz. En son olarak da bu aygıtları IDE ve disket sürücü kablolarını anakarta bağlayın. Eğer iki optik sürücü kullanıyorsanız, hava dolaşımının tam olarak sağlandığından emin olun. Tam olarak alta alta gelen iki aygıt birbirini çok ısıtabilir.

5. Sabit Disk

5. Sabit Disk

Sabit diskleri kasaya monte ederken son derece bu işe özen gösterilmesi gerekiyor, zira sabit diskler yapıları icabı hassastır ve kolayca zarar görebilir. Ayrıca sabit diski takmanız için kasadan kapak çıkarmanıza gerek yok. Kasanın içinde optik sürücülerinin altında 3.5-inç boyutunda kendine ait bir yeri var; sabit diski buraya monte edeceksiniz. Sabit diski yerine yerleştirirken fazla sarsmamaya dikkat edin. Son olarak da SATA/IDE kablosuyla sabit diskinizi ve anakartınızı bağlayın.

6. Bellek (Memory)

6. Bellek (Memory)

Intel ve AMD tabanlı pek çok anakart DDR2 belleği desteklediğinden, bellekleri anakarta yüklemek için tek bir yol var. Bellek modüllerini, anakartın üzerindeki slotlara yerleştiriyoruz. Yalnız bunu yaparken hassas davranmamız gerekiyor. Eski ateri kasetlerinin aterideki kaset slotuna takılmasına benzer şekilde, bellek modülleri de anakarttaki slotlara takılır. Eğer iki tane homojen belleğiniz varsa, ikisini de aynı renkteki slotlara yerleştirin. Bu sayede iki bellek de dual-channel modunda çalışabilir.

7. Diğer Kartlar

7. Diğer Kartlar

Anakartınıza takabileceğiniz aslında piyasada bulunan pek çok kart var. Bunlardan bazıları ise Ethernet kartı, TV kartı, Wi-Fi PCI kartları, ses kartı ve ekran kartı. Önce slotların başındaki ve sonundaki kapakları açın, daha sonra kartınızı yavaşça bu slota sokun. Tam olarak oturana kadar da baskı uygulayın. Ardından kartın tam olarak oturduğuna emin olduğunuzda işlem tamamdır. Ancak PC'niz bu kartı algılamazsa, tekrar kartı çıkarıp takmayı deneyin ve slota tam yerleştiğine emin olun.

8. Ön Panel

8. Ön Panel

Power, reset butonları ve sabit diskin çalıştığını gösteren ışığın çalışması için gerekli bağlantıları yapmanız gerekiyor. Kabloları doğru pin'e yerleştirmek için, anakartın kitapçığını incelemeniz gerekiyor. Burada hangi pin'in nerede işe yaradığını kolayca görebilirsiniz. Aynı şekilde kasanın önünde olan USB girişleri için de bu işlemlerin yapılması gerekiyor. Bunun dışında anakartınızın kitapçığında belirtilmeyen hiçbir bağlantıyı yapmaya çalışmayın, bu donanımlarınıza zarar verebilir. Anakartın kitapçığını okumak son derece önemli, bu adımı atlamayın.

9. Güç Kaynağı

9. Güç Kaynağı

Eğer kasanızda güç kaynağı hazır gelmediyse, ya da varolan güç kaynağını değiştirmek istiyorsanız öncelikle varolan güç kaynağını, vidalarını sökerek kasadan çıkaracaksınız. Bundan sonra, güç bağlantılarını sırasıyla '-20/24-pin, 4/8-pin 12 v, ekran kartı, optik sürücü, disket sürücü, sabit disk ve kasa fanları' şeklinde bağlayın. Güç kablolalarını bir yerde toplayın; kasaiçindeki hava dolaşımına engel olmaması önemli. Zira hava dolaşımı engellendiğinde, kasaiçindeki donanımlarınız çok ısınabililir, bu da donanımlarınızın ömrünü oldukça kısaltır. Ancak işlemci, bellek ve grafik kartları sıcaklıktan çok daha fazla etkilenirler ve PC'niz stop edebilir. Ve şimdi kasanın kapaklarını kapatabilirsiniz.

10. Son Bağlantılar

10. Son Bağlantılar

Klavye ve mouse'unuzu PS/2 ya da USB bağlantısına takın. Monitör görüntü kablosunu ekran kartı ya da anakartın üzerinde yer alan D-sub/DVI portuna bağlayın. Sonraki adımda mikrofon ve hoparlörünüzü kasadaki audio jack'lere bağlayın. Monitör, güç kaynağı ve yazıcı gibi çevresel birimlerin güç kablolarını da bağlayın. Bunun ardından istediğiniz bir işletim sistemini PC'nize kurun ve donanımlarınızın sürücülerini bu donanımların yanında gelen CD'lerden ya da internetten indirin ve yükleyin.

İşte şimdi yepyeni bir PC'niz var, hem de sizin eseriniz!

Okuyucu Yorumları